Afkoeling in het weekeinde tot 20 graden op zondag

weerberichtHet is nazomer in september. Sinds dinsdag ligt de temperatuur elke dag boven de 25 graden en was er alleen maar zonneschijn, vooral vandaag en woensdag. wilhelminakanaal septemberOp deze donderdag werd de hoogste temperatuur voor de herfstmaand gemeten sinds jaren, waarbij de tropische grens vrijwel overal werd overschreden behalve in het noorden en noordoosten van het land. De hoogste temperatuur op een KNMI-station had Ell waar het 32,7°C werd, gevolgd door Eindhoven met 32,6°C en Hoek van Holland en Westdorpe met ieder 32,4°C. In steden werd het allemaal nog warmer, zoals in Tilburg waar 33,6°C van de thermometer werd afgelezen. De laatste keer dat het tropisch was in het midden van Brabant in september, was vorig jaar toen op de 9e in Berkel-Enschot 30,9°C werd waargenomen. Voor het KNMI in De Bilt moeten we helemaal teruggaan naar 1991 toen het op 3 september nog 30,1°C werd.

Oorzaak van het prachtige en vooral warme zomerweer is een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf de Balkan naar Scandinavië. Met een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming is de warme en droge lucht onze kant opgekomen. Dat merken we ook vanavond, want rond 21.00 uur was het nog 25 graden! De hemel blijft kraakhelder en langzaam koelt deze af tot 18 graden in de nacht. Bijzonder warm voor een septembernacht. Op vrijdag gaat het weer veranderen en dat zien we aan de lucht. Je zult namelijk steeds meer sluierbewolking zien waar overigens de zon gewoon nog doorheen zal schijnen. Hierdoor loopt het kwik opnieuw op naar de 30 graden. Op het einde van de dag wordt komt vanuit het westen dikkere bewolking opzetten en dan gaan er buien vallen die met onweer vergezeld kunnen gaan. In de loop van de avond en in de nacht van zaterdag zijn de buien het meest actief. Na de buien is de wind gedraaid naar het zuidwesten en stroomt er minder warme lucht onze regio binnen.

Op zaterdag begint de afbraak van de nazomer, waarbij het niet warmer wordt dan een graad of 24. Het is droog, waarbij wolken en zon elkaar afwisselen. Tegen de avond neemt de bewolking weer toe, maar deze keer vanuit het oosten. Uit die bewolking gaat het regenen of vallen er buien met onweer. Wellicht dat wij er precies tussendoor glippen en het bij ons droog blijft, maar hetzelfde geldt zitten we er midden in. Op zondag kan dat een komen en gaan van buien betekenen. In de loop van de dag wordt het droger wat op maandag doorzet. Temperaturen gaan steeds verder naar beneden tot rond de 20 graden.

Na het weekeinde is het op maandag nog droog met een afwisseling van zon en wolken, maar vanaf dinsdag wordt het licht wisselvallig. Vanaf dan kan er elke dag een bui vallen en ligt het kwik rond de 20 graden of zelfs iets daaronder. Op de weerkaart zien we een strijd ontstaan tussen een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een lagedrukgebied boven de Noordzee. Wij zitten precies op die grens dat gepaard gaat met bewolking met af en toe wat regen. Komt het lagedrukgebied dichterbij dan moeten we op een aantal natte dagen rekenen. Maar als het hogedrukgebied meer invloed krijgt dan nemen de neerslagkansen af. We gaan in ieder geval over op normaal septemberweer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Geef een reactie