De Geitenhoeve aan de Torentjeshoeve

'Hulpboer' Peter Groenestein met de opdringerige bok 'John'

Op weg naar het Trappistenklooster van Koningshoeven, die daar Torentjeshoeve heet. Aan de rechterkant ligt een geitenboerderij, van oorsprong heet het ‘De Geitenhoeven’. Over de mooie oprijlaan fietsen we op deze frisse, groene lentedag het stille erf van deze boerderij op. Tegenwoordig is de hoeve onderdeel van de Nova Farm, een biologische geitenboerderij.

Voorheen werd het winkeltje met verschillende geitenproducten druk bezocht, maar nu is de winkel al een tijdje weg doordat de Q-koorts een paar jaar geleden uitbrak.  En doordat deze veeziekte veel angst teweegbracht bij mensen, is de winkel helaas verdwenen, hoewel er op deze boerderij helemaal geen sprake geweest is van deze deze ziekte.

De staldeur van de geiten staat open, het is zo stil omdat de geiten net gevoederd worden door hulpboer Peter Groenestein. “Ik ben nog niet zo lang vrijwilliger en ik beleef hier twee dagen in de week veel plezier aan.  Ik laat jullie graag wat meer van het terrein zien als jullie dat willen.”

De geiten eten rustig door. Het is John de bok die de scepter zwaait. Met zijn 150 kg is hij heel imposant ten opzichte van de geiten. Hij is overal waar Peter is. Zijn lange kromme hoorns zijn als enige niet afgeknipt. Hij probeert ook op de foto te komen, terwijl Peter poseert met een grote riek.

De jonge geitjes in afwachting van het eten

Waar zijn de lammetjes?  is de vraag aan Peter. Hij legt uit: “Om ziektes te voorkomen wisselen we van stallen, de jonge geitjes hebben een aparte stal. We hebben ze nu met de hand opgevoed en ze verblijven in stal vier, helemaal aan de westkant van de hoeve,  ik laat jullie de lammetjes  met alle plezier zien.”

De geitenlammeren staan er heel vrolijk bij, ze krijgen de ruimte volgens ecologische begrippen. Een flinke schuur voor zo’n 600 dartele, springende geitjes. De eerste lammeren zijn al geboren in januari. Met veel liefde zijn ze opgevoed met de fles met biest, moedermelk van de geit. “Vrouwen kunnen de lammeren veel beter voeden dan mannen. Dat heeft te maken met het feit dat ze meer geduld hebben. ” zegt Peter lachend.

“Vandaag werken er zes mensen op het terrein, in totaal zijn we met twintig. We hebben laatst met z’n allen een etentje gehad. Erg gezellig.”

Er worden ook geitenkijkdagen georganiseerd waarbij je de geitjes kunt voederen. De vrijwilligers  (hulpboeren) die meehelpen kunnen er ook voor kiezen om andere werkzaamheden te verrichten.  Daaronder vallen werkzaamheden zoals een hekwerk maken of meehelpen aan een verbouwing.  Er hangt hier een een prettige en ontspannen sfeer op de hoeve.

Als Peter zijn voederwerk vervolgt, fietsen wij vrolijk op de weg richting de buren, de Trappisten van Koningshoeven.

hoi anthon en ingrit ik heb bij jullie een aantaljaaren gewerk als vrijwilligger via kentron maar maan vraag is kan er via amarand dagbesteding ook vrij willigers werk worden gedaan zo ja kun je mij dan even kontackten en wil ook graag een keer met adje de rooi komen kijken als dat goed is alvast bedankt hopend op een reactie

hallo hoe gaat het daar.
hier met leo als je die nog kent hihi.
mooie boederij heb je he.

maar effe iets ik heb staan hout hakken bij jullie.
zou ik ook kunnen kopen ?

groetjes leo.buurman van jaap de ramen wasser

Geef een reactie