Er zijn belangrijke vroeg-middeleeuwse nederzettingen ontdekt op het voormalige HaVeP terrein. Dat maakte stadsarcheoloog Guido van den Eynde vanmorgen bekend op een persconferentie. “Er zijn ook grafvelden van ongeveer 1.000 voor Christus ontdekt en belangrijke Romeinse resten van behuizing, maar we concentreren ons op de unieke middeleeuwse vondsten.” zo meldde deze.
De vroeg-middeleeuwse resten uit de periode 800-1100 beslaan zeker een hectare en bestaat in een dichte concentratie van tientallen gebouwenplattegronden. Hiermee wijkt de nederzetting compleet af van de gebruikelijke bewoning uit die periode. De omvang is minimaal een hectare. Van den Eynde legt uit “Dit is uniek, de omvang is ongekend, en als we kijken naar de hogezandrug waarop het HaVeP terrein ligt, lag Tilburg precies in het midden van de vroeg-middeleeuwse route tussen Vught en Antwerpen. Misschien was Tilburg in die tijd wel de grootste nederzetting op Nederlands grondgebied. Bovendien heeft de nederzetting een elitair karakter, dat wil zeggen dat het geen boerennederzetting was maar eerder van hoge edelen”.
Een medewerker van ARCHOL, die de werkzaamheden uitvoert, verklaart: “We hebben wel geluk gehad, er was geen latere bebouwing en alleen maar die fabriek van Van Puyenbroek, die heeft de opgraving beschermd. Zo hadden we geluk met een grafveldje uit de ijzertijd (500 voor Christus) waar we een urn vonden in het midden en dat net niet aangetast was door de bebouwing. Toen was er vermoedelijk al sprake van bewoning want men woonde niet ver van de doden”.
Hiermee is Tilburg veel ouder dan gedacht, men ging er altijd van uit dat de bewoning startte rond de Heikese kerk in de 12e eeuw.
De hele maand zal er nog gegraven worden en de kans is groot dat er dan nieuwe vondsten gepresenteerd kunnen worden.
Woensdag 15 september komt er een open dag op het HaVep terrein. Geïnteresseerden kunnen vanaf 13:00 uur onder begeleiding de opgraving bezoeken en kennis maken met het werk van de archeologen.
1 reactie
Voeg die van jou toe →