Tilburgse Gemeenteraadsverkiezingen 2014

gemeenteraad juni 2013
De gemeenteraad in discussie in juni 2013

Op woensdag 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Alle Tilburgers van 18 jaar en ouder mogen die dag naar de stembus. De meeste politieke partijen die in Tilburg meedoen aan de verkiezingen hebben hun lijsttrekkers, kandidatenlijsten en verkiezingsprogramma’s al bekendgemaakt. Deze zijn allemaal te vinden via de website van de gemeenteraad. Ook de verkiezingscampagnes van de diverse partijen beginnen al aardig op stoom te komen. Steeds meer posters verschijnen in het straatbeeld en campagneteams trekken door de straten en wijken om mensen persoonlijk te overtuigen om vooral op hen te gaan stemmen.

gemeenteraadsverkiezingenIn de gemeenteraad van Tilburg zijn 45 zetels te verdelen. Op dit moment is de zetelverdeling als volgt: PvdA (11), VVD (7), CDA (4), D66 (4), GroenLinks (4), SP (4), TVP (4), Trots (3), VSPT (1), DAT (1), Voor Tilburg (1), Groep van Esch (1).

Doordat er zoveel partijen meedoen, krijgt er geen één ooit een absolute meerderheid in de raad (51% van de stemmen), maar moeten altijd een aantal partijen samenwerken; een coalitie vormen. Zodra de verkiezingen achter de rug zijn, en bekend is welke partijen de grootsten zijn geworden, moeten de partijleiders met elkaar in gesprek om afspraken te maken: coalitie-afspraken. Dat betekent meestal ook, dat een partij niet alles kan doen wat ze had gewild en waarmee het de kiezer voor zich heeft gewonnen. Er moet altijd ‘water bij de wijn’ om met andere partijen te kunnen samenwerken. De partijen die samen gaan werken zorgen er dan wel voor, dat ze samen een meerderheid hebben in de gemeenteraad, dus samen in ieder geval 23 van de 45 zetels in de raad.

En deze partijen mogen ook de wethouders leveren. In Tilburg mogen dat er maximaal negen zijn, maar gezien de vele discussies die de afgelopen vier jaar zijn gevoerd over het feit dat Tilburg, met een coalitie van vijf partijen, zeven wethouders had, is voor de komende vier jaar niet te verwachten dat er opnieuw zoveel wethouders in het college zullen komen. Het college wordt gevormd door alle wethouders en de burgemeester. De burgemeester wordt niet gekozen maar benoemd, en in principe voor zes jaar. De ambtstermijn van burgemeester Peter Noordanus loopt af in 2016.

In de afgelopen vier jaar is er in de samenstelling van de Tilburgse gemeenteraad wel het een en ander gewijzigd. Zo is Sandra Franken van GroenLinks vertrokken uit de Tilburgse politiek en heeft ze haar zetel, na een tijdje als eenmansfractie actief te zijn geweest,  overgegeven aan Joris Bengevoord. Joost van Huijgevoort is weg gegaan bij het CDA en heeft met zijn zetel DAT opgericht, ook Marie-Thérèse Blomme heeft ook het CDA verlaten en nam haar zetel mee naar de TVP, Sjef Robben verving Anton van Opdorp. Ruud van Esch stopte bij D66 en heeft een eigen partij, Groep van Esch opgericht. Ook waren er wijzigingen bij de PvdA: Leendert Florisse volgde Auke Blaauwbroek op, en Mirjam Antonise verving Hassan Chibani, die de raad verliet vanwege privé-omstandigheden. Bij de SP verving René Spieringhs Veerle Slegers, die vanwege de partij-afdracht vertrok. Bij de Partij Voor Tilburg, dat kort geleden is omgedoopt naar Voor Tilburg, gaf Huib Luiten zijn zetel op wegens gezondheidsredenen en nam Rebecca Pol zijn plaats in. Nell Schoenmakers zit officieel nog altijd in de raad voor de VSP, maar is de afgelopen anderhalf jaar weinig in het Stadhuis gezien.

Ook in het college van Burgemeester en Wethouders hebben zich enkele wijzigingen voorgedaan. Wethouder Jan Hamming (PvdA) is vertrokken als burgemeester van Heusden en werd opgevolgd door Auke Blaauwbroek. Enkele maanden geleden vertrok Marieke Moorman (PvdA) omdat zij burgemeester werd in Bernheze; zij werd opgevolgd door Rodney Weterings.

 

 

Geef een reactie