Het gaat goed met de veiligheid in Tilburg. Vorig jaar daalde het aantal aangiftes van woninginbraken met 15 procent ten opzichte van 2014, van overvallen met 20 procent en van straatroven met bijna de helft.
De cijfers werden gepresenteerd op vrijdag 15 januari tijdens een persconferentie in Stadskantoor 1. Daar lichtten burgemeester Peter Noordanus, districtschef Peter Verschuur van de politie Zeeland-West-Brabant en plaatsvervangend officier van justitie Kim Tax de statistieken toe.
Het aantal auto-inbraken daalde vorig jaar met 9 procent, het aantal autodiefstallen met 33 procent en het aantal fietsdiefstallen met 11 procent. Het aantal aangiftes van geweldsdelicten steeg daarentegen met 2 procent. “De tendens was dat dit naar beneden ging, maar die heeft zich in 2015 niet voortgezet”, aldus Noordanus. Het aantal aangiftes van zedendelicten, die variëren van exhibitionisme tot verkrachting, bleef ongeveer gelijk. Noordanus wees erop dat Tilburg zich niet onderscheid met het verschijnsel sexting, maar dat dit in het hele land voorkomt. “We hopen dat ouders het gesprek hierover met hun kinderen aangaan”, voegde Tax toe.
Ten opzichte van 2011 zijn de dalingen ronduit spectaculair te noemen. Zo daalde het aantal aangiftes van woninginbraken met 39,5 procent en van overvallen met maar liefst 60 procent.
Samenwerking
Noordanus, Verschuur en Tax verklaren de daling van de statistieken door zeer intensieve samenwerking tussen verschillende partijen, zoals buurtpreventieteams, verzekeraars, woningbouwverenigingen, politie, Openbaar Ministerie en gemeente.
Volgens Noordanus doet Tilburg het op het gebied van veiligheid goed vergeleken met andere districten. “Wat straatroof en overvallen betreft, staken we in 2014 nog negatief af, nu positief. We hebben de achterstand dubbel en dwars ingehaald. Ook qua inbraken onderscheiden we ons momenteel positief.”
Noordanus zei echter ook dat hij nog niet tevreden is met de geweldstatistieken, waartoe ook bedreigingen worden gerekend. “Dat is dit jaar dus het aandachtspunt.” Als voorbeeld noemde hij de aanpak door de politie in het Koning Willem II-stadion. “De harde kern van raddraaiers blijven we stevig aanpakken. We zullen misdragingen consequenter sanctioneren.” Daartegenover staat dat een aantal wedstrijden van de voetbalclub ook dit jaar zonder inzet van de politie zal plaatsvinden. Willem II-FC Groningen is de eerstvolgende.
WhatsApp-groepen
Tilburg onderscheidt zich ten opzichte van andere districten ook positief door de hoge deelname van burgers aan initiatieven als WhatsApp-groepen: buurtbewoners die via deze berichtendienst groepen vormen en elkaar waarschuwen als ze iets verdachts zien in hun wijk of straat. Dit is begonnen in de Reeshof.
Over de periode juli 2013-juni 2014 werden hier 246 aangiften van woninginbraak geregistreerd, over heel 2015 slechts 86 (min 65 procent). Dit jaar wordt in dit stadsdeel een jeugdboa ingezet: iemand die specifieke kennis van jeugd en jongerencultuur heeft en die ook weet hoe met jongeren contact te maken en te onderhouden, en daarnaast in staat is jeugd aan te spreken op haar gedrag. Ook brengt de jeugdboa jongeren die voor overlast zorgen, in kaart. Zo moeten de leefbaarheid, de sociale samenhang en het veiligheidsgevoel in de wijk worden vergroot.
Afgelopen jaar is met onder meer een voorlichtingscampagne, specifiek gericht op jongeren, intensief ingezet op het terugdringen van straatroven. Deze maakt de jeugd bewust van de gevaren van straatroof. Ook krijgen jongeren concrete tips om hun spullen beter te beschermen.
De aanpak in het nieuwe jaar richt zich onder meer op bestrijding van de ondermijnende criminaliteit. “De verwevenheid tussen onder- en bovenwereld is iets waar ik me echt zorgen over maak”, zegt Noordanus. “Die ontwricht onze rechtsstaat en dat wil ik in 2016 nog steviger aanpakken, samen met partners uit de stad.” Zo wordt dit jaar een innovatief project met Enexis uitgevoerd in een Tilburgse wijk, waarbij hennepkwekerijen worden opgespoord. Ook krijgen inwoners in dit project tips om hun woning veiliger te maken.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Het gaat inderdaad iets beter maar dan ook iets beter. Maar het kan nog beter, door meer inzet van vrijwilligers Buurtpreventie en WhatsApp-groepen in te zetten.