Raadsvergaderingen in Tilburg duren doorgaans lang… Een vergadering die ’s avonds om 19.00 uur begint duurt gewoonlijk tot ver na middernacht, want over elk agendapunt wordt gemiddeld een half tot heel uur debat gevoerd. Zo ook deze laatste raadsvergadering van het politieke seizoen, op maandag 25 juni, zo was de verwachting, want er stonden maar liefst 33 onderwerpen op de agenda, waarvan slechts de helft ‘hamerstukken’, onderwerpen waarover alleen maar gestemd hoeft te worden.
Maar niets bleek minder waar! Met het zes weken durende zomerreces in het vooruitzicht bleken raadsleden uit alle partijen met elkaar besloten te hebben dat ze bijna nergens debat over gingen voeren en alleen de oppositie, SP en Trots, stelden af en toe een vraag. Zo kon het gebeuren dat in amper twee uur tijd de hele raadsvergadering afgewerkt was en de vakantie voor de raad kon beginnen.
Schuldhulpverlening ook voor zzp-ers
In het plan voor de schuldhulpverlening voor de komende vier jaar, van wethouder Auke Blaauwbroek, waren zzp-ers (zelfstandig werkenden zonder personeel) uitgesloten van schuldhulpverlening. Echter, dankzij een wijzigingsvoorstel (amendement) van de VVD, dat bijna raadsbreed werd gesteund, kunnen ook zzp-ers hulp krijgen als zij onverhoopt ernstig in de schulden geraken. Over dit onderwerp ontstond toch nog heel even een discussie, toen de wethouder tegenwierp dat er voor zzp-ers andere expertise nodig was en dat de gemeente die niet heeft, en ook dat schuldhulpverlening €3.800,- per traject kost. Maar Marko van Dalen, die het woord voerde namens de VVD, wees die bezwaren van de hand: “Waarom heb je daar extra expertise voor nodig? Als je je huis niet meer kunt betalen, of een andere schuldprobleem hebt, is je probleem hetzelfde, ongeacht of je je geld verdient in loondienst of als zzp-er.”
De ‘Brabantnorm’ wordt ingevoerd per 1 januari 2013
Dankzij een voorstel van het CDA, dat gisterenavond door een meerderheid in de raad werd aangenomen, gaat het college uitzoeken bij welke organisaties en instellingen, die de gemeente een subsidie geeft, werknemers of bestuurders werken met een inkomen boven de Brabantnorm. De Brabantnorm is gelijk aan het salaris van een minister, ongeveer €144.000,- per jaar. Vervolgens zal wethouder Erik de Ridder gaan uitzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om de Brabantnorm als voorwaarde te gebruiken bij de toewijzing van gemeentelijke subsidie. Deze salarisnorm zal per 1 januari 2013 in moeten gaan. De fracties van VVD, D66, LNS (Nell Schoenmakers) en DAT (Joost van Huijgevoort) waren tegen het voorstel.
1 reactie
Voeg die van jou toe →