De weersverwachting voor de komende week: aanhoudend zomers, maar vanaf vrijdag sterke afkoeling. Maandag begint somber met soms wat motregen. In de middag gaat deze over in een enkele bui en wat opklaringen. De temperatuur loopt op naar zo’n 24 graden. De dinsdag kan nog kan nog met wat motregen beginnen, maar vanaf dinsdagmiddag wordt het droog en laat de zon zich regelmatig zien. Dat weerbeeld houden we tot en met donderdag, waarbij de thermometer waarden zal laten zien van 26 tot 27 graden.
In de loop van donderdag krijgen we een weersomslag. De kans op buien neemt toe en daarachter stroomt koele lucht onze regio binnen. Hierdoor wordt het op vrijdag niet warmer dan 20 graden en dalen de nachttemperaturen naar een graad of 10. Zaterdag wordt helemaal fris met een maximum van 17 graden. Maar deze koelte gaat wel gepaard met buien, waarvan sommige met een klap onweer.
Zoals verwacht werd afgelopen vrijdag in De Bilt het record gebroken van de langste reeks warme dagen van minstens 20 graden op een rij. Het werd daar 21,7°C waarmee het de 54e warmste dag achtereen was. Het vorige record stond namelijk op 53 dagen en dat dateert uit 2003. Dit record zal nog met een aantal dagen worden verlengd totdat a.s. vrijdag de koelte intreedt en het kwik bij het KNMI de 20 graden waarschijnlijk niet meer zal halen.
Daarnaast was het daar de 100e officiële warmste dag van het jaar en dat is sinds 1901 pas tien keer voorgekomen. In 2016 en 2017 gebeurde dat overigens ook al met respectievelijk in totaal 108 en 105 dagen. Aan kop staat het jaar 2003 waar 116 dagen werden geteld en de kans is groot dat dit eraan gaat omdat we nog de maand september voor de boeg hebben. In het midden van Brabant is het allemaal een stuk warmer. Op dit moment staat Berkel-Enschot al op 109 warme dagen, waarvan er 75 zomers waren (minstens 25 graden) en 25 tropisch waarbij het minstens 30 graden werd. Het gevolg is dat we nu al de warmste zomer sinds 1706 kunnen noteren, want zulke hoge gemiddelde etmaaltemperaturen hebben we nog nooit gehad. Daarmee zal de recordzomer van 2003 naar de tweede plaats worden verwezen.
Dan naar dit weekeinde die tegenvalt. Zowel op zaterdag als op deze zondag overheerst de bewolking en komt de zon er maar moeilijk doorheen. Oorzaak is de komst van ex-hurricane Ernesto die vanmiddag boven de Noordzee komt te liggen en snel doorschuift naar Denemarken. Met een zuidwestelijke stroming wordt subtropische lucht aangevoerd die niet alleen bestaat uit hoge temperaturen, maar ook uit vochtige lucht.
Dat verklaart de wolken en dat het kwik bij voldoende zonneschijn vanmiddag gaat oplopen naar zo’n 25 graden. Dat Ernesto vlak in de buurt is merken we ook aan de wind die matig is, kracht 3 tot 4. Vervolgens zien we al heel snel de ex-hurricane aan de horizon verdwijnen, waardoor de zon steeds meer te zien zal zijn.
Op zaterdag bleef de temperatuur onder een gesloten wolkendek nog steken op een graad of 22. Dat we in warme lucht zitten zullen we ook de komende nacht merken, want het kwik daalt niet verder dan 18 graden. Daarnaast krijgen we te maken met het overtrekken van een warmtefront. De bewolking neemt toe, waaruit wat motregen gaat vallen.
De maandag begint dan ook somber en nat. Pas in de middag breekt de bewolking, maar dan kan er nog een enkele bui vallen. Met 24 graden is het nog steeds warmer dan normaal en dat komt omdat we tot en met donderdag in de subtropische lucht blijven zitten.
Op dinsdag kan in de ochtend nog wat motregen vallen, maar daarna houden we het droog en wordt het vanaf dinsdagmiddag en dagen erna mooi en warm zomerweer bij temperaturen van 26 tot 27 graden.
In de loop van donderdag gaat het weer compleet veranderen. Vanuit het noorden komen namelijk depressies onze kant op die neerslag en vooral koele lucht met zich meebrengen. Donderdag neemt de kans op buien toe en deze verdrijven de zomerse warmte, want op vrijdag halen we met moeite de 20 graden. In de nacht naar zaterdag koelt het nog verder af tot een graad of 10 en zaterdag overdag wordt het gevoelig frisser met maximaal 17 graden! Zulke lage temperaturen hebben we sinds 26 juni (8,5°C in de nacht) en 22 juni (16,8°C in de middag) niet meer gehad.
Dat zou tevens betekenen dat er een einde komt aan alle warmterecords en dat die dan kunnen worden ingeschreven in de weerboeken. Overigens gaan die lagere temperaturen wel gepaard met buien, waarvan enkele met onweer gepaard kunnen gaan.
Prettige week!!