Op maandag vergaderen de themacommissies en ongeveer eens per vijf weken is er een gemeenteraadsvergadering, waarin de beslissingen worden genomen. De commissies zijn er om de gemeenteraads-vergadering voor te bereiden. De raadsleden in een commissie gaan in discussie over voorstellen van burgemeester en wethouders, of zetten zelf onderwerpen en voorstellen op de agenda. De themacommissies heetten voorheen raadscommissies. Zie ook dit artikel voor een overzicht.
Deze maandag vergaderen er twee commissies. Als eerste de commissie Sociale Stijging, die om 14.00 uur met de vergadering begint met onder andere het volgende onderwerp op de agenda.
- Uitkering en tegenprestatie. Wie een bijstandsuitkering krijgt en geen betaalde baan kan vinden, moet als tegenprestatie vrijwilligerswerk doen. De VVD wil hier graag een debat over voeren met wethouder Auke Blaauwbroek.
De vergadering van de commissie Vestigingsklimaat begint vervolgens al om 16.00 uur (drie uur eerder dan gebruikelijk) met onder meer de volgende onderwerpen op de agenda.
- Grondprijzen. Samen met wethouder Berend de Vries gaat de commissie het hebben over de prijzen van grond voor 2014.
- Rijksbescherming Wilhelminapark en Goirkestraat. De minister van OCW heeft het gemeentebestuur om advies gevraagd over de aanwijzing van het gebied Wilhelminapark en Goirkestraat als rijksbeschermd stadsgezicht zoals bedoeld in de Monumentenwet 1988.
- Rijksmonument Bredaseweg 546. Erfgoed Vereniging Heemschut Noord-Brabant en de werkgroep monumenten van Heemkundekring Tilborch’ waarschuwen voor het verloren gaan van dit Rijksmonument, doordat de gemeente het heeft laten verwaarlozen. “De gemeente is ernstig in gebreke is gebleven als eigenaar van dit pand. Een dergelijke verwaarlozing zou van particulieren niet worden geaccepteerd.” schrijven zij in een brief aan de gemeente. “We hopen dat de gemeente beseft een ereschuld naar dit pand te hebben en dat alles op alles moet worden gezet om een belangrijk Tilburgs monumenten van de ondergang te redden.”
-
Bestemmingsplan Stappegoor. Het ontwerp bestemmingsplan Stappegoor 2013 heeft ter inzage gelegen van 12 augustus 2013 tot en met 23 september dit jaar. Er zijn 100 zienswijzen ingediend. Het bezwaar van de Provincie Brabant is hierin niet meegenomen, want dat kwam te laat. De zienswijzen hebben met name betrekking op het parkeren ten behoeve van de XL supermarkt, de verkeersontsluiting van het gebied, de strijdigheid van de XL supermarkt met de ‘ladder van duurzame ontwikkeling’, met het detailhandelsbeleid, de aantasting van privacy van omwonenden van de toekomstige woongebieden, hinder voor omwonenden en het niet beschermen van bomen in het bestemmingsplan.