Weersomslag naar winterweer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: weersomslag naar winterweer. Het wordt kouder en kouder met op zaterdag nog maar 7 en op zondag 6 graden. Vervolgens gaat er neerslag vallen die in de loop van zondag een winters karakter krijgen met hagel en natte sneeuw. De zon krijgen we op beide dagen niet te zien. Na het weekeinde nemen de winterse buien verder toe en dat houdt de hele week aan. Op dinsdag en woensdag zou het wel eens alleen sneeuw kunnen zijn en kan er zelfs een sneeuwdek ontstaan. Temperatuur daalt vervolgens verder tot rond het vriespunt. De dagen erna blijft het met 4 graden overdag koud en is lenteweer ver weg.

De meteorologische lente is schitterend begonnen, want zowel gisteren als vandaag keken we tegen een strakblauwe hemel aan. De zon kreeg daarbij alle ruimte en dat vond ook in de laatste dagen van februari plaats. De laatste vier dagen van die maand zorgden ervoor dat de sprokkelmaand van 2023 als zonnig de boeken is ingegaan. De nachten verliepen daarbij helder en vanaf dat moment is het weer gaan vriezen.

En niet zo’n klein beetje ook. Afgelopen maandagochtend was op enkele plaatsen sprake van matige vorst, zoals in Hupsel (-5,4°C), Eelde (-6,0°C) en Twenthe waar het -7,1°C werd. Zelfs aan de kust was het ijskoud met in Wijk aan Zee -5,5°C. Aan de grond was net geen sprake van strenge vorst, want in Twenthe bleef het kwik op tien centimeter hoogte steken op precies -10,0°C. In onze regio zakte de temperatuur op die hoogte overigens tot -8 graden. Woensdag startte dus de lente, maar meteen ook ijs- en ijskoud.

Op maar liefst 13 weerstations was sprake van matige vorst, waarbij het in het oosten van het land het koudst werd: -7,6°C in Twenthe, -7,3°C in Deelen en -7,2°C in het Drentse Eelde. Aan de grond -10,1°C in Hupsel en -10,2°C in Twenthe. Recordlage kwikstanden zijn dat overigens niet bij de opening van de lente, want dat staat op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter op -13,5°C (Eelde, 1963). Ook vanochtend stonden we op in een wereld, waarbij handschoenen en muts nog steeds nodig waren.

Maar zo koud als de afgelopen ochtenden was het niet meer, want de laagste temperatuur was die in Maastricht met -3,2°C, gevolgd door Gilze-Rijen en Volkel met respectievelijk -2,7°C en -2,6°C. Een zonnige start dus van de lentemaand, maar desondanks was het voor het gevoel ijskoud. Gisteren liet de thermometer in Berkel-Enschot overdag 8,0°C aantekenen en op deze donderdag kwamen we met 10,4°C zelfs weer in de dubbele cijfers. Maar de gevoelstemperaturen lagen rond de 5 graden door een strakke noordoostenwind.

Dat wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland waar we optimaal van hebben geprofiteerd. Maar in het noordoosten van Rusland ligt een omvangrijke depressie en deze begint zich op vrijdag uit te breiden en duwt het hogedrukgebied richting Groenland. De wind draait dan naar het noorden en wordt er vanaf de Noordzee vochtige lucht aangevoerd.

De vrijdag zal dan met veel bewolking starten bij temperaturen rond het vriespunt. In middag verschijnen er opklaringen en wordt het zo’n 9 graden. Daarmee hebben we meteen de hoogste temperatuur te pakken voor de komende tien dagen, want vanaf het weekeinde wordt het alleen maar kouder. Het weekeinde zal namelijk in het teken staan van een weersomslag naar winterweer. Op zaterdag probeert het hogedrukgebied terug te keren naar de Britse Eilanden.

Dit gaat gepaard met veel bewolking waar in de middag een enkele bui uit kan vallen. Zodra die neerslag voorbij is stroomt de koude lucht Brabant binnen. Op zaterdag is het nog een graad of 7, zondag wat lager en de dagen erna wordt het alsmaar kouder. Maar dat niet alleen, want vanaf zondag passeren ook neerslaggebieden onze regio. En deze zijn afkomstig van de Russische depressie die zich alsmaar uitbreidt. In eerste instantie valt de neerslag in de vorm van regen, maar later zit daar ook natte sneeuw en hagel bij. Op maandag is vrijwel geheel Europa ondergedompeld in alleen maar depressies en de daarbij behorende neerslagzones.

Op maandag is het dan ook een komen en gaan van winterse buien bij temperaturen die niet hoger uitkomen dan 4 graden. Op dinsdag krijgen we te maken met een depressie boven Frankrijk en deze zou ons wel eens een wit tapijt kunnen geven. De buien worden namelijk feller en de wind begint verder toe te nemen. De atmosfeer wordt kouder en kouder en dan valt er uiteindelijk alleen maar neerslag in de vorm van sneeuw. Het kwik ligt daarbij rond het vriespunt.

Na de sneeuw verschijnen er opklaringen en als er inderdaad een sneeuwdek is ontstaan gaat het stevig vriezen in de nacht naar woensdag. Op woensdag zitten we nog steeds in de trein met winterse buien afgewisseld door zonneschijn. Inmiddels is depressie dan verder doorgeschoven over de Alpen en koerst richting de Oekraïne waar het donderdag aankomt. Bij ons verandert er niets, want de buien met hagel en (natte)sneeuw houden gewoon aan bij temperaturen van een graad of 4 en dat is veel te koud voor de eerste week van maart waar 9 graden normaal is voor het midden van Brabant.

Geef een reactie