Dinsdag 16 september heeft Henriëtte de Kok, de directeur Bibliotheek Midden-Brabant, een bijzondere nieuwe vestiging geopend in de Spoorzone. De Kennismakerij een proeftuinbibliotheek zonder boeken maar bedoeld als ontmoetingsplek waar kennis kan worden gedeeld.
Nu al komt de helft van de bezoekers van de bibliotheek voor veel meer dan alleen het lenen van een boeken. Volgens Henriëtte de Kok, de directeur Bibliotheek Midden-Brabant lezen bezoekers de krant of een tijdschrift, maar bekijken ze ook een tentoonstelling of werken ze met gebruik van de gratis internetverbinding.
“Het moet een werkplaats worden waar we met elkaar actief zijn. Waar kennis en ervaringen onderling kunnen worden gedeeld”, zei Henriëtte de Kok, in haar welkomstwoord. “We willen jonge mensen aantrekken, maar ook ZZP’ers. Dat zijn mensen die op zoek zijn naar een werkplek waar ze ervaringen en tips kunnen delen. En we zijn op zoek naar mensen die kennis willen delen, die een workshop willen geven of een tentoonstelling willen inrichten.”
Het interieur van De Kennismakerij is ontworpen door Suzy Chong, studente aan de Fontys Academie voor Architectuur en Bouwkunde. Suzy Chong werd eerder dit jaar gekozen als winnares van de ontwerpwedstrijd met haar idee hoe de inrichting van de ontmoetingsruimte van de bibliotheek in de Tilburgse Spoorzone er uit moest gaan zien.
Het meubilair bestaat uit stapels samengeperst papier. “Zelf noem ik het altijd een balenlandschap’, zegt Chong. “Er zit voor mij een duidelijke overeenkomst in dit oud papier en de bibliotheek. Het onbruikbare papier wordt gebruikt voor iets nieuws en ook de bibliotheek is in verandering, op zoek naar een nieuwe betekenis.”
De Kennismakerij is elke werkdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend in hal 79 (ingang via hal 88) in de Spoorzone in Tilburg. De ervaringen die opgedaan worden in deze Kennismakerij worden gebruikt om een goede nieuwe vorm te kiezen voor de bibliotheek van de Toekomst die over drie jaar geopend wordt.
2 reacties
Voeg die van jou toe →Ben trots op Suzan Fikke!!!!!
vraag die zich blijft opdringen is natuurlijk in hoeverre de bibliotheek nu iets doet wat niet ook al lang door burgers, organisaties, universiteiten, hogescholen en andere partijen wordt gedaan, verspreidt door de stad. Met dit verschil dat de bibliotheek kan leunen op een batterij mensen en zak met geld dat allemaal uit publieke middelen komt, inclusief het perspectief van een groot nieuw gebouw (waar het risico eveneens volledig in de gemeentelijke begroting komt te liggen). Wat is de logica van deze investering? Waarom deze middelen niet aanwenden om het particulier initiatief (met precies dezelfde doelstellingen) te ondersteunen: dan hebben we meer en meer diversiteit voor ogen. Dat betekent in één klap 30 miljoen voor particuliere initiatieven op het snijvlak van kennis en ontmoeting, volgens mij kunnen daar 100 organisaties voor 30 jaar de huur in de spoorzone én de Galjoenstraat (en de reeshof en groenewoud en jeruzalem en de blaak en stokhasselt…) riant van betalen….Eerlijk gezegd voelt dit beetje als cultuurpolitie…alsof de bibliotheek een alleenrecht heeft op kennis en ontmoeting van een “zekere” kwaliteit…