vrijdag 19 april 2024

5 gedachten over “College moedigt aanleg van geveltuintjes aan

 1. Ik krijg morgen een geveltuintje wat ik niet wil, ik heb een hoekhuis en langs mijn gevel komt over de gehele lengte een geveltuin. Ook zijn er parkeerhavens, de tuin komt tussen de parkeerhavens en de zij gevel. Het hele jaar raap ik hier blikjes, hondepoepzakjes, shoarmasaus bakjes, en plastic bavaria bekers van studenten. Hier stop ik dus meteen mee.

 2. @Bomen en boomvormers mogen niet worden aangeplant;
  Neem eens een wandeling door de Capucijnenstraat, u begint bij het cafe op de hoek van de van Sonstraat, dan zie je aan de rechterzijde, ongeveer op de hoogte van het Fr. Matteüs hof een boom geplant, vlak tegen een gevel naast een poort . Hij begint al wat naar de straat te buigen.
  @ De gevel- of boomspiegeltuin mag geen overlast of gevaar veroorzaken door bijvoorbeeld giftige, stekelige of overhangende planten (irritatie of verwondingen bij aanraking);
  We gaan het hoekje om, de Roggestraat in. Op het eind waar vroeger de slager zat, begint de berenklauw weer zijn klauwen uit te slaan! Een van de giftigste planten die er bestaan in Nederland!
  @ Bomen en boomvormers mogen niet worden aangeplant;
  We gaan de hoek om, de Akkerstraat in en lopen naar de Klaverstraat naar de Bredasseweg, u ziet aan de rechterzijde een verwaarloosd geveltuintje met Bilzen, deze liggen er al tig jaren.
  We lopen nog een stukje door, u ziet aan de rechterzijde een minnie oerwoud tegen de gevel geplaatst. De stoep kun je niet bewandelen, hij is overwoekerd door de heg of is het een boom?
  @ De bewoner (aanvrager) is verantwoordelijk voor het goed onderhouden van de gevel- of boomspiegeltuin;
  De stoep wordt niet eens geveegd en veeg je je stoep! Laten onverlaten hun hond hun behoeften doen voor je deur, of gebruiken de straat als kauwgum en peukenverspreider .
  @ Indien de bewoner de gevel- of boomspiegeltuin niet onderhoudt, heeft de gemeente het recht om het trottoir of de boomspiegel in oorspronkelijke staat te herstellen;
  Deze slaat nu op de alinea hier boven: we lopen terug in de Klaverstraat , naar de overzijde, daar waar vroeger de bakker en de groenten boer zat. Op de stoep aan zowel de rechter en linkerzijde staan grote bakken, de meeste verwaarloosd!
  Je bent als voetganger verplicht de stoep te verlaten , en je op de rijweg te begeven. Dit vind ik een gevaarlijke situaties,
  vooral kinderen, of moeders met een kinderwagen die hun oudere kinderen naar school brengen’ de Vuurvogel’.
  @ De doorloophoogte moet vrij blijven in verband met visueel gehandicapten.
  Dat is het niet in de meeste gevallen!
  We zijn nog niet klaar!
  @ Geen klimplanten in de boomspiegel; We komen weer terug in de Capucijnenstraat, in heel de straat zijn klimplanten geplant, ik dacht twee of drie jaar geleden. Ze zijn in een ijzeren geval geplaatst, ik denk om niet om te vallen??
  Het is een Wistiria, zijn lange stengels proberen, het huis op de hoek te pakken en wil het omhelzen en verstikken!
  Het is een klimplant die verhout ,de Gemeente mag dit wel? Dat gaat mijn pet te boven!
  We gaan het Fr. Matteushof in, dat twintig jaar geleden of wat langer, het klooster is afgebroken, en er zijn schitterende appartementen voor terug gekomen. In het begin moest je een indicatie hebben, en zat er in ruimte ervoor de Wever, deze maakte de gangen en de ruimte voor de ingang schoon. De beplanting werd met liefde gekoesterd, nu is het een triest aangezicht voor Tilburg, dit mooi oud fratersklooster, de voorgevel aan de zijde van de Capucijnenstraat.
  We gaan het park in, er zijn oude bomen omgehakt, daarvoor in de plaats is er niets van teruggekomen aan de kloostermuur. De hedra klimt in de oude statige bomen, en de volgende wordt verstikt! Zo sneuvelen allen bomen in deze oude stadstuin in hartje Tilburg!
  De mooie heggen die er tig jaren staan, daar is met de snoeischaar als een dronkelap overheen gezwaaid.
  Het mooie ronde model is verdwenen! De heggen langs de kloostermuur naar het Gardiaanhof, is de triest omnaarte kijken,dezelfde zatlap heeft hier zijn handen ingezet!
  Het theehuisje waar de fraters vroeger zaten, de ramen allemaal stuk, vandalen die ook met hun brommers het gras op rijden, en hun blikjes bier drinken. Achter in de tuin aan het oog onttrokken, is het vuilnisbelt van huisraad. De boom in de hoek bij het laatste apartement, deze heeft een snoeibeurd nodig! De lauwlier zou zeker ook een snoeibeurd mogen hebben! Het Heilig Hartbeeld staat achter de struiken diep te treuren, hij ziet niets meer! Het gras wanneer het gemaaid wordt, degene die het mag doen, denkt waarschijnlijk dat hij op een racebaan rijdt! Het gras wordt niet meer aan de randen afgestoken. Het onkruid schiet tussen de steentjes door, als het niet de hedra is, is het onkruid.
  Dan het je het Gardiaanhof wat aansluit op een onderdoorgang naar de van Sonstraat , dit is een uitlaatpost van asiocalen met hond en zonder hond! Meschien zou het beter zijn omdat deel af te sluiten s’avonds na zonsondergang met een poort ! Ik hoop dat de Gemeente ook zijn eigen geveltuintje bij gaat houden en beter toezicht is, inhet Fr. Mattheushof de Poepensteeg van de Gardiaanhof en de hedra die er over kloostermuren woekerd en de trottoir beter gaat leggen, de mensen met hond hun op hun verantwoordelijkheden wijst!
  Ik hoop dat de wethouder die zich niet weet bezig te houden, alleen geld voor zijn geveltuintjes wil verzamelen! Loop eens een keer deze route ! En veeg eens eerst je eigen straatje en lees eens goed de alinea ‘s!

 3. De gemeente spoort niet! Wij hadden een boomspiegeltuintje, zelf aangelegd, in de lente bloembolletjes, in de zomer viooltjes, en in het najaar groenblijvend spul. Hondeneigenaren vonden het geen probleem om hun Bello hun behoefte bij de violen te laten neerleggen, en de lieve medewerkers van de groenvoorziening ploegden met hun schoffel heerlijk het groen om. Want het verschil tussen planten en onkruid was voor deze medewerkers te moeilijk,zei hun voorman! Als iemand een geveltuin wil, geef dan toestemming, en laat ze het zelf aanpakken zoals ze het willen hebben, die paar tegels eruit wippen zal een liefhebber vast wel lukken. En als ze het beu zijn voelen ze zich tenminste vrij om de tegels terug te leggen. 1000 euro per tuintje….hebben ze misschien napijn van de griep op het gemeentehuis?

 4. Tjonge, tjonge, mooi initiatief dat onmiddellijk de kop wordt ingedrukt. 3 stoeptegels verwijderen kost de gemeente dus 1000 euro? En vervolgens slaat de bureaucratie toe. Niet uitgaan van vertrouwen, maar wederom uitgaan van wantrouwen. Dus tientallen geboden en verboden die gecontroleerd moeten worden en de controleurs moeten weer gemonitord en zo voort. Leren we het nu nooit??

  Laat mij nu gewoon een geveltuintje maken en onderhouden. En anderen ook. Loopt het de spuigaten uit, dan kun je als gemeente alsnog reageren. Toch? Of de buren of straatgenoten.

  Veerkrachtige overheid gevraagd! D.w.z. wissel van rollen en speel niet alleen de handhaver en controleur. Soms is faciliteren ok, dan weer initiëren. Ga met de burger in overleg welke rol gewenst is. Alsjeblieft. Anno 2015.

 5. Ik schrik me rot, de gemeente rekend € 1000,– per aanleg van een geveltuintje, zonder beplanting en potgrond. Onmogelijk en ongeloofelijk voor het lichten van een paar tegels zo’n bedrag

  Met duizend euro heb ik heel mijn achtertuin zelf al tien jaar mee gefinacierd inclusief grond en beplanting. zelfs de hark, de schoffel, de riek, de groene tuinslang en een schp heb ik er uit betaald.

  Ik weet niet welke zich arm rekenende ambtenaar op zulke bizare bedragen voor het aanleggen van een geveltuintje kan komen.

  De inkoop zal wel weer bij een bevriende zaken relatie gebeuren die hiermee flink zijn zakken mag vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *