Hoezo, de warmste periode van het jaar? Het is gewoon de koudste periode van deze zomer! Toen op 20 juli de Hondsdagen van start gingen doken de temperaturen naar beneden. En dat niet alleen, ook de neerslag liet van zich horen. Soms wel eens letterlijk als de buien zo fel waren, waarbij deze gepaard gingen met hagel en onweer. Zo naderde gisterochtend een onweerszone de kust en trok zo over het land naar Duitsland. Onderweg was er sprake van heel veel blikseminslagen die het treinverkeer op enkele plaatsen in de war stoorde. Vooral tussen Den Bosch en Nijmegen en tussen Den Bosch en Utrecht was dat het geval en rond Amsterdam.
In de ochtend werd in Tilburg ook onweer gemeld, maar daar bleef het wel bij. En met de neerslag van 2 mm viel het wel mee; in het noorden werd nog 11 mm opgevangen. Maar de meeste neerslag viel op deze donderdag.
Dat begon afgelopen nacht toen het begon te regenen en in de loop van dag overging in motregen. Daarbij werd in Berkel-Enschot 13 mm afgetapt. Op andere plaatsen was het nog natter. Zo kreeg Dordrecht als natste plaats 25 mm in de regenmeter gevolgd door Badhoevedorp (24), Meddo (20) en Wilhelminadorp, Vlissingen, Woensdrecht en Zoetermeer dat ieder 19 mm opving.
Door al die nattigheid kreeg de zon vandaag geen kans om zich te laten zien en dat betekent dat we de eerste zonloze dag van deze zomer konden noteren. De laatste keer dat de zon de hele dag achterwege bleef was namelijk op 9 mei. Daarnaast bleef de temperatuur steken op zo’n 19 graden. En ook voor zulke lage kwikstanden moeten we terug naar de meimaand toen op de 25e het niet warmer werd dan 19,2°C. Kortom, van heerlijk zomerweer is totaal geen sprake. Voor de vakantiegangers in ons land is het dan ook geen pretje, maar wel voor de natuur die het fantastisch vindt. En dit gaat nog minstens een week door. Pas volgende weekeinde zien we dat de neerslag verdwijnt, maar het blijft koel voor de tijd van het jaar en zien we zelfs tot en met 10 augustus nog geen warm zomerweer op ons afkomen.
De komende uren valt er af en toe nog wat motregen. In de nacht is het droog, maar bewolkt, waardoor de temperatuur op 17 graden blijft steken. En dat is behoorlijk warm voor de tijd van het jaar. Oorzaak is een depressie voor de kust van Ierland die gevuld is met subtropische lucht afkomstig van ex-hurricane Don. Het zal dan ook wat bedrukt aanvoelen en dat merken we ook op de vrijdag. Dan stijgt de temperatuur naar de 24 graden als de zon er doorkomt. We starten namelijk met veel bewolking gevolgd door enkele opklaringen in de middag afgewisseld met buien.
Op zaterdag is de depressie verder doorgeschoven naar Schotland. De ochtend begint dan nog droog waarbij van zon en wolken elkaar afwisselen. In de middag echter gaan er buien ontstaan, waarbij de temperatuur van tevoren nog naar de 24 graden stijgt. Achter die buien stroomt koelere lucht onze regio binnen en dat zien we op de zondag als de thermometer niet meer dan een graad of 21 zal aanwijzen.
Dit gaat gepaard met een aantrekkende wind die matig tot vrij krachtig zal zijn. Bij dit alles is er een mix van zonneschijn en wolken, maar gaan er opnieuw buien vallen. Vervolgens komt het lagedrukgebied op maandag in Noorwegen aan, maar wordt gevolgd door een nieuwe die bij Ierland ligt. Daarbij komen we precies in een zone met neerslaggebieden terecht, waardoor de maandag helemaal in het water valt. In combinatie met nog steeds die stevige wind lijkt het meer herfst dan zomer.
Ook al omdat het kwik op zo’n 19 graden blijft steken. De hele week passeert de ene na de andere depressie en dus blijft het wisselvallig. Op dinsdag klimt de temperatuur uit het dal en gaat naar de 23 graden. Maar de atmosfeer wordt onstabiel en van tijd tot tijd vallen er dan buien, waarvan enkele met onweer gepaard zullen gaan. En dat heeft weer te maken met een volgende depressie die over de Britse Eilanden naar de Noordzee trekt en op woensdag boven Scandinavië terechtkomt. Vervolgens blijft deze daar een paar dagen rondtollen en daarmee stroomt vanaf donderdag niet alleen vochtige, maar ook koelere lucht Brabant binnen. Temperatuur zakt terug naar 20 graden en de neerslag leeft weer op.