donderdag 18 april 2024

5 gedachten over “Bart van de Camp (SP) kijkt terug op de afgelopen 13 jaar: “Je moet nooit kwaad worden”

  1. Bart, hartelijk bedankt dat je er altijd wel was! In het verleden heb ik verschillende vergaderingen gezien, en er ook wel afwisselend van genoten. Door een herseninfarct is dat niet meer mogelijk, maar ik wens je het allerbeste! We zwaaien naar elkaar…..

  2. Toch een betoog met wat bedenkelijke populistische trekjes, en ook een nogal schoolmeesterachtig toontje. Het begint met de stelling dat de ‘onaantrekkelijke binnenstad’ veroorzaakt zou zijn door de cityring, waar hij verder geen bewijs voor levert (klinkt meer als namekkeren over het afgestemd worden van het referendum door een raadsmeerderheid).
    Verder over het ‘voortrekken’ van vluchtelingen. Dat verraadt toch een bepaald verkramptheid in het denken van deze man. Ik ken hun situatie op de Cobbenhagenlaan (geef daar als vrijwilliger lessen Nederlands), en daar zitten ze met zessen op één kamer. Ik schat in dat weinig Tilburgers zo dicht op elkaar zitten, al kunnen een aantal van hen, wit of anderszins, een paar extra steuntjes in de rug zeker gebruiken.

  3. Bart is samen met Johan van den Hout mijn politieke leermeester. Hij nam me bij mijn aantreden onder zijn hoede maar gaf me de ruimte om al doende te leren. Hij liet me volkomen vrij maar was er altijd als ik hem wilde raadplegen, dag en nacht. We hebben jarenlang veel gepraat, verschrikkelijk gelachen en ons enorm opgewonden over onrecht dat we tegenkwamen. Samen trokken we de wijken in en voerden we actie met de mensen, samen voerden we debatten in de raadzaal, elkaar soufflerend en adviserend. Samen zaten we in de kroeg na te bespreken en tegen elkaar stoom af te blazen. Bart hield me met beide voeten op de grond in de praktijk, dan kon ik daarna alle beleidsstukken veel beter duiden en er een standpunt over bepalen. Ook toen ik fractievoorzitter werd en Johan wethouder, konden we altijd op Bart rekenen. Bart’s politieke intuïtie zit er bijna nooit naast, zeker niet als er iets mis lijkt. We kwamen bij elkaar over de vloer en belden elkaar vaak, ook over niet-politieke zaken. Toen de kadaverdiscipline die de gestaalde kaders van de landelijke partijleiding ook van mij eisten mijn gezin in een onhoudbare, onmogelijke financiële positie dwong, kon ik onder hun druk niet anders dan opstappen. Ook Bart heeft erg veel moeite gehad met die druk. Je kan dan wel een ouwe stoere stratenmaker zijn maar deze ruwe bolster heeft een hele blanke pit. Gelukkig zijn we contact blijven houden. Dat heeft de partijleiding niet kapot kunnen maken. Al mis ik het dagelijkse politieke werk met Bart nog steeds. Als ik de SP in Tilburg was, zou ik erg zuinig zijn op Bart, en hem om advies blijven vragen. Daar kan de SP en de hele rest van de lokale politiek alleen maar beter van worden.

  4. Bart van de Camp heeft 13 jaar geleden het stokje van mij overgenomen als raadslid voor de SP. Overigens was ik zelf al nummer 4 op de lijst omdat nummer 3 op de verkiezingsavond al afhaakte. Dus nummer 5 tot en met 8 waren niet beschikbaar. Dat zegt iets over het lokale partijkader toentertijd. Ik mag nu gerust zeggen dat juist mijn standpunt voor de Cityring, aanleiding is geweest voor mijn vertrek. De geëiste kadaver- discipline, samen met het ruime tijdsbeslag dat het raadslidmaatschap kost, en ook eens de afdrachtsregeling (waarbij zelfs het kleine belastingvoordeel voor het raadslid van de cessie of schenking, door de partij werd opgeëist), en het feit dat ik juist baanloos was geworden, deden voor mij de deur dicht en heb ik me van deze partij afgekeerd. De aantrekkelijkheid van de binnenstad die Bart schetst, zonder Cityring, die zag ik toen niet en nog steeds niet. Enig resterend verbeterpunt is voor mij 30 km/uur op de hele Cityring. Dan is het pas echt af! Ik wens Bart een fijne tijd na zijn raadslidmaatschap toe en hoop dat hij zijn bestuurlijke ervaring nog ergens nuttig zal maken.

  5. Bart was overigens wel een persoon die zijn emoties goed in het debat kon inbrengen en als commissievoorzitter was hij voor iedereen streng!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *