Overgang naar Hollands zomerweer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: overgang naar Hollands zomerweer. Dat betekent dat de temperaturen rond de 24 tot 25 graden zullen schommelen en dat er elke dag buien zullen vallen. Als gevolg van een depressie komen we namelijk in een zuidwestelijke stroming terecht met aanvoer van warme en vochtige lucht.

Vrijdag lijkt een droge dag te worden omdat we dan tussen twee depressies inzitten. Het kwik kan dan verder stijgen naar een graad of 27. Maar in het weekeinde keert het wisselvallige weer terug en teven zakt de temperatuur dan weer tot onder de 25 graden.

Afgelopen vrijdag was op veel plaatsen een kletsnatte dag toen een depressie vanaf de Noordzee over ons land naar het zuidoosten trok. Via satellietbeelden was deze prachtig te volgen, maar als je er onder zat dan was het niet zo’n pretje. De meeste neerslag viel in Gelderland, waarbij in Montferland bij Doetichem meer dan de gehele maandsom is gevallen: 93 mm. Tot aan het begin van de avond lag de teller daar al op 42 mm en uren daarna regende het maar door.

Doesburg ving 89 mm op, Rheden, De Steeg, Velp en Rozendaal noteerde allemaal neerslagsommen tussen de 50 en 80 mm. In onze regio bleef het beperkt tot zo’n 10 mm. Oorzaak van die hoosbuien lag in het feit dat depressie gevuld was met koude lucht en in combinatie met de warme lucht aan de grond werd de atmosfeer onstabiel. Er werden dan ook waterhozen waargenomen en zelfs een windhoos in ’s-Heerenberg. Zulke neerslaghoeveelheden in korte tijd konden de riolen niet aan en overstromingen in die regio waren het gevolg.

In dit weekeinde is alles tot rust gekomen en zijn we langzaam omhoog gekrabbeld. De zaterdag was nog een grijze dag, waarbij de temperatuur naar de 22 graden ging. Pas in de loop van de avond brak de bewolking en zagen we de zon nog even. Rond middernacht werd het zelfs helder en dook het kwik naar de 12 graden. In het oosten werd zelfs de 10 graden niet gehaald. En zulke lage nachttemperaturen hebben we sinds 17 juli niet meer gehad toen het in Berkel-Enschot 10,5°C werd. Heerlijk.

Door alle vochtigheid ontstond afgelopen nacht op veel plaatsen wel mist die overging in laaghangende bewolking. En daar begon deze zondag ook mee, maar gelukkig brandde de zon halverwege de ochtend al het grijs weg. Temperatuur schoot dan ook meteen omhoog, waardoor het in Tilburg rond elf uur al 22 graden werd. De komende uren zal dit verder stijgen en krijgen we een zomerse waarde van een graad of 27.

En omdat er nauwelijks wind staat voelt het zeer warm aan. Een prachtige zomerdag dus. Vanavond neemt de bewolking echter toe door de nadering van een neerslaggebied dat in de nacht over Brabant zal trekken. Daaruit zal af en toe wat regen vallen; grote hoeveelheden worden niet verwacht. We krijgen wel een warme nacht, want het kwik blijft door die bewolking steken op zo’n 17 graden.

Op maandagochtend kunnen er nog druppels vallen, maar al snel wordt het droog en verschijnen er opklaringen. Met 26 graden wordt het opnieuw zomers warm. Het enige verschil is de wind die verder toeneemt tot matig, kracht 3 tot 4, waardoor het anders zal aanvoelen dan op deze zondag. Oorzaak is een depressie die op dit moment voor de kust van Ierland ligt en daarna via Schotland naar Noorwegen koerst waar het donderdag aankomt.

Maar tijdens deze tocht breidt de depressie zich verder uit tot over geheel Europa. Wij komen dan in een zuidwestelijke stroming terecht met aanvoer van vochtige, maar ook warme lucht. De temperaturen schommelen elke dag rond de 24 tot 25 graden en er vallen regelmatig buien. Vrijdag lijkt een droge dag te worden omdat we dan precies tussen twee depressies inzitten. Daardoor kan het kwik nog even de hoogte invliegen tot 26 á 27 graden, maar dan passeert in het weekeinde de volgende depressie en keert het wisselvallige weer terug. Daarbij zakken de temperaturen tot onder de 25 graden.

Noem het alsjeblieft ‘Nederlands’ zomerweer. En als je het dan toch een regionale connotatie wil geven zeg dan ‘Brabants’. Brabant is immers GEEN Holland.

Geef een reactie