De Provincie Brabant en de vijf Brabantse steden staan op het punt om een eigen internet – of intranet eigenlijk – op te richten voor de overheid en maatschappelijk noodzakelijke diensten als verkeer, onderwijs, zorg en veiligheid. Het heet BrabantRing en moet volgend jaar van start gaan.
Het wereldwijde internet zoals we het de laatste 25 jaar kennen, is kwetsbaar. Wie al eens het slachtoffer is geweest van oplichting, hacks of ander wangedrag online, zal kunnen beamen dat het wel erg makkelijk is om mensen en organisaties dwars te zitten, van waar ook ter wereld.
BrabantRing is een gesloten regionaal netwerk. Dit netwerk koppelt bestaande glasvezelnetwerken aan elkaar met eigen netwerkapparatuur, waardoor informatie veilig kan worden gedeeld zonder de tussenkomst van een externe internetprovider. BrabantRing zorgt voor een gesloten netwerkverbinding tussen samenwerkende organisaties en de Brabanders die met hen in contact staan.
In juli van 2021 publiceerde de provincie Brabant er al zelf over. Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie, Kennis en Talentontwikkeling van de provincie Noord-Brabant zei toen: “Met de BrabantRing verzekeren we een veilige, snelle en betrouwbare verbinding voor de Brabander met de overheid, het ziekenhuis of hun school. Daarnaast is het een innovatieversneller voor bedrijven met slimme digitale toepassingen. Als koploper in de data-economie is dit een belangrijke vereiste voor een innovatieve economie. Tegelijkertijd verbeteren we hiermee de brede welvaart van onze inwoners en plukt iedereen de vruchten van digitalisering.”
Toepassingen van BrabantRing zijn eindeloos en onderwijsinstellingen en innovatieve bedrijven zijn dan ook van harte welkom om zich aan te sluiten. Ziekenhuizen kunnen bijvoorbeeld meer ‘zorg op afstand’ bieden aan patiënten, zonder de vrees dat gevoelige, medische gegevens kunnen worden gestolen.
Breedband Tilburg BV
Hoewel het plan misschien erg aantrekkelijk klinkt, zijn er ook nadelen.
Tilburg heeft namelijk al een eigen intranet, waarin de gemeente aandeelhouder is: Breedband Tilburg B.V., dat eigenaar is van een uitgebreid glasvezelnetwerk in Tilburg en dat ook diensten aanbiedt aan andere gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan de bekabeling, belichting en diensten voor de 705 woningen van TalentSquare Tilburg, dat aangesloten is op het glasvezelnetwerk van Breedband Tilburg. Of denk aan de verhuizing van het Stadskantoor en alle glasvezelbekabeling die daarvoor nodig is, zodat inwoners gewoon hun paspoorten en rijbewijzen konden blijven ophalen, zonder er veel van te merken.
De BrabantRing is, hoewel Tilburg deelnemer zal zijn, een geduchte concurrent dat dezelfde soort diensten zal aanbieden en waarin Tilburg slechts 5,2% van de aandelen en dus veel minder zeggenschap zal hebben.
Het is nu aan de gemeenteraad of zij kiest voor het gezamenlijk BrabantRing, waarmee zij kiest voor concurreren tegen zichzelf, of toch het voorstel van het College afwijst en blijft bij het al eerder opgerichte en goed functionerende Breedband Tilburg B.V.