De behandeling van de Perspectiefnota, over de plannen voor het komende jaar, is één van de raadsvergaderingen die er vooral om bekend staan dat ze erg lang duren. In voorgaande jaren werd dit zelfs uitgesmeerd over twee dagen. De nieuwe gemeenteraad gaat het dit jaar anders doen, compacter. De vergadering, die op maandag 15 september om 15.30 uur begint, is openbaar en kan worden gevolgd op de publieke tribune of online met de video-stream.
Voorheen kregen partijen met meer zetels ook meer spreektijd. Dit jaar is dat afgeschaft: elke fractie krijgt vijf minuten waarin de fractievoorzitter de gelegenheid krijgt om te reageren op de Perspectiefnota 2015. (Algemene Beschouwingen) Fractievoorzitters van andere partijen mogen daar meteen op reageren en de discussie aangaan. Ook dat is nieuw, want in het verleden mocht dat altijd pas in de tweede ronde. Deze tweede termijn is eveneens afgeschaft. Bij de Perspectiefnota 2015 zit ook de inbreng van alle Tilburgers die op 1 september hebben ingesproken op de inspraakavond in Villa de Vier Jaargetijden.
Volgorde sprekers:
1. D66 – Mieke Heuvelmans
2. Lijst Smolders Tilburg – Hans Smolders
3. SP – René Spieringhs
4. VVD – Roel Lauwerier
5. CDA – Marcel van den Hoven
6. PvdA – Auke Blaauwbroek
7. GroenLinks – Joris Bengevoord
8. Tilburgse Volkspartij – Loes Dielissen
9. Voor Tilburg – Linda Oerlemans
10. Lijst Nell Schoenmakers – Nell Schoenmakers
11. OPA – Jan van Beurden
Volgend op de Algemene Beschouwingen met discussies krijgt het College van Burgemeester en Wethouders de gelegenheid om te reageren op de inbreng van de raad.
Na een pauze van een uur worden alle voorstellen (moties) van raadsleden besproken. Bij de behandeling van de Perspectiefnota geeft de raad zijn visie op het nieuwe beleid voor 2015. Politieke partijen kunnen moties indienen om onderdelen van de Perspectiefnota te veranderen. Over deze moties wordt gestemd. De moties die door een meerderheid van stemmen zijn aangenomen, worden door het College verwerkt in de Begroting voor 2015. De behandeling van de Begroting gebeurt in november en dan wordt afgesproken hoeveel geld zal worden uitgegeven en waaraan. De behandeling van de Begroting is eveneens een vergadering die er om bekend staat lang te duren.
2 reacties
Voeg die van jou toe →Het oogt nog steeds democratisch, maar het democratisch gehalte wordt aardig overstemd door procedures doorspekt met bureaucratie! Een circus met verschillende varietenummers en artiesten volgens een vast organisatorisch programma.
De levendigheid moet zitten in het vrij reageren op algemene beschouwingen van ocharm 5 hele minuten per partij. De rest wordt een soort uitputtingsslag over tig moties! Laten we hopen dat de in te brengen moties nog enige verwantschap vertonen met de zo bewierookte burgerraadpleging, want anders is de harmonie uit dit politieke gedoe helemaal een farce. Het korte tijdsbeslag tussen perspectiefnota en begroting kan, nogmaals kan, de effeciency en effectiviteit van de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad verhogen, maar de realiteit doet vermoeden dat het hele circus van vandaag 15 september 2014 nog eens volledig zal worden overtroffen in november van dit jaar.
De democratie kent zo haar uitspattingen. De “burger”, niet rechtstreeks belanghebbende, heeft dan allang afgehaakt en moet daarna weer in het gareel voor de verkiezingen van Provinciale Staten. Onder het motto ” we doen het voor U” en “kijk onze partij eens” moet de burger weer deemoedig zijn of haar “vrijwilligersplicht” gaan vervullen. In een wereld die behoorlijk aan het omvallen is van ongenoegen en het vertrouwen geen behoorlijke basis weet te bieden.
LEVE DE DEMOCRATIE!
Dus we leveren in op een democratisch proces (maken het minder democratisch en meer theater, hoezo geen 2e termijn?), omdat het anders te lang duurt??? Wat een vreemde redenering van de meerderheid van onze vertegenwoordigers…Als de behandeling van je perspectiefnota 12 uur of meer vraagt, dan is dat toch gewoon zo? En waarom dan niet gekozen voor verdieping. Denk aan het voorbereiden in commissies per portefeuille. Ja dan kan je volstaan met die eerste termijn en moties, maar nu? Of is die verdieping buiten het oog van het volk al besproken? Die consultatie van het volk was ook al zo’n aanfluiting…en het maar gek vinden dat mensen niet gaan stemmen.