Armoede stijgt, Tilburg meeste bijstandsuitkeringen van Brabant maar nog wel een Ondersteuningsfonds

Tilburg is koploper in Brabant als het gaat om verstrekken van bijstandsuitkeringen. In 2010 waren dit er nog 5.130 wat in 2011 groeide naar 5.250 en aan het eind van 2012 tot 5.450. Dit betekent een stijging van 3,8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Landelijk ligt deze stijging op 3 procent. Die stijging “past bij het beeld van een verslechterende arbeidsmarkt. De werkloosheid stijgt en het aantal banen neemt fors af”, volgens het CBS. In vergelijking met andere grote steden van Brabant telt Tilburg op dit moment 5.450 bijstandsgerechtigden, gevolgd door Eindhoven met 5.170, sterkste stijger dit jaar Breda 3.570 en Den Bosch 2.980 bijstandsuitkeringen.

Voor Tilburgers die aan het eind van de maand geld tekort komen vanwege toenemende kosten of doordat ze minder te besteden vanwege een verlaging van de huurtoeslag, het kindgebonden budget of de huurtoeslag en hierdoor onverwachts te maken krijgen met hogere kosten, van bijvoorbeeld een verhoging van een eigen bijdrage, ziekte of (dreigend) ontslag kunnen een beroep doen op een Ondersteuningsfonds.

Het Ondersteuningsfonds is een onafhankelijke stichting onder voorzitterschap van Professor Ernst Hirsch Ballin opgericht door de gemeente Tilburg voor individuele burgers, maar ook voor kleine zelfstandigen en ZZP-ers uit Tilburg die door een plotselinge, forse inkomensachteruitgang met financiële problemen te maken krijgen. Het  is een tijdelijk fonds dat eenmalig financiële bijstand kan bieden. Burgers die het aanvragen hebben dan de tijd om hun uitgavenpatroon aan te passen en oplopende schulden te voorkomen. De bijdrage kan verschillen van enkele honderden euro’s tot een bedrag van maximaal 7.500 euro in de vorm van een gift of een voorschot. Dit bedrag wordt eventueel in termijnen betaald. De aanvrager moet in ruil hiervoor meewerken aan een plan om zijn financiële situatie blijvend te verbeteren.

Tilburgers kunnen alleen een aanvraag indienen via maatschappelijk erkende organisaties. Bijvoorbeeld via de maatschappelijk werkers van het Instituut voor Maatschappelijk Werk en De Twern. Zolang er nog financiële middelen in het Ondersteuningsfonds zijn, blijft het fonds nog tot uiterlijk 31 december 2013 van kracht. Meer informatie is te vinden op de website van Twern. Via deze link  is een folder te downloaden hoe het een en ander in zijn werk gaat.

 

Eigenlijk is het te triest voor woorden dat er voedelbanken nodig zijn. Op tv roepen ze hard : Geld uitgeven. Welk geld? Kopen mensen kopen kopen. Beseffen mensen weleens dat je van de een op de andere dag ziek kunt worden? Of je baan verliezen? Je zgn comfortzone ineens aan diggelen kan liggen, Nehh , ze zijn te druk met fantasialand in een zgn creawereld waar alles rozegeur en maneschijn is. Het gebeurt bij anderen , niet bij hen. Kwetsende woorden naar ernstig zieken en naar mensen die hun best deden en doen op de arbeidsmarkt.Vaak meer dan 42 jaar op de werkvloer hebben gestaan.Overal aan betaald van vutregeling wao-gat prepensioen enz. Spaarzaam hun huis hebben afgelost. Of jongere mensen die steeds een nieuw contract krijgen. Mensen van andere landen voor een kwart het werk komen doen dat zij deden en doen.

Morgen kan ook bij jou ineens alles anders zijn..en ben jij aan de beurt. O nee jou overkomt het niet..jij hebt een stukje grond in de efteling daar vertellen ze ook sprookjes !!

Geef een reactie