Bij de Nationale Politie verdwijnen 3000 arbeidsplaatsen

PolitieDat valt af te leiden uit de meerjarenbegroting van de Nationale Politie. Sinds 1 januari 2013 is het Nederlands politie apparaat omgevormd tot een landelijk korps dat bestaat uit tien regionale eenheden, één landelijke eenheid en een landelijke concerndienst waarin de ondersteunende afdelingen zijn ondergebracht.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de doelstelling de uitvoerende politieagenten, inclusief aspiranten (agenten in opleiding), voor deze Nationale Politie bepaald op 49.500 fte. Eind 2013 werkten er nog ruim 61.000 mensen. Eind 2017 moet dit aantal zijn teruggebracht tot ruim 58.000. Dat betekent dat er tot 2018 bijna 3.000 arbeidsplaatsen zullen moeten verdwijnen om de Nationale Politie betaalbaar te houden.

Van de agenten op straat verdwijnt 3,5 procent. Het gaat dan om bijna 1800 arbeidsplaatsen. Bij ondersteunende diensten gaat het om 1150 banen. Dat is bijna 12 procent van het huidige totaal.

De Nationale Politie komt de komende jaren structureel geld tekort. Dit jaar alleen al geeft het 225 miljoen euro te veel uit. In 2015, 2016 en 2017 komt daar nog eens 220 miljoen euro aan overschrijdingen bij. De huidige inzichten maken duidelijk dat de financiële middelen van de politie verder onder druk komen te staan. Deze druk wordt vooral veroorzaakt door taakstellingen, personele overbezetting en oplopende sociale lasten. Strakke sturing is noodzakelijk om een niet sluitende begroting in meerjarenperspectief te voorkomen.  Om die reden is het korps Nationale Politie terughoudend om nieuw beleid toe te voegen aan reeds vastgesteld meerjarenbeleid. Hierbij zal het korps het echt noodzakelijke politiewerk blijven uitvoeren. De tekorten moeten in 2019 zijn weggewerkt.

politiepettenUit de Misdaadmeter van het AD (Algemeen Dagblad) van april dit jaar bleek dat de criminaliteit in Brabant omvangrijker en hardnekkiger blijkt dan werd aangenomen. Het effect van de door de Taskforce Brabant Zeeland gebruikte aanpak tegen die criminaliteit is voorlopig beperkt. Ondanks goede cijfers van aangepakte bendes en het afgepakt crimineel vermogen, lijkt het effect ervan beperkt.

Maandag 15 september tijdens de behandeling van de Perspectiefnota, hadden meerdere partijen vragen over de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Burgemeester Noordanus, verantwoordelijk voor veiligheid, gaf daarbij aan dat hij op dat moment nog niet wist hoeveel budget er zou zijn, maar dat hij zijn best ging doen om vóór de Begrotingsbehandeling in november voldoende geld te vinden om door te zetten met de Taskforce Georganiseerde Criminaliteit. Voor het eind van het jaar komt de burgemeester met een plan van aanpak.

De criminaliteit in Nederland is verder afgenomen. Het aantal geregistreerde misdrijven daalde van 535.000 in de eerste helft van 2013 naar 510.000 in dezelfde periode van dit jaar, meldt de politie. Dat is een daling van ruim 4,5 procent.

Het aantal misdrijven met grote gevolgen voor de slachtoffers, zoals inbraken, overvallen en straatroven daalde met 10 procent van 200.000 naar 180.000. De politie ziet lichtere dalingen in de drugs- en wapenhandel (respectievelijk 6 en 9 procent) en bij gewelddadige misdrijven zoals mishandeling en bedreiging (3 procent).

Dan is het toch logisch dat er teveel agenten zijn en Teeven een aantal gevangenissen gaat sluiten.

Snap dan ook niet dat de VVD altijd maar zit te zeuren over cameras en veiligheid. Zo zie je maar ons land wordt steeds minder crimineel.

Geef een reactie