Problemen met bewindvoering komen vaker voor

schuldhulpverleningIn juni van dit jaar overleed in Tilburg een bewindvoerder die als zzp-er de taak had om voor ongeveer 140 cliënten, bijna allemaal in Tilburg, de financiële zaken te regelen in het kader van en schuldsanering, waaronder ook veel gecompliceerde zaken. Deze bewindvoerder voldeed aan de in de wet gestelde eisen, maar desondanks bleek na zijn overlijden dat veel zaken niet waren uitgevoerd zoals had mogen worden verwacht. Huur en vaste lasten bleken niet te zijn betaald en van een aantal cliënten bleek de schuld te zijn opgelopen in plaats van te zijn gedaald. Dit bleek onder andere uit de vele reacties van lezers en gedupeerden op eerdere publicaties van Tilburgers.nl.

Naar aanleiding van een uitzending van SBS6/Hart van Nederland op 15 juli jl. over deze kwestie bleek, dat de problemen met bewindvoering in Tilburg niet op zichzelf staan. Uit bronnen, die we om privacy-redenen niet openbaar kunnen maken, blijkt dat het landelijk veel vaker voorkomt dat bewindvoering niet wordt uitgevoerd zoals is bedoeld en dat mensen, die vanwege een schuldenprobleem de hulp van een bewindvoerder inschakelen, juist dieper in de problemen zijn gekomen.

Vanaf het begin hebben de fracties CDA en Voor Tilburg de ontwikkelingen op de voet gevolgd en vragen gesteld aan wethouder Hans Kokke (SP). De afgelopen weken is er ook landelijk, op verzoek van het CDA Tilburg, meegekeken naar de ontwikkelingen en hoe de wetgeving inzake bewindvoering wordt toegepast. De belangrijkste verandering, ingegaan op 1 april, is de opleidingseis voor bewindvoerders. Er wordt op dit moment in Den Haag gewerkt aan een onderzoek naar problemen met bewindvoering, waarover binnenkort een debat zal worden gehouden in de Tweede Kamer. Daarnaast is de landelijke Fraudehelpdesk begonnen met een onderzoek naar fraude door bewindvoerders.

schuldenHet CDA en Voor Tilburg vinden dat bij het toewijzen van cliënten aan een bewindvoerder, wat de verantwoordelijkheid is van de rechtbank, meer en beter naar eisen en uitvoering gekeken dient te worden dan nu het geval is. Uiteraard geldt als basis de wettelijke regeling maar daarnaast vinden het CDA en Voor Tilburg dat er meer overleg en controle zou moeten zijn om wildgroei en excessen te voorkomen.

Daarom hebben raadsleden Marti de Brouwer van het CDA en Linda Oerlemans van Voor Tilburg vragen gesteld aan het college. Zij vragen onder meer of de wethouder binnenkort wil gaan praten met de rechtbank om samen met de rechtbank te kijken naar de klachten over en door de bewindvoering. En als het nodig blijkt de samenwerking met bewindvoerders, die niet goed hun werk doen, te stoppen. Ook willen dat zij dat er een antecedentenonderzoek wordt uitgevoerd naar bewindvoerders die zich in Tilburg willen vestigen of die cliënten uit Tilburg aan willen nemen.

Bovendien vragen zij de wethouder om de mogelijkheid van een gemeentelijk bewindvoerderskantoor te onderzoeken, om zo de hulp en ondersteuning vanuit één plek te organiseren.

Geef een reactie