Woningstichtingen zijn aan het nadenken over de vraag hoe en waar mensen zullen wonen, nu en in de toekomst. Zoals we twee weken geleden publiceerden zijn de Tilburgse woningstichtingen druk bezig met plannen voor de komen de jaren en bij Tiwos mag zelfs iedereen meehelpen met ideeën.
Afgelopen jaar – 2015 – heeft de gemeente Tilburg in de nieuwe woonvisie opgeschreven wat er op het gebied van wonen moet gebeuren en één van de voornemens is om daar bovenop een woonvisie te bedenken met en voor de gehele regio. Want Tilburg is geen eiland en de woonwensen en -ontwikkelingen in de regio hebben invloed op dat van Tilburg. En als er iets samen opgelost kan worden is dat handig, zodat niet gemeenten onafhankelijk van elkaar aan de gang gaan.
Maar wat plaatselijk kan, kan ook landelijk. Eens in de drie jaar publiceren het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het nationale WoonOnderzoek Nederland (WoON). De meest recente editie, WoonOnderzoek Nederland (WoON) 2015, werd donderdag 7 april 2016 gepresenteerd.
Om met deze laatste te beginnen. Het goede nieuws is dat 85% van de mensen tevreden is met hun woning en met de omgeving waarin ze wonen.
Er zijn steeds minder ‘goedkope scheefwoners’: mensen met een midden of hoog inkomen in een huurwoning onder de liberalisatiegrens. De liberalisatiegrens is het bedrag dat een huurwoning maximaal mag kosten, zodat de bewoners met een (te) laag inkomen recht hebben op een huurtoeslag van de Belastingdienst. Dit aantal daalde in drie jaar tijd met 167.000 tot 520.000 huishoudens.
Het omgekeerde is ook waar: ‘dure scheefwoners’. Steeds meer huurders wonen in een huurwoning die te duur is in verhouding met het inkomen: nu 530.000 huishoudens, en 161.000 meer dan in 2012. Deze stijging heeft zowel te maken met het stijgen van de huurprijzen als met de daling van inkomens.
De Tilburgse woonvisie schenkt alleen aandacht aan de ‘goedkope scheefwoners’, zonder de groeiende groep ‘dure scheefwoners’ te noemen. Wel wordt toegegeven dat steeds meer huishoudens moeite hebben om woonlasten te betalen, ook doordat de kosten voor energie elk jaar stijgen. Als oplossing wordt onder meer gedacht aan het ‘stimuleren’ om mensen die iets meer kunnen betalen te laten verhuizen naar een iets duurdere woning.
Echter, aangezien het landelijke woononderzoek laat zien dat 85% van de mensen tevreden is, is het nog maar de vraag of mensen hiertoe bereid zijn. In twee jaar tijd is het aantal huishoudens dat is verhuisd met een kwart (25%) gedaald, landelijk. Toch hebben veel mensen wel verhuisplannen, maar die worden veelal op de lange baan geschoven.
Behoefte aan tijdelijke woningen
Zowel het landelijke onderzoek als de Tilburgse woonvisie noemen de behoefte aan tijdelijke (huur)woningen. Voor asielzoekers die een (tijdelijke) verblijfsstatus hebben ontvangen, maar (in Tilburg) ook mensen die om persoonlijke redenen een tijdelijk en betaalbaar dak boven hun hoofd nodig hebben, bijvoorbeeld na het beëindigen van een relatie, startende jongeren en ex-gevangenen.
Voor deze huisvesting denkt de gemeente Tilburg aan het gebruik van leegstaand vastgoed (bijvoorbeeld kantoorpanden, winkels, zorgcomplexen). In de visie staat dat hiervoor een taskforce (werkgroep) in het leven wordt geroepen om de juridische knelpunten weg te werken.
Feit is echter, dat deze knelpunten al grotendeels zijn opgelost. Er is tegen relatief weinig kosten veel mogelijk als de gemeente de Leegstandswet hiervoor gebruikt. Hierdoor is het niet nodig om bestemmingsplannen te wijzigen en hoeft er ook niet te worden voldaan aan allerlei eisen in het Bouwbesluit. Bewoning kan dan voor maximaal 10 jaar. Vergunningen kunnen, dankzij nieuwe wetgeving, binnen acht weken geregeld zijn.
Recente reacties