College moedigt aanleg van geveltuintjes aan

Het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) wil bewoners van de Binnenstad en de wijken binnen de Ringbanen aanmoedigen om een geveltuintje aan te leggen bij hun huis. Om die reden is het binnenkort niet meer nodig om hier een vergunning voor aan te vragen bij de gemeente. Een geveltuintje is een tegen de voorgevel van een woning aangelegd tuintje.

Een boomspiegeltuintje is de ruimte rond de voet van een boom die als klein tuintje is ingericht. Ook is de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) onlangs aangepast, waardoor het aanleggen van gevel- of boomspiegeltuintjes vergunningvrij is, mits dit gebeurt volgens algemene regels.

Het College van Tilburg wil meer en beleefbaar groen in de stad. Dit is goed voor gezondheid, de waarde van de woning en de beleving van groen.

Om bewoners extra aan te moedigen kan er tot 2018 aan de gemeente gevraagd worden om het voorbereidende grondwerk voor een geveltuintje te doen. De gemeente verwacht dat er ongeveer 25 aanvragen per jaar binnen zullen komen voor de aanleg van geveltuintjes. Het aanleggen van een geveltuintje, exclusief de beplanting en tuinaarde kost de gemeente gemiddeld 1000 euro per tuintje.

De groene ruimte draagt er mede aan bij om ook in de toekomst een aantrekkelijke stad te zijn en te blijven. We willen de stad laten winnen aan leefbaarheid, duurzaamheid en veerkracht door de natuur in en om de stad en de dorpen de ruimte te geven daar waar het kan.” (Staat in het coalitieakkoord 2014-2018).

Regels geveltuintjes en boomspiegeltuintjes

  • Er moet altijd vooraf ter kennisgeving aan de gemeente het voornemen voor de aanleg van een geveltuin of beplanting van boomspiegels worden doorgegeven;
  • De gevel- of boomspiegeltuin mag geen hinder opleveren voor het gebruik van de openbare ruimte;
  • De gevel- of boomspiegeltuin blijft onderdeel van de openbare ruimte (mag dus niet aan het openbare karakter worden onttrokken), de grond blijft van de gemeente Tilburg;
  • De gevel- of boomspiegeltuin mag geen overlast of gevaar veroorzaken door bijvoorbeeld giftige, stekelige of overhangende planten (irritatie of verwondingen bij aanraking);
  • Een gevel- of boomspiegeltuin mag alleen uit beplanting bestaan;
  • Bomen en boomvormers mogen niet worden aangeplant;
  • Verticale afscheidingen boven het huidige niveau (hekje, muurtje etc.) zijn niet toegestaan;
  • Verkeersborden, openbare verlichting, straatnaamborden, huisnummeraanduidingen en dergelijke moeten zichtbaar blijven;
  • De gemeente en door de gemeente aangewezen partijen moeten hun noodzakelijke werkzaamheden kunnen uitvoeren en zijn niet aansprakelijk voor schade aan gevel- of boomspiegeltuinen;
  • Kabels en leidingen mogen niet beschadigd of verplaatst worden;
  • De gevel- of boomspiegeltuin mag geen reclame-uitingen bevatten;
  • In de gevel- of boomspiegeltuin mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt;
  • De bewoner (aanvrager) is verantwoordelijk voor het goed onderhouden van de gevel- of boomspiegeltuin;
  • Indien de bewoner de gevel- of boomspiegeltuin niet onderhoudt, heeft de gemeente het recht om het trottoir of de boomspiegel in oorspronkelijke staat te herstellen;
  • In het geval van verhuizing moet de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de gevel- of boomspiegeltuin worden overgegeven aan de nieuwe bewoner(s). Als deze bewoner het onderhoud van de gevel- of boomspiegel tuin niet wil overnemen, moet hij/zij dit aangeven bij de gemeente. De gemeente zal dan het trottoir of de boomspiegel in zijn oorspronkelijke staat herstellen.
  • De gemeente is bevoegd tot verwijdering van een gevel- of boomspiegeltuin over te gaan indien dit noodzakelijk is in verband met de uitvoering van in het algemeen belang te verrichten werkzaamheden, dan wel op grond van andere dringende redenen, het algemeen belang betreffende.

Geveltuinen

  • Bij een monument is zo nodig een omgevingsvergunning vereist;
  • Binnen de cityring (Schouwburgring, Noordhoekring, Burg. Brokxlaan, Heuvelring, Piusplein, Paleisring, Stadhuisplein) mogen bewoners niet zelf een geveltuin aanleggen. Redenen hiervoor zijn kabels en leidingen en de bestrating.
  • Voor het gebied tussen de Cityring en de ringbanen moet een bewoner bij de gemeente aangeven dat hij/zij een geveltuin wil aanleggen. De gemeente bekijkt vervolgens of er geen kabels en leidingen in de weg liggen. Indien dit niet het geval is, kan de bewoner zelf een geveltuin aanleggen. Als er wel kabels/leidingen liggen kan dit een reden zijn om het verzoek voor zelf aanleggen af te wijzen. Eigenaren/huurders kunnen in zo’n geval tot en met 2018 een verzoek tot aanleg van een geveltuin bij de gemeente neerleggen. De gemeente legt dan de geveltuin aan (grondwerk);
  • De toegestane maat tot de gevel is maximaal 37 cm;
  • De maximale toegestane lengte van een geveltuin is gelijk aan de gevel van de woning;
  • Toegestane graafdiepte is 25 cm inclusief kantopsluiting;
  • Er moet bij een geveltuin na aanleg minimaal 120cm vrije doorgangruimte overblijven;
  • De doorloophoogte moet vrij blijven in verband met visueel gehandicapten.

Beplanting in boomspiegels

  • Voor het beplanten van boomspiegels worden in principe geen tegels verwijderd.
  • Het heeft de voorkeur om geen grond toe te voegen. Mocht dit toch nodig zijn, dan mag de grond in een boomspiegel 5 -max. 10 cm worden opgehoogd (meer is slecht voor de boom);
  • Er mag geen eigen rand om de boomspiegel worden gebouwd;
  • De boomwortels mogen niet worden beschadigd of verwijderd;
  • Geen klimplanten in de boomspiegel;
  • Geen overblijvende houtachtige planten;
  • Planten mogen zijdelings niet meer dan 30 cm buiten de boomspiegelrand uitsteken

Ik krijg morgen een geveltuintje wat ik niet wil, ik heb een hoekhuis en langs mijn gevel komt over de gehele lengte een geveltuin. Ook zijn er parkeerhavens, de tuin komt tussen de parkeerhavens en de zij gevel. Het hele jaar raap ik hier blikjes, hondepoepzakjes, shoarmasaus bakjes, en plastic bavaria bekers van studenten. Hier stop ik dus meteen mee.

@Bomen en boomvormers mogen niet worden aangeplant;
Neem eens een wandeling door de Capucijnenstraat, u begint bij het cafe op de hoek van de van Sonstraat, dan zie je aan de rechterzijde, ongeveer op de hoogte van het Fr. Matteüs hof een boom geplant, vlak tegen een gevel naast een poort . Hij begint al wat naar de straat te buigen.
@ De gevel- of boomspiegeltuin mag geen overlast of gevaar veroorzaken door bijvoorbeeld giftige, stekelige of overhangende planten (irritatie of verwondingen bij aanraking);
We gaan het hoekje om, de Roggestraat in. Op het eind waar vroeger de slager zat, begint de berenklauw weer zijn klauwen uit te slaan! Een van de giftigste planten die er bestaan in Nederland!
@ Bomen en boomvormers mogen niet worden aangeplant;
We gaan de hoek om, de Akkerstraat in en lopen naar de Klaverstraat naar de Bredasseweg, u ziet aan de rechterzijde een verwaarloosd geveltuintje met Bilzen, deze liggen er al tig jaren.
We lopen nog een stukje door, u ziet aan de rechterzijde een minnie oerwoud tegen de gevel geplaatst. De stoep kun je niet bewandelen, hij is overwoekerd door de heg of is het een boom?
@ De bewoner (aanvrager) is verantwoordelijk voor het goed onderhouden van de gevel- of boomspiegeltuin;
De stoep wordt niet eens geveegd en veeg je je stoep! Laten onverlaten hun hond hun behoeften doen voor je deur, of gebruiken de straat als kauwgum en peukenverspreider .
@ Indien de bewoner de gevel- of boomspiegeltuin niet onderhoudt, heeft de gemeente het recht om het trottoir of de boomspiegel in oorspronkelijke staat te herstellen;
Deze slaat nu op de alinea hier boven: we lopen terug in de Klaverstraat , naar de overzijde, daar waar vroeger de bakker en de groenten boer zat. Op de stoep aan zowel de rechter en linkerzijde staan grote bakken, de meeste verwaarloosd!
Je bent als voetganger verplicht de stoep te verlaten , en je op de rijweg te begeven. Dit vind ik een gevaarlijke situaties,
vooral kinderen, of moeders met een kinderwagen die hun oudere kinderen naar school brengen’ de Vuurvogel’.
@ De doorloophoogte moet vrij blijven in verband met visueel gehandicapten.
Dat is het niet in de meeste gevallen!
We zijn nog niet klaar!
@ Geen klimplanten in de boomspiegel; We komen weer terug in de Capucijnenstraat, in heel de straat zijn klimplanten geplant, ik dacht twee of drie jaar geleden. Ze zijn in een ijzeren geval geplaatst, ik denk om niet om te vallen??
Het is een Wistiria, zijn lange stengels proberen, het huis op de hoek te pakken en wil het omhelzen en verstikken!
Het is een klimplant die verhout ,de Gemeente mag dit wel? Dat gaat mijn pet te boven!
We gaan het Fr. Matteushof in, dat twintig jaar geleden of wat langer, het klooster is afgebroken, en er zijn schitterende appartementen voor terug gekomen. In het begin moest je een indicatie hebben, en zat er in ruimte ervoor de Wever, deze maakte de gangen en de ruimte voor de ingang schoon. De beplanting werd met liefde gekoesterd, nu is het een triest aangezicht voor Tilburg, dit mooi oud fratersklooster, de voorgevel aan de zijde van de Capucijnenstraat.
We gaan het park in, er zijn oude bomen omgehakt, daarvoor in de plaats is er niets van teruggekomen aan de kloostermuur. De hedra klimt in de oude statige bomen, en de volgende wordt verstikt! Zo sneuvelen allen bomen in deze oude stadstuin in hartje Tilburg!
De mooie heggen die er tig jaren staan, daar is met de snoeischaar als een dronkelap overheen gezwaaid.
Het mooie ronde model is verdwenen! De heggen langs de kloostermuur naar het Gardiaanhof, is de triest omnaarte kijken,dezelfde zatlap heeft hier zijn handen ingezet!
Het theehuisje waar de fraters vroeger zaten, de ramen allemaal stuk, vandalen die ook met hun brommers het gras op rijden, en hun blikjes bier drinken. Achter in de tuin aan het oog onttrokken, is het vuilnisbelt van huisraad. De boom in de hoek bij het laatste apartement, deze heeft een snoeibeurd nodig! De lauwlier zou zeker ook een snoeibeurd mogen hebben! Het Heilig Hartbeeld staat achter de struiken diep te treuren, hij ziet niets meer! Het gras wanneer het gemaaid wordt, degene die het mag doen, denkt waarschijnlijk dat hij op een racebaan rijdt! Het gras wordt niet meer aan de randen afgestoken. Het onkruid schiet tussen de steentjes door, als het niet de hedra is, is het onkruid.
Dan het je het Gardiaanhof wat aansluit op een onderdoorgang naar de van Sonstraat , dit is een uitlaatpost van asiocalen met hond en zonder hond! Meschien zou het beter zijn omdat deel af te sluiten s’avonds na zonsondergang met een poort ! Ik hoop dat de Gemeente ook zijn eigen geveltuintje bij gaat houden en beter toezicht is, inhet Fr. Mattheushof de Poepensteeg van de Gardiaanhof en de hedra die er over kloostermuren woekerd en de trottoir beter gaat leggen, de mensen met hond hun op hun verantwoordelijkheden wijst!
Ik hoop dat de wethouder die zich niet weet bezig te houden, alleen geld voor zijn geveltuintjes wil verzamelen! Loop eens een keer deze route ! En veeg eens eerst je eigen straatje en lees eens goed de alinea ‘s!

De gemeente spoort niet! Wij hadden een boomspiegeltuintje, zelf aangelegd, in de lente bloembolletjes, in de zomer viooltjes, en in het najaar groenblijvend spul. Hondeneigenaren vonden het geen probleem om hun Bello hun behoefte bij de violen te laten neerleggen, en de lieve medewerkers van de groenvoorziening ploegden met hun schoffel heerlijk het groen om. Want het verschil tussen planten en onkruid was voor deze medewerkers te moeilijk,zei hun voorman! Als iemand een geveltuin wil, geef dan toestemming, en laat ze het zelf aanpakken zoals ze het willen hebben, die paar tegels eruit wippen zal een liefhebber vast wel lukken. En als ze het beu zijn voelen ze zich tenminste vrij om de tegels terug te leggen. 1000 euro per tuintje….hebben ze misschien napijn van de griep op het gemeentehuis?

Tjonge, tjonge, mooi initiatief dat onmiddellijk de kop wordt ingedrukt. 3 stoeptegels verwijderen kost de gemeente dus 1000 euro? En vervolgens slaat de bureaucratie toe. Niet uitgaan van vertrouwen, maar wederom uitgaan van wantrouwen. Dus tientallen geboden en verboden die gecontroleerd moeten worden en de controleurs moeten weer gemonitord en zo voort. Leren we het nu nooit??

Laat mij nu gewoon een geveltuintje maken en onderhouden. En anderen ook. Loopt het de spuigaten uit, dan kun je als gemeente alsnog reageren. Toch? Of de buren of straatgenoten.

Veerkrachtige overheid gevraagd! D.w.z. wissel van rollen en speel niet alleen de handhaver en controleur. Soms is faciliteren ok, dan weer initiëren. Ga met de burger in overleg welke rol gewenst is. Alsjeblieft. Anno 2015.

Ik schrik me rot, de gemeente rekend € 1000,– per aanleg van een geveltuintje, zonder beplanting en potgrond. Onmogelijk en ongeloofelijk voor het lichten van een paar tegels zo’n bedrag

Met duizend euro heb ik heel mijn achtertuin zelf al tien jaar mee gefinacierd inclusief grond en beplanting. zelfs de hark, de schoffel, de riek, de groene tuinslang en een schp heb ik er uit betaald.

Ik weet niet welke zich arm rekenende ambtenaar op zulke bizare bedragen voor het aanleggen van een geveltuintje kan komen.

De inkoop zal wel weer bij een bevriende zaken relatie gebeuren die hiermee flink zijn zakken mag vullen.

Geef een reactie