Woensdagavond 26 september 2012 werd in Paradox het einde gevierd van de website TilburgZ van Tom Pijnenburg. Dezelfde avond onthulde hij met het voordragen van de hier volgende column zijn nieuwe website www.schuimt.nl. Deze nieuwe website moet niet alleen het nieuwe podium voor debat in Tilburg worden maar de ambities zijn er voor geheel Brabant en zelfs Nederland.
“Tilburg kent een bloeiende debatcultuur (…) een van de meest florerende debatculturen van ons land (…) maar liefst dertien organisaties zijn vertegenwoordigd in Tilburg Debatstad (…) alleen in Amsterdam wordt publiekelijk meer gesproken.” Aldus Ralf Bodelier van Tilburg Debatstad in een reactie (BD, 30 augustus) op mijn gastopinie in het Brabants Dagblad van 18 augustus jl. waarin ik de kwaliteit van de debatcultuur in Tilburg op de korrel nam.
Dat er volop geouwehoerd wordt in Tilburg zal best een feit zijn, en dat Tilburg Debatstad dit maar al te graag faciliteert is ook evident (ze kunnen zo iedere keer weer een factuurtje naar de gemeente sturen). Mijn kritiek betreft dan ook eerder de kwaliteit van al die debatten, die is mijns inziens beneden peil en staat werkelijk in geen verhouding tot de frequentie ervan. Dat maakt een en ander alleen maar treuriger.
Het publieke debat, ‘Public Reasoning’ zo je wilt, vraagt wat mij betreft om een kritische massa. En die verzamel je niet door, zoals nu bij Tilburg Debatstad gebeurt, enkel en alleen zo’n beetje alle Tilburgse instituten op te nemen in je organisatie. Dat is nu juist hét klassieke recept voor brave middelmatigheid, die instituten zelf zijn dan immers geen onderwerp van kritiek meer.
Laat ik een voorbeeld geven. Toen ik begon met debatsite TilburgZ was er iemand van Factorium zijdelings, maar met veel enthousiasme betrokken. Totdat ik een keer een kritische column over de bibliotheek schreef. Hij zei toen: “Zo gaan de Tilburgse instituten toch niet met elkaar om”. Dit illustreert die ‘ons kent ons’ gezelligheid die klaarblijkelijk boven alle kritiek verheven is in ‘debatstad’.
Ik heb de afgelopen 8 jaar geheel belangeloos en met veel plezier en passie een debatsite in de lucht gehouden. Daarnaast organiseerde ik eveneens een aantal avonden in Paradox waar op vaak scherpe en soms ludieke wijze de actualiteit op de hak werd genomen. Daarbij ging het er meestal onconventioneel aan toe. Als ik daarom met een zekere overdrijving en ironie beweer dat er meer ”met schuim op de mond” gedebatteerd moet worden en dat sommige mensen ”een schop onder de kont” zouden moeten krijgen, is dat in overdrachtelijke zin bedoeld. Ralf echter, vat dit liever letterlijk op en meent mij in één adem door te moeten neerzetten als een fan van Hans Smolders (terwijl ik, voor de goede orde, kritisch PvdA-lid ben): “Want wie slaat of schopt, is bepaald niet bereid om zijn eigen gedachten ter discussie te stellen. Wie met het schuim op de mond debatteert, zoals Pijnenburg bepleit, begraaft zich vooral in het eigen gelijk, in plaats van zich open te stellen voor het gelijk van de ander.”
Uiteraard Ralf, helemaal mijn idee. Open your mind! Gooi al die mastodonte instituten als de sodemieter uit je organisatiestructuur en huur ’s een paar onafhankelijke geesten in. Ik kan je er zo een paar aanbevelen uit eigen stal. En graag een volgend keer een goed en overdrachtelijk bedoeld betoog niet reduceren tot populistische oneliners. Nergens voor nodig. Schuim op de bek of niet.
1 reactie
Voeg die van jou toe →In de kop van dit artikel hebben jullie gezegd dat schuimt het nieuwe debatpodium voor tilburg moet worden. Dat is een misverstand. Wij richten ons met schuimt op een bredere doelgroep, Brabant/Nederland.