Tilburg onderdeel van Romeinse weg?

De bodemhoogtes rond 50 na Christus. Tilburgs grondgebied als veilige verblijfplaats

De verrassende opgravingen op het HaVep-terrein laten de gemoederen niet niet met rust. Gezien ook de Romeinse vondsten en vondsten uit de brons- en ijzertijd was Korvel mogelijk een belangrijk onderdeel van een hooggelegen, veilige route.

Het HaVeP terrein ligt namelijk op een dekzandrug, een hoogte omgeven door moerassig en ondoorwaadbaar gebied. In de vroege middeleeuwen was Tilburg onderdeel van de route die van Antwerpen naar Vught liep, maar de nieuwe vondsten kunnen ook een indicatie geven van een route die al in de tijd van de Romeinen of nog langer geleden bestond. Het zou dan gaan om een ‘heirbaan’ (legerroute) die van de Romeinse plaats Lugdunum in de buurt van de Scheldemonding begon tot het huidige Nijmegen. Men vermoedt de ligging van Lugdunum oostelijk van het huidige Antwerpen.  Ook Alphen maakt onderdeel van de route uit.  Al in 1792 zijn daar heel veel Romeinse munten gevonden, en mogelijk heeft er een Romeins Castrum (legerplaats met vierkante ompaling) gestaan.

Verschillende bronnen beweren dat het stroompje de Oude Ley (stroomafwaarts De  Donge geheten) vroeger een veel bredere stroom geweest moet zijn, en dat de oversteekplaats tussen Riel en Alphen lag. Via de hooggelegen Regte Heide ging de route dan naar ’t Laar om vervolgens  via De Heuvel,  Oisterwijk,  Esch en St Michielsgestel in Nijmegen te eindigen. In tijden van erg hoog water was Tilburg veilig, en mogelijk  verbleef men er in afwachting van zakkende waterstanden om de reis te hervatten.

Geef een reactie