zaterdag 20 juli 2024

2 gedachten over “Stappegoor: Consortium krijgt voor €2,9 miljoen bouwrecht op terrein Willem II

 1. Laatst las ik dat de gemeente veel meer ruimte wil gaan bieden voor mensen die zelf hun huis willen bouwen. Toen ik na aanleiding van die publicatie ging kijken waar binnen de Gemeente Tilburg kavels hiertoe worden aangeboden rees bij mij meteen het vraagteken “waarom komt Stappegoor hiervoor niet in aanmerking?”. Vooral het westelijk deel van Nieuw Stappegoor leent zich, vanwege de ligging tegen de Goirleseweg (met z’n dure huizen) en het bosrijke Goirlese Boschkens- en Surfplasgebied prima voor zelfbouwinitiatieven, denk ik. ….of kan door het aanbieden van zelfbouwkavels in dit gebied niet kostendekkend worden gewerkt? Hetgeen ik niet onwaarschijnlijk acht.

 2. Beste redactieleden van Tilburgers.nl,
  Paula en John.

  Hoewel ik een bevoorrecht mens ben, en de nodige opleiding heb mogen genieten (ben zelfs drs. al heb ik deze titel na mijn HBO-opleiding met moeite afgerond), ik snap hier niet zoveel van.

  – Dat ligt niet aan jullie schrijfstijl, maar als lezer krijg je de indruk dat je slechts een gedeelte van het verhaal ziet.

  Zo zie ik door de bomen het bos niet meer.

  We moeten er als betrokken burger dus nu maar op vertrouwen dat dit goed doortimmerde plannen zijn, waarbij rekening wordt gehouden met een snel veranderde wereld, waar geen ruimte is voor het model van Economische groei.

  Er staat een flink pak bezuinigingen voor de deur, die iedereen zal raken. De tijd van steeds weer groei is voorbij.

  Lees hiervoor ook het boek van Richard Heinberg: “Einde aan de groei”. Van belang om voor te sorteren op de toekomst en ons aan te passen aan de nieuwe economische realiteit.

  Of nog beter via innovatie noodzakelijke veranderingen in de huidige systemen aan te passen. Zie ook het boek ‘Blauwe economie’. 10 jaar, 100 innovaties, 100 miljoen banen. Rapport aan de clup van Rome.
  Hier wordt een nabij toekomstbeeld geschetst met de noodzaak tot transitie.
  Verandering van de huidige systemen, omdat de huidige systemen achterhaald zijn.

  We leven in een planetaire crisis. Grondstoffen worden schaars. Olie-prijs zal snel duurder worden.
  We kunnen bijv omzien naar een model met meer groei van het Bruto Nationaal Geluk. Hier is zeer veel winst te behalen. Inzetten op hogere sociale veerkracht, onderlinge verbondenheid, burgerschap. Burgerparticipatie, hogere gezondheid door preventie en eerlijke voorlichting.

  Al deze plannen zijn ook in het visie-stuk 2040 al besproken en door de raad goedgekeurd.
  Duurzame projecten zouden voorrang krijgen.

  Aannemelijk is dus dan dat dit een duurzaam project is?

  Dat zie ik er niet aan af.
  Dat komt wellicht omdat ik het gehele dossier niet gelezen heb.

  De toekomst geven we samen vorm.
  Via samenwerken, transparantie en draagkracht creëren.
  Het ontbreekt mij aan de interesse om de alle onderliggende stukken geheel te lezen.

  Godelieve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *