In de wijken Groenewoud en Stokhasselt startte begin 2013 een proef met sociale wijkteams. Uit evaluatie blijkt dat de teams goedkoop en efficiënt zijn.
Sociale wijkteams zijn er om mensen te helpen als ze zorg nodig hebben. Uit de evaluatie blijkt dat de oplossingen die het team bedenkt, ongeveer 30 procent goedkoper zijn dan bij de traditionele manier van werken. Dat komt onder meer door de manier van werken. De medewerkers in de wijkteams vragen door en kijken verder dan de originele zorgvraag. Zo is er meer preventief ingezet op onderliggende problematiek. De teams kunnen nog beter werken als de vrijwilligers, sleutelpersonen in de buurt en de bewoners er nog meer bij betrokken worden.
Bij de proef waren vertegenwoordigers van het Instituut voor Maatschappelijk werk Tilburg, de GGD Hart voor Brabant, ContourdeTwern, de Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij en de gemeente betrokken. De proef is onder meer betaald uit het fonds voor de wijkimpuls. Dit fonds komt voort uit het zogenoemde Tilburg Akkoord. Dit is een samenwerking tussen de woningbouwcorporaties TBV Wonen, WonenBreburg en Tiwos en de gemeente. Deze partijen investeren in de impulswijken. Deze stadsdelen krijgen extra aandacht op het terrein van werkgelegenheid, armoede, jongeren en onderwijs. Ook in de Kruidenbuurt, Korvel, Udenhout en de Reeshof zijn proeven geweest. De lessen die geleerd zijn in de proeven zijn gebruikt bij de ontwikkeling van de huidige Toegang voor ondersteuningsvragen in Tilburg, waar de wijkteams een voorloper van waren.
Inwoners met vragen over zorg, werk en jeugdhulp kunnen sinds 1 januari 2015 terecht bij de gemeente. De gemeente werkt daarbij samen met de partners GGD Hart voor Brabant, IMW Tilburg, MEE regio Tilburg, Loket Z en de afdeling Werk & Inkomen van de gemeente. Zij vormen samen met de wijkverpleegkundigen de Toegang voor ondersteuningsvragen. De teams van de Toegang werken in elf Tilburgse wijken. Zij kijken samen met de inwoner wat hij/zij zelf kan of met hulp uit de omgeving, bieden zelf ondersteuning of regelen dat er intensieve hulp komt als dat nodig is. Uiteraard werken zij, net als in de proef, intensief samen met andere professionals in de wijk.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Wat een mooi bericht. Als communitymanager van Andere handen ben ik betrokken bij de transitie in de zorg en op zoek naar successen die we binnen de vakgroep Gemeente & zorg kunnen delen. Van en met elkaar leren is bij ons het motto om samen verder te komen. ‘De oplossingen die het team bedenkt, zijn ongeveer 30 procent goedkoper en dat komt door de andere manier van werken’. Is het mogelijk om contact te leggen met een sociaal wijkteam om te horen hoe dat anders werken invulling krijgt? Hun visie zal voor anderen zeer van toegevoegde waarde zijn.