Het was een Hollandse zomerweek in de eerste week van juli, waarbij de temperaturen elke dag omhoog klommen. Van 23 graden op maandag tot bijna 29 op deze donderdag.
Gedacht werd dat de tropische grens nog gehaald zou worden, maar de onweersbuien kwamen veel eerder dan gedacht. Het warmst werd het in Eindhoven met 28,9°C.
Al in de ochtend ontstonden er buien boven België die naar het noordoosten trokken. In Limburg kwamen deze in de loop van de middag aan en rondom Tilburg was dat tegen het begin van de avond.
Veel neerslag is er nog niet gevallen, wel een aantal donderklappen. In Berkel-Enschot waren het er vijf en deze werden allemaal rond 19.00 uur waargenomen. En we zijn er nog niet vanaf. Op de grens met Frankrijk en België is de atmosfeer in de afgelopen uren volledig ontploft en daar vielen pittige onweersbuien met hagel en zeer zware windstoten. Deze trekken de komende uren België in en verplaatsen zich verder naar het noorden.
Het KNMI heeft daarom voor vanavond en vannacht code geel afgekondigd op die naderende buien. Met die buien wordt er niet echt een afkoeling ingezet, want voor de komende dagen blijft het zomerswarm met minstens 25 graden. Dat zien we al in de komende nacht als het kwik niet verder daalt dan een graad of 18.
De vrijdag begint dan meteen ook zeer warm met heel veel zonneschijn, want de buien hebben dan inmiddels onze provincie verlaten en komen ook niet meer terug. Dat betekent dat we een mooie zomerdag overhouden met af toe een onschuldige stapelwolk. De thermometer zal zo’n 28 graden aanwijzen. Daarbij draait de wind van west naar noordwest en neemt in kracht toe. In de avond en nacht is het helder en koelt het af tot 16 graden.
Het weekeinde ziet er prachtig uit, waarbij zaterdag de mooiste dag wordt. Zon en stapelwolken bepalen het weerbeeld en het blijft droog. Met een zuidelijke wind wordt nog steeds warme lucht aangevoerd en kan het een graad of 26 worden.
Omdat er maar weinig wind staat voelt het zomers aan. In de avond is de wind inmiddels naar het noordwesten gedraaid. Hierdoor komt de stroming over de Noordzee met als gevolg dat de atmosfeer onstabiel wordt. Dat merken we meteen op zondag.
Deze start nog zeer zonnig, maar in de middag zien we steeds meer sluierbewolking verschijnen die dikker en dikker wordt. Het is de voorbode van een neerslaggebied dat hopelijk pas in de avond en nacht over ons zal trekken. Indien dat het geval is kan het op zondag nog 25 graden worden, maar komt de nattigheid eerder dan blijft het kwik op een graad of 22 steken.
Na het weekeinde is het einde zomerweer en breekt er zelfs een koele en wisselvallige periode aan die de gehele week aanhoudt. De temperaturen gaan naar beneden tot zelfs onder normaal en schommelen rond de 21 graden.
Daarnaast vallen er elke dag buien en staat er een stevige wind die voor een herfstgevoel zullen zorgen.
Vooral maandag wordt een kletsnatte dag, waarbij er zo’n 20 mm kan vallen! Oorzaak zijn depressies die vrijwel geheel Europa teisteren. Op de Atlantische Oceaan probeert een hogedrukgebied elke dag de depressies te verdrijven, maar dat lukt maar niet. Op de grens ervan gaat dat gevecht steeds gepaard met veel bewolking en buien. En laten wij nu precies op die scheidingslijn komen te liggen.