In diverse delen van Tilburg gaat de gemeente binnenkort controleren of bewoners hun afval goed scheiden.
Speciale controleurs kijken de komende periode in duocontainers of er niet te veel herbruikbare bestanddelen zitten in het deel voor restafval. Voorbeelden hiervan zijn papier, plastic verpakkingen, groente, fruit, textiel, elektrische apparaten en klein gevaarlijk afval. Ook controleren ze of in het GFT-gedeelte niets anders zit dan GFT.
Bewoners bij wie gecontroleerd wordt, krijgen vooraf een brief van de gemeente. De medewerkers kunnen een gele, oranje of rode kaart aan de duocontainer hangen. Via speciale apparatuur geven ze aan wat er fout is. Deze gegevens worden digitaal opgeslagen via de chip in de container. De controleurs kunnen de gegevens ook raadplegen als ze op een andere dag nog eens de inhoud van de container bekijken.
De gele kaart is een waarschuwing. Er staat op wat mis is gegaan en wat de bewoner kan doen om deze niet meer te krijgen. Als blijkt dat voor de tweede keer niet goed gesorteerd is, volgt een oranje kaart met meer informatie. Mogelijk wordt in dit geval de container gedeeltelijk of helemaal niet leeggemaakt.
De rode kaart is voor bewoners die voor de derde keer in de fout gaan. Ook dan kan het BAT de afvalbak gedeeltelijk of helemaal niet leegmaken. En een gemeentelijk opsporingsambtenaar kan een boete geven van 90 euro. Als het afval weer juist gescheiden is, kan de bewoner na een week zijn container opnieuw aanbieden. Het is ook mogelijk om het vuilnis zelf naar de milieustraat te brengen. Restafval kost 5 euro per aanbieding. Meer informatie op de pagina’s afval op deze website.
Uit steekproeven blijkt dat nog veel waardevolle grondstoffen in het restafval terecht komen. Een betere sortering is goed voor het milieu en zorgt voor een daling van de afvalstoffenheffing. Via de nieuwe oranje-blauwe duocontainers hebben Tilburgers de afgelopen tijd flink meer plastic verpakkingen en papier gesorteerd. De gemeente bedankt ze daarvoor. Maar het is verplicht om ook het andere afval goed te sorteren. Het stadsbestuur wil in Tilburg de hoeveelheid restafval sterk terugdringen. Nu zitten daarin nog vaak herbruikbare bestanddelen, zoals resten van groente en fruit, glas, textiel en elektrische apparaten. Als bewoners die beter sorteren, hoeven veel minder goede grondstoffen verbrand te worden.
9 reacties
Voeg die van jou toe →Knap bedacht hoor gemeente Tilburg. Zeker omdat jullie na het geven van de boete ook nog eens de container niet legen! Wellicht nagedacht over ongedierte? Of zwerfvuil? Of dachten jullie dat iedere bewoner die dit overkomt netjes zijn restafval naar de milieustraat gaat brengen?
Tilburg echt triest met boetes uitdelen naar mensen die afval netjes scheiden kunnen ervoor betalen Grote Schande !!!
ik heb een gele kaart gehad maar niet terecht want iemand anders heeft vuil in mijn container gegooid dus het vuil is niet van mij.
zo ga ik de boete dus niet betalen als ik zelf mijn vuil zo goed mogelijk probeer te scheiden
Wellicht kun je elke boet aanvechten. Afval zodra het geplaatst is op de openbare weg is eigendom van de gemeente of niemand. Artikel 18: De eigendom van een roerende zaak wordt verloren, wanneer de eigenaar het bezit prijsgeeft met het oogmerk om zich van de eigendom te ontdoen. Mocht het aanbieden van foute content strafbaar gesteld zijn dan MOET het een “heterdaadje” zijn.
Ik krijg geregeld zakken in mijn container, en dan staat de deksel op een kier en dan legen ze hem ook niet. En wat er in die zakken zit weet ik ook niet. En nu ook nog een boete van 90 Euro. Dus een slot op de container die alleen op de eigen plaats en na het vast maken aan de vuilniswagen.
Dit is vragen om weerstand, dreiging met ambtelijk gweld. Dat in tegenstelling tot belonen voor normaal gedrag. Wat een bak afval levert dit weer op. Teleurstellend idee van welke politieke partij. Welke partij durft het aan hier voor te gaan liggen.
Tjonge jonge jonge gaat de gemeente Tilburg nu ook al je afval kontroleren, moet niet gekker worden.
Daar zetten ze zeker de nieuwe participatiewet “dwangarbeiders” voor in, die ze dan opleiden als de nieuwe gratis STASI medewerkers.
En dan te weten dat de gemeente Tilburg gouden bergen (miljoenen Boete) moet betalen aan Attero wegens het te goed scheiden van afval
http://www.pieterbas.nl/attero-stuurt-gemeenten-rekening-afvalboetes/
Nieuwe Chipknip voor de gemeente ?
Een gemeentelijk opsporingsambtenaar kan een boete geven van 90 euro. Als het afval niet juist gescheiden is.
En wat gebeurt er als andere buurtbewoners verkeerde dingen in je kliko kieperen ?
ja weer iets gevonden om de burgers geld uit zijn zakken te kloppen.