Netbeheerder ‘Enexis’ heeft bij duizenden huishoudens in Tilburg folders rondgebracht met de aankondiging dat ‘Slimme meters’ geïnstalleerd gaat worden.
De folder kondigt de installatie aan waarin wordt verwezen naar een vervolgbrief waarin een afspraak vermeld staat.
Op de website staat te lezen: “Netbeheerders waaronder Enexis installeren de slimme meters gratis per regio, wijk of buurt. Inmiddels hebben wij ruim een miljoen slimme meters geplaatst. Aankondiging vooraf 2 weken voor wij bij u langskomen, krijgt u van ons een brief met meer informatie over de slimme meter. Een week van tevoren krijgt u een brief met een afspraak.”
De slimme meter is niet verplicht en kan geweigerd worden. Er zijn nogal wat nadelen verbonden aan de ‘slimme meter’.
- De energiemaatschappijen willen de slimme meters ook gebruiken om wanbetalers op afstand af te sluiten.
- Er is nog steeds veel discussie over het stralingsgevaar van een slimme meter, die met een bepaalde frequentie signalen doorzendt. Onduidelijk is nog altijd of deze straling schadelijk is voor de gezondheid.
- Het risico voor afluisteren of hacken van het signaal van de slimme meter. In januari 2015 werd dit risico al aangetoond in een uitzending van het Vara-programma ‘Kassa’ en gaf projectleider communicatie voor de slimme meter Lucas Stassen van Netbeheer Nederland, koepelorganisatie van netbeheerders, dit toe: “We doen er alles aan om de beveiliging van de ICT zo goed mogelijk te doen, maar tegen hackers is niets bestand.” Zo kunnen eventuele hackers je apparaat uitzetten op afstand en informatie verkrijgen over wanneer iemand van huis is. (Bron: Energy Society Online)
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt eveneens voor dit risico en inmiddels zijn er gedragscodes opgesteld voor energieleveranciers, netwerkbeheerders en overige aanbieders van dienst. Dit wil echter nog niet zeggen dat iedereen zich hieraan houdt en dat gedetailleerde, persoonlijke gegevens niet in verkeerde handen kunnen komen.
Wie inmiddels al een ‘slimme meter’ heeft laten plaatsen, kan via de klantenservice van Enexis de instellingen laten wijzigen en ervoor kiezen dat de gegevens niet meer door Enexis worden uitgelezen.
6 reacties
Voeg die van jou toe →waar kan ik aangeven dat ik geen slimme meter wil
Ik zou de oude meter er toch tussen willen laten zitten, zo dat ik kan controleren of die nieuwe wel goed werkt, en er door de energie leverancier niet iets voor uit gedraaid heeft. En wij als klant kunnen niets controleren. En bij het stemmen mogen we niet met een computer stemmen, waarom zou de energieleverancier dat wel mogen. En de energieleverancier kan dan rustig de meteropnemers en het kantoorpersoneel ontslaan want dat is de bedoeling.
Inderdaad kan de slimme meter geweigerd worden, helaas is er onvoldoende aandacht voor het alternatief. Bij de grootschalige vervanging zoals deze nu op verschillende plaatsen plaatsvindt kunnen weigeraars alleen “kiezen” voor een domme digitale meter die men dan soms ten onrechte conventioneel noemt. Deze domme digitale meter gebruikt echter dezelfde meet techniek als de zogenaamde slimme en er zijn dus dezelfde risico’s voor foutieve meetgegevens!! Het ergste is nog de methode waarop de netbeheerders deze vervangingen er door proberen te drukken, dreigen met afsluiting, hoge extra kosten en een verplichting waar niet aan valt te ontkomen.
Slimme meter (ik ben er absoluut op tegen) of domme, de consument loopt het risico op te hoge verbruiksgegevens en, dat is extra schrijnend, kennelijk vooral bij het gebruik van moderne en energiezuinige apparatuur zoals LED lampen. Bij eventuele te hoge gebruiksgegevens is de consument machteloos omdat de test methode niet voorziet in moderne apparatuur?? Waar blijft de overheid? Hopelijk snappen mensen nu beter wat er speelt en lukt het consumentenorganisaties een vuist te maken. Anders kunnen er over 2 a 3 jaar of nog meer mensen naar de voedselbank of worden de digitale meters wederom vervangen. En wie zal dat betalen?
Naar schatting 850.000 slimme energiemeters die in Nederlandse meterkasten hangen kunnen meer meten dan het daadwerkelijke verbruik. Dat blijkt uit laboratorium-onderzoek van de Universiteit van Twente, dat maakt de universiteit vanavond 3maart 2017 bekend in EenVandaag. http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/72489/deel_energiemeters_onbetrouwbaar
Slimme meter is inderdaad niet af te sluiten op afstand, er moeten andere meters geïnstalleerd worden! Is bij mij ook gebeurd Stendin, (Eneco). Het is wel degelijk schadelijk, RF (Radio Frequentie) straling is 4x sterker dan Wifi!
Een geruststelling de slimme meter is niet op afstand uit te schakelen. Er is ook geen stralingsgevaar. Bekijk de site van RIVM voor meer achtergrond. Wat wel aanwezig is: elektromagnetische velden, maar uw smartphone is in vergelijk “gevaarlijker”. Ook is niet te zien of u thuis bent en of u vaak onder de douche gaat. Het voordeel is: geen verkeerde factuur van uw leverancier, geen geschatte standen en niet meer hoeven wachten tot de meteropnemer langskomt.