Hoewel regeren vooral over de toekomst gaat, was vandaag het recente verleden onderwerp van gesprek in de raadszaal. Burgemeester en wethouders legden vandaag verantwoording af over wat er in 2010 wel en niet is goed gegaan. Vooraf werd er al wat gemopperd, want voor de vier vergaderingen die vandaag op het programma stonden, was een erg strakke planning met weinig spreektijd per partij, en vooral dat laatste is niet iets waar politici dol op zijn.
In de commissie ‘Modern Bestuur’ kwam met name kritiek op de veiligheid. Hoewel het aantal fietsendiefstallen flink zijn afgenomen, zijn woninginbraken en straatovervallen juist toegenomen. Ook is, volgens Nell Schoenmakers van de VSP met name in Tilburg-West, het gevoel van veiligheid niet verbeterd en durven ouderen niet alleen over straat. Burgemeester Noordanus, verantwoordelijk voor veiligheid legde nog eens uit hoe het zat met bezuinigingen en reorganisaties bij de politie en dat je buurtpreventieteams geen boeven kunt laten vangen.
Bij de passage over de cijfers die aangeven dat Tilburg nog steeds bij de goedkoopste steden van Nederland hoort als het over vaste lasten gaat, vatte de VVD dat op als een motivatie om de OZB weer te verhogen en bij monde van Oscar Dusschooten ontstond nog even een discussie over dit onderwerp, waar Gabe van der Zee namens de PvdA maar al te graag op hapte. Wederom een discussie die al erg vaak gevoerd is onder raadsleden en die niet heel veel te maken heeft met ‘verantwoording afleggen’.
De commissie Economie keek terug op de werkgelegenheid en op de bedrijvigheid. Volgens PvdA woordvoerster Mayke Kikstra zijn er nog steeds veel te weinig vacatures voor jongeren, wat Jacqueline Gerssen namens de VVD de vraag ontlokte, onder welke steen zij had gewoond, want de
komende jaren zal door de vergrijzing het juist moeilijk worden om alle vacatures op te vullen. Er zijn namelijk steeds minder werknemers om al het werk te doen, bijvoorbeeld in de zorg. Wethouder Jan Hamming (werkgelegenheid) bevestigde dit in zijn beantwoording en wees erop dat het krappe budget dat hij nog heeft vooral wordt gebruikt om werklozen te koppelen aan werkgevers en dat met werkgevers afspraken worden gemaakt om mensen op te leiden en in dienst te nemen.
Erik de Ridder deed verslag van zijn inspanningen om bedrijven naar Tilburg te halen en in Tilburg te houden. Hierbij speelt vooral innovatie en samenwerking tussen opleidingen en bedrijfsleven een belangrijke rol, maar ook de beschikbaarheid van geschikte bedrijfsgrond. “De Dag van logistiek” die het afgelopen weekeinde werd gehouden, trok erg veel belangstelling, ook van jonge mensen. Werkgevers hebben nu al mensen te kort. Zij willen samenwerken met de gemeente en manieren zoeken om zoveel mogelijk Tilburgers in dienst te nemen.” zo lichtte hij toe.
Bij de terugblik van de commissie Maatschappij ligt de nadruk vooral op de jeugd en onderwijs en het voorkomen en oplossen van problemen. En ook de discussie over armoedebeleid werd weer eens even dunnetjes over gedaan. Nadat Trots bij woorden van Ans Bertens vond dat arme mensen maar gewoon aan het werk moesten, legde wethouder Jan Hamming nog eens uit dat een derde van deze mensen al aan het werk was en desondanks in armoede leeft. En ook de discussies over bezuinigingen op cultuur en de WMO werden nog eens herhaald, een herhaling van zetten.
Al eerder deze maandag hadden verschillende raadsleden zich al hardop afgevraagd of deze manier van terugblikken naar het afgelopen kalenderjaar wel zinvol was. Ten slotte besloot de PvdA-fractie, bij monde van Orkun Baytemir, dat zij deze vergadering zo zinloos vond dat ze er geen woorden meer aan vuil wilde maken en de fractie onthield zich van verdere bijdragen.