De weersverwachting voor het komende weekeinde: wolken, zon en kouder. Dankzij een hogedrukgebied krijgen we tot en met woensdag een reeks prachtige dagen, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen en het droog blijft. Wel wordt het een stuk kouder van 8 graden op zaterdag tot een graad of 6 na het weekeinde.
Ook de nachten worden kouder met temperaturen rond het vriespunt. Aan de grond gaat het op 10 cm hoogte vanaf zondag zelfs de hele week licht vriezen.
Op donderdag is het mooie en rustige weer voorbij. De bewolking en de wind nemen toe en het gaat regenen. Als de wind het zuiden opzoekt gaan de temperaturen weer omhoog.
Met gemiddeld 11 graden was het een zeer zachte week. Vanaf zondag kwam de temperatuur in de dubbele cijfers terecht met als hoogste temperatuur 12,6°C op de dinsdag. Het was zo warm dat al deze dagen (12 t/m 16 januari) in de top-10 zijn beland van warmste dagrecords ooit gemeten. Niet normaal. Van winterweer is sinds de start van de meteorologische winter op 1 december geen sprake geweest. Omdat december ook al zeer zacht verliep staat deze winter op dit moment op de zevende plaats van warmste winters ooit sinds 1901. Het wordt de komende dagen wel wat kouder en gaan we naar normale waarden voor de tijd van het jaar. En dat is 6 graden overdag en rond het vriespunt in de nacht.
Op deze donderdag kregen we echter nog het dubbele te verwerken met bijna 12 graden op de thermometer. Daarnaast was het een zeer zonnige dag met ruim 7 uur zonneschijn. Daarmee was het de zonnigste dag van dit jaar tot nu toe. Dat zal morgen totaal anders zijn als we geen enkele zonnestraal zullen waarnemen. In de komende uren zien we de eerste sluierwolken al verschijnen en in de nacht neemt de bewolking verder toe.
Daarbij zakt de temperatuur terug naar een graad of 7. In de ochtend begint het te regenen gevolgd door een enkele bui in de middag. Met 10 graden wordt het op vrijdag minder zacht en daarbij staat er een matige wind die uit het zuiden tot zuidwesten komt. Het neerslaggebied hoort bij een depressie tussen IJsland en Schotland dat verder naar het noorden opschuift, doordat hogedrukgebieden in het zuiden onze kant op komen.
En deze hogedrukgebieden houden tot en met woensdag stand. Dat betekent dat het droog blijft en dat zon en wolken elkaar afwisselen. Dan vinden depressies het genoeg en zetten vanaf donderdag de aanval in. Dat gebeurt boven Scandinavië en wordt zo sterk dat het zich vanaf volgend weekeinde helemaal heeft uitgebreid tot over geheel Europa met uitzondering van Spanje. Dat betekent dat de neerslagkansen weer toenemen en als de wind het zuiden opzoekt het zachte weer terugkeert.
Maar tot die tijd gaan we zowel ’s nachts als overdag over op normale waarden voor de derde week van januari. De temperaturen beginnen te zakken omdat de wind de zuidelijke richting verlaat. Op zaterdag is het al 8 graden en op zondag is het nog iets frisser. Op zaterdag kan nog een enkele bui vallen, maar de zon zullen we ook regelmatig zien.
Het zijn wel meteen de laatste druppels, want vanaf zondag tot en met woensdag blijft het droog. Omdat er niet alleen overdag opklaringen zijn gebeurt dat ook in de nacht. Hierdoor duikt de temperatuur richting het vriespunt of iets daaronder. Aan de grond gaat het vanaf zondag zelfs de hele week vriezen. Voelt het toch nog een beetje winters aan.
Na het weekeinde wordt het overdag nog kouder en zakken op maandag en dinsdag terug naar een graad of 6. Dat komt omdat er precies boven onze regio het centrum van een hogedrukgebied bevindt. Kijk maar eens op de barometer die enorm hoog zal zijn en een van de hoogste januariwaarden van deze eeuw zal aangeven. Het gevolg is dat de wind helemaal wegvalt, het sterk kan afkoelen en dat er in nacht en ochtend mist kan ontstaan. Maar lang zal de mist niet blijven hangen, want voor we het weten is het weggebrand door de zon.