Start Tilburg Social Innovation Lab (TiSiL) nog niet zo innovatief

Theo van Hallen, Ab Klink, John vanKuijk
Vlnr: Theo Verhallen, Ab Klink, John van Kuijk

Donderdagmiddag 16 juni 2011 was de aula van de Universiteit van Tilburg de plek waar zeker 100 mensen uit het onderwijs, de gemeente, de zorg en ondernemers zich hadden verzameld voor een speciale gelegenheid: het Tilburg Social Innovation Lab (TiSiL) werd door burgemeester Peter Noordanus en Rector Magnificus Philip Eijlander feestelijk geopend met een hamerslag. Dit gebeurde na een aantal lezingen en voordrachten die de bedoeling hadden om dit ‘social innovations lab’ te verduidelijken. Aan ’t woord kwamen achtereenvolgens, Philip Eijlander, Theo Verhallen, zorgnetwerk Brabant ervaringsdeskundige John van Kuijk, en voormalig minister Ab Klink. Belangrijk onderdeel bij het innovations Lab was het zogeheten ‘Blue Sky’.

Na het openingswoord van Philip Eijlander sprak Theo Verhallen over de bedoeling van TiSil. Onderwijs, ondernemers en overheid moeten samen aan de slag om vernieuwing van diensten mogelijk te maken. (Zie presi) Bijvoorbeeld in de zorg, in de recreatie, het vervoer, en het onderhoud van onder andere helicopters. De zorg wordt niet alleen onbetaalbaar de komende jaren, maar door de vergrijzing en de toename van chronisch zieken zijn er steeds meer mensen in de zorg nodig, die er niet zijn. Er moeten innovatieve manieren bedacht worden om dat op te lossen. John van Kuijk, directeur Zorgnetwerk Midden-Brabant vertelde dat de vele Engelse termen de weg naar werkvloer blokkeren. “Ik krijg het niet uitgelegd aan mijn medewerkers.” zo stelde hij.

Daarna volgde een filmpje over ‘Blue Sky sessies’, dat ondanks een aardig presentatiefilmpje toch niet veel meer bleek te zijn dan een bedrijf uit Breda dat mensen leert om weer creatief te denken. Hier misten wij de broodnodige link met de ‘Creatieve Marktplaats’ van exact een week eerder. Tijdens deze Creatieve Marktplaats, die werd gehouden in het Midi Theater, ontmoetten mensen uit de creatieve sector en mensen uit de zorgsector elkaar om samen slimme en creatieve oplossingen te bedenken voor de problemen die in de zorg spelen. Sociale innovatie ten voeten uit!

Tenslotte ging de voordracht van Ab Klink over het probleem dat de financiële systemen in de zorg helemaal niet geschikt zijn voor innovaties. Immers, de besparingen die worden behaald door in de zorg dingen anders aan te pakken worden niet financieel beloond omdat de opbrengst niet op die plek terecht komt waar de vernieuwing zit. Ab Klink stelt voor om deze winst te verdelen over de zorginstellingen die voor besparing zorgen.

Na afloop spraken we Wies Arts, die voor stichting Het PON onderzoek doet. Stichting Het PON combineert wetenschappelijke kennis met kennis van de praktijk. Zij vertelde over een project waarbij ze een opticiën en audiciën naar een zorginstelling in de buurt liet komen om daar ter plekke de ouderen te onderzoeken op oog- en oorklachten. Daarbij bleek dat zeker 70% van de ouderen direct geholpen kon worden waardoor zij beter konden zien en horen en waardoor de kwaliteit van leven enorm omhoog ging. De zorginstelling die vantevoren had gevreesd dat ze hierdoor meer werk zou krijgen, ontdekte juist dat het werk hierdoor makkelijker werd en dat de bewoners juist sneller en makkelijker verzorgd konden worden als zij goed kunnen zien en horen. Wederom een voorbeeld van hoe sociale innovatie écht werkt.

Geef een reactie