Afkoeling

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: Afkoeling. In het weekeinde zakken de temperaturen terug tot een graad of 24, maar het weerbeeld is totaal anders. Zaterdag is het namelijk droog en wisselen zon en wolken elkaar af en is het heerlijk vertoeven buiten. Zondag daarentegen wordt erg onrustig met een komen en gaan van buien die met onweer gepaard zullen gaan. Het zal ook broeierig aanvoelen. Na het weekeinde zakt de temperatuur verder terug tot mogelijk onder de 20 graden en houden de (onweers)buien tot en met dinsdag aan. Vanaf woensdag nemen de neerslagkansen af en stijgen de temperaturen.

Wat een hitte deze week. Het zorgde zelfs voor een heuse hittegolf in onze regio. Afgelopen zondag steeg de temperatuur al boven de 25 graden en de dagen erna gebeurde dat elke dag. Vervolgens werd het op maandag, woensdag en op deze donderdag tropisch met meer dan 30 graden.

De laatste keer dat we een hittegolf hadden was vorig jaar augustus die legendarisch werd. Deze hittegolf duurde maar liefst zeventien dagen en daarvan waren elf dagen tropisch, waarvan negen dagen achtereen. En dat leverde een nieuwe weerrecord op. Kortom, het kan allemaal nog erger.

Vandaag steeg het kwik in De Bilt over de 30 graden en dat het betekent dat we officieel de eerste tropische dag van 2021 kunnen noteren. Landelijk gebeurde dat veel eerder met op 2 juni in Tilburg een temperatuur van 31,6°C. En al deze exploderende temperaturen, zo vroeg in de zomer, zorgden de afgelopen dagen voor een evenaring en voor een nieuw warmterecord.

Zo noteerde Ell gisteren 31,6°C en diezelfde temperatuur had ook Vlissingen in 1917 als warmste 16e juni ooit. Vandaag was het echt bijltjesdag. Het record voor 17 juni stond op 32,9°C uit 2002 in Arcen. Maar deze werd vermorzeld door maar liefst vijf weerstations, waarbij Hupsel het record nu heeft waar het maar liefst 34,0°C werd. Tilburg en omstreken hadden een maximum van 32,1°C, niet genoeg voor een dagrecord, want dat blijft staan op 33,3°C uit 2002 in Berkel-Enschot.

Twee dagen achtereen met zulke hoge temperaturen leveren zeer warme nachten op. Zo bleef het kwik afgelopen nacht in Cabauw en in heel Zeeland boven de 20 graden en dan spreken we van een tropennacht. In Vlissingen werd het zelfs niet kouder dan 21,2°C en in Brabant bleef het in steden beperkt tot een graad of 19.

Dan de afkoeling die onderweg is. Al vanochtend vroeg had het KNMI een weerwaarschuwing uit laten gaan (code geel) voor zware onweersbuien die in de komende nacht Brabant gaan binnensluipen. Daarbij zijn hoosbuien mogelijk die voor ondergelopen kelders en straten zullen zorgen. Hagel en windstoten zijn daarbij niet uitgesloten en dat bij temperaturen van rond de 20 graden.

Op vrijdagochtend trekken de buien verder weg en dan is het wachten op de volgende buienzone die in de middag arriveert. Opnieuw is daarvoor code geel uitgegeven. En deze kunnen opnieuw onweer, hagel en windstoten meebrengen.

Tussen deze twee neerslaggebieden in schiet de temperatuur als een raket omhoog tot wel 32 graden en wordt het erg broeierig. De buienkans houden aan tot aan het begin van de avond en daarna verschijnen er brede opklaringen. In de nacht naar zaterdag kunnen we bijkomen van het natuurgeweld en zakt de temperatuur naar een graad of 16. Dan zitten we precies tussen twee depressies in, waardoor het een droge zaterdag zal worden met een afwisseling van zon en wolken.

Met 24 graden en een matige wind zal het heerlijk aanvoelen. Op zondag keert het onstabiele weer in volle hevigheid terug. Het is een komen en gaan van onweersbuien en de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het benauwd zal aanvoelen. Het kwik stijgt opnieuw naar de 24 graden en de wind neemt toe tot matig, kracht 4. Begin volgende week wordt het duidelijk koeler en sommige weermodellen laten het zelfs geen 20 graden meer worden met als dieptepunt de dinsdag als de maxima op zo’n 15 graden blijft steken. Maar die temperaturen zijn erg onzeker, want andere modellen laten het boven de 20 graden worden. Waar ze het wel allemaal over eens zijn is de onstabiliteit van de atmosfeer wat tot en met dinsdag aanhoudt. En dat betekent buien die met donder en bliksem gepaard kunnen gaan. Pas vanaf woensdag wordt het beter als we bezoek krijgen van een hogedrukgebied boven de Azoren. Neerslagkansen nemen af en de temperaturen gaan omhoog.

 

Geef een reactie