Warm en hartelijk onthaal voor Koning Willem-Alexander en familie in Tilburg

Wie tot vandaag – Koningsdag 2017 – nog twijfelde of Tilburgers koningsgezind zijn, kan deze twijfel laten varen.

De Koninklijke trein arriveerde om 11.05 op perron 1 in Tilburg, waarmee Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Amalia Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane, Prins Constantijn en Prinses Laurentien, Prins Maurits en Prinses Marilène, Prins Bernhard en Prinses Annette, Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita én Prins Floris en Prinses Aimée het 50ste verjaardagsfeest begonnen.

Maar de Tilburgers stonden al minstens twee uur eerder klaar om het Koninklijke gezelschap te verwelkomen.

Overal langs de route stond het publiek in dikke rijen, uitgedost in overwegend oranje, feestelijke outfits zover het oog kan reiken, om Koning Willem-Alexander toe te zingen zodra hij in het zicht was. Wie zich nog druk maakt om lelijke gevels… deze werden volledig uit het zicht onttrokken door het feestgedruis.

De beveiligers, marechaussee, leden van de Rijksvoorlichtingsdienst en de pers die de optocht volgden, hadden moeite om het Koninklijk gezin bij te houden. Want de andere leden van het gezelschap – met name Prins Constantijn en Prinses Laurentien, Prins Maurits en Prinses Marilène –  maakten uitgebreid tijd om handen te schudden en met Tilburgers op foto’s en selfies te poseren. Daarbij is het voor de volgers beslist niet toegestaan om door te lopen en daardoor een lid van het Koninklijk Huis in te halen. Zo kwam het dat al op de Burgemeester Brokxlaan, bij ‘Wereld 3, Carnaval der Culturen’ de optocht wat uiteen viel, zoals bij een echte Carnavals ‘opstoet’ gebruikelijk is.

Dit gat werd algauw weer gedicht bij het Ontdekstation, wereld 4, waar kinderen en studenten een kettingreactie hadden opgebouwd, die eindigde in de overhandiging van een verjaardagskaart voor Koning Willem-Alexander. Bij aankomst werd net de laatste hand gelegd aan de constructie en de prinsessen Amalia en Alexia lieten de kans niet schieten om samen met de jongens en meisjes van het Ontdekstation aan de slag te gaan. Het leek alsof ze nooit anders deden.

De kettingreactie verliep uitstekend, een enkele keer geholpen door mensenkracht en Koning Willem-Alexander bedankte de makers: “Dit is heel speciaal en geweldig gedaan!”

Bij ‘Tilburg in  geuren en kleuren’ waar de Koninklijke Familie mocht proeven van een mini-broodje Jantje (met weliswaar minder saus dan de Tilburger gewend is, wat weer een gang naar de stomerij bespaart) stond Chocolatier Huize Geers met een bijzondere creatie: een buste van Koning Willem-Alexander, volledig van chocolade.

De tocht voerde verder richting de Koepelhal met een concert van 40 piano’s en 10 vleugels. Maar Prins Constantijn en enkele anderen kwamen daar te laat en kregen hiervan maar de helft mee. Want voor de Hall of Fame waren jongeren aan het skateboarden en aan het basketballen. Voor Prins Constantijn was dat een mooie gelegenheid om lekker even mee te doen en een potje basketbal te spelen.

Bij de kruising met de Spoorlaan, waar de Parade van het Hart van Brabant van start ging zodra de Koninklijke Familie had plaats genomen op de tribune, stonden deelnemers uit de buurgemeenten klaar om zich te presenteren. Robert van Beckhoven (bekend van het programma ‘Heel Holland Bakt’) torste een enorme en zware taart met zich mee. Zo zwaar, dat de journalisten van magazines ‘Royals’ en ‘Vorsten’ gezamenlijk heel even de last van hem overnamen, zodat hij tijdens het wachten heel even zijn armen kon ontspannen.

Bij ‘Tilburg Toen’ op de Heuvelring maakten drie historische personages hun opwachting. Koning Willem II, De kruikenzeiker en Peerke Donders stonden er elk op een sokkel. Het was niet de bedoeling dat deze drie bekende Tilburgse personages contact gingen leggen met de Koninklijke Familie. Maar desondanks bleek dat niet te vermijden. Op de vraag van Prins Constantijn aan Peerke Donders waar hij vandaan kwam, antwoordde de laatste: “Hoogheid, ik kom uit het hiernamaals.”

Op de Heuvel konden pers, RVD en een deel van de beveiliging niet mee, aangezien de ruimte te krap was. De Koninklijke Familie vermaakte zich met robotica, textiel en toepassingen van innovatie in de logistiek. Ondertussen begon de lucht erg donkergrijs te worden, maar ook daar was aan gedacht. Medewerkers van de gemeente kwamen met bakfietsen vol paraplu’s aanrijden, klaar om deze bij de eerste druppels uit te delen. Maar meteen nodig was dit nog niet.

Ondertussen waaiden de eerste klanken van het podium op het Piusplein in de richting van de Heuvel en de optocht ging verder voor de laatste etappe. Nog nooit stond het Piusplein zo vol met mensen en iedereen zong mee met Guus Meeuwis, Gers Pardoel en Nol Havens.

Na een glunderende burgemeester Peter Noordanus, die zei “trots te zijn op ‘zijn’ Tilburgers’, nam Koning Willem-Alexander het woord: ”Ik voel me helemaal gelukkig. Ik ben jarig vandaag en ik vier het met zoveel mensen samen. Het is een warm bad dat Tilburg, het hart van Brabant, voor ons georganiseerd heeft. Aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt en aan alle harde werkers, ook achter de schermen, heel hartelijk bedankt. Dit is Tilburg, dit is het hart van Brabant. Jullie zijn boven jezelf uitgestegen.”

Met deze woorden nam de Koninklijke Familie afscheid, om de rest van de verjaardag thuis te gaan vieren. En juist op dat moment vielen de eerste regendruppels.

@ Frans, het is natuurlijk leuk en aardig dat je je warme gevoelens voor Den Bosch wil laten blijken maar het feit dat dit commerciële bedrijf toevallig in die stad gevestigd is betekent natuurlijk niet dat daarmee de stad zélf een bijdrage geleverd zou hebben aan de Tilburgse Koningsdag. Je mag het bedrijf zeker bedanken maar om daarmee Den Bosch te noemen voor die eer? Lijkt me niet nodig.

En natuurlijk ook complimenten voor het Bossche evenementenbureau Artishock Events. Zonder hun was de Tilburgse Koningsdag nooit zo’n succes geworden.

Ere die ere toekomt. “Bedankt” ‘s-Hertogenbosch

Geef een reactie