Gemeente Tilburg gaat strenger toezien op de autoverhuurbranche, nadat duidelijk werd dat huurauto’s populair zijn bij criminelen. Verhuurders moeten een vergunning aanvragen die kan worden geweigerd of ingetrokken.
De vergunning voor Tilburgse autoverhuurders kan worden geweigerd als ondernemers niet door een integriteitstoets komen. Als de ondernemer betrokken is bij strafbare feiten of slecht levensgedrag vertoont kan de vergunning worden ingetrokken, staat in een aangepaste verordening. De term ‘slecht levensgedrag’ komt uit de Drank- en Horecawet. De burgemeester die een vergunning weigert of intrekt kan dit als argument gebruiken, wanneer de (toekomstige) exploitant van een zaak in zijn of haar levensloop al vaker met de politie in aanraking is geweest vanwege misdrijven. Dit hoeven dan niet per se misdrijven te zijn die iets te maken hebben met het bedrijf waarvoor de vergunning is aangevraagd. (Bron: Wieringa Advocaten).
De gemeente Tilburg past de strengere regels als eerste toe op de autoverhuurbranche en wil de vergunningplicht later mogelijk uitbreiden naar andere risicovolle sectoren, zei burgemeester Peter Noordanus maandag 12 december 2016 in de vergadering van de raadscommissie Leefbaarheid. Hij wees op de zogenaamde aanloopstraten, waaronder de linten Korvel en Besterd, in de stad met belwinkels en ‘bling-bling-zaken’.
In ‘zijn’ gemeente Tilburg zijn 56 autoverhuurbedrijven actief. Tientallen bedrijven zijn volgens Noordanus niet aangesloten bij de brancheorganisatie BOVAG. De politie voerde afgelopen zomer controles uit bij enkele verhuurbedrijven en trof drugsresten en wapens aan in huurauto’s.