Raad van State buigt zich over vervuiling Volt-terrein

Voltterrein jaren '80. Bron: Regionaal Archief Tilburg

Nu de gemeente Tilburg het niet zo nauw lijkt te nemen met de sanering van het voormalige ‘Volt-terrein’ aan de Zevenheuvelenweg op industrieterrein Kraaiven, heeft het naburige bedrijf I.F.F. Nederland B.V. de zaak aanhangig gemaakt bij de Raad van State. I.F.F. is voor de productie van geur- en smaakstoffen afhankelijk van een schone omgeving en schoon grondwater.

Al op 29 maart 2007 berichtte de Bredase krant ‘BN de Stem’: “‘Onaanvaardbaar’ grote hoeveelheden gechloreerde koolwaterstoffen, cyanide en minerale olie vervuilen de bodem van het voormalige oude Philips Volt terrein op bedrijventerrein Kraaiven in Tilburg. Op dat 3 hectares grote terrein is sinds begin 2005 Van Riel Kraanverhuur- en Transportbedrijf BV gevestigd. Een onderzoek door Philips heeft inmiddels de zware vervuiling aangetoond.” Philips produceerde er decennialang radio- en TV-onderdelen.

Voltterrein anno 'nu'. Foto: Google Maps / Street View

Vervolgens heeft Philips Environment & Safety in Eindhoven een saneringsplan ingediend, dat is goedgekeurd door het college van de gemeente Tilburg. “Het plan houdt in dat de vervuiling in de grond blijft zitten maar dat er maatregelen in de bodem worden getroffen om verdere verspreiding te voorkomen.”, zo meldt de website van SP Tilburg. “”Het college stelt hiermee een veel te lichte eis aan Philips voor de sanering van ongeveer zes miljoen kuub (…) vervuilde grond onder het voormalige Voltterrein en aangrenzende percelen.” De SP wil ook weten wat de gevolgen zijn van het saneringsplan voor de drinkwaterkwaliteit, de volksgezondheid en voor de bedrijfsvoering van de overige ondernemingen op Kraaiven en daarbuiten.

De SP-fractie stelt hierover schriftelijke vragen aan het college.

Overigens beschreef Ronald Peeters in 1993 een zeer lezenswaardig artikel over dit gebied, dat al sinds het eind van de laatste ijstijd (12.000 jaar geleden) in gebruik is geweest voor bedrijvigheid, zo blijkt uit archeologische opgravingen. Gelukkig was deze ‘bodemverontreiniging’ niet giftig voor de omgeving en mensen. Dit artikel, oorspronkelijk geplaatst in het tijdschrift ‘Tilburg Magazine’ is hier te lezen.

Geef een reactie