Zelf een Gastbijdrage op Tilburgers.nl insturen? Dat kan! ...lees verder
Doneren
Tilburgers.nl is sinds 2007 dé nieuwswebsite van Tilburg. Word Vriend van Tilburgers.nl en doneer, zodat Tilburgers.nl blijft bestaan!
[doneren_met_mollie]Donaties kunnen ook direct naar de Bunq-bankrekening van Stichting Onafhankelijke Omroep overgemaakt worden: IBAN: NL44 BUNQ 2147 487 899
Zelf een Gastbijdrage op Tilburgers.nl insturen? Dat kan! ...lees verder
Zelf een Gastbijdrage op Tilburgers.nl insturen? Dat kan! ...lees verder
Doneren
Tilburgers.nl is sinds 2007 dé nieuwswebsite van Tilburg. Word Vriend van Tilburgers.nl en doneer, zodat Tilburgers.nl blijft bestaan!
[doneren_met_mollie]Donaties kunnen ook direct naar de Bunq-bankrekening van Stichting Onafhankelijke Omroep overgemaakt worden: IBAN: NL44 BUNQ 2147 487 899
Zelf een Gastbijdrage op Tilburgers.nl insturen? Dat kan! ...lees verder
‘De Gezichten van de Korvel’ wint ontwerpwedstrijd Korvelkiosk
De allereerste muziekkiosk van Tilburg, op het Korvelplein was een geschenk van Adolf van Dooren, eigenaar van de fabriek Van Dooren en Dams, nadat Koningin Wilhelmina in mei 1895 een bezoek had gebracht aan de Korvel. De kiosk is in 1920 gerenoveerd en in 1964 gesloopt.
Stichting bewonerscomité Korvelseweg heeft eind 2009 een burgerinitiatief ingediend voor het mogen bouwen van een nieuwe kiosk op het Korvelplein. Na intensief overleg heeft het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) in juni 2012 groen licht gegeven om het project verder op te starten en uit te werken.
Vervolgens is ervoor gekozen om middels een prijsvraag de kiosk te laten ontwerpen door jonge architecten en het te laten bouwen door jeugdige bouwvakkers middels de 100% bouw opleiding. Uit deze prijsvraag zijn drie ontwerpen genomineerd waarop de wijkbewoners van de Korvel de afgelopen twee maanden konden stemmen. Op zondag 7 juni is tijdens het eerste Korvel Festival het winnende ontwerp bekend gemaakt: ‘De Gezichten van de Korvel’.
‘De Gezichten van de Korvel‘ is een ontwerp van ‘Het Nieuwe Collectief‘, een samenwerkingsverband van drie jonge architecten. Het ontwerp is een gelijkbenige, driehoekige ontmoetingsplek. De hoofdvorm van de kiosk refereert naar de vorm van het plein.
‘De gezichten van de Korvel’ – Foto via hetnieuwecollectief.eu
Met behulp van crowdfunding komt de KorvelKiosk tot stand. De 675 driehoeken die in het plafond verwerkt zijn vormen gezichten die uit een wit gecoate staalplaat zijn gelaserd. De gezichten zijn van de mensen die een driehoek ‘gekocht’ hebben. Overdag geven de openingen die de gezichten vormen een contrast, waardoor zij zichtbaar worden. In de avond gaat de verlichting achter de platen aan en lichten de gezichten de KorvelKiosk op. Door een juiste prijs te koppelen aan de driehoeken kan de Kiosk gefinancierd worden evenals de opwaardering en inrichting van het Korvelplein.
Foto via hetnieuwecollectief.eu
De Kiosk is op een dusdanige manier uitgewerkt zodat studenten het grotendeels onder begeleiding kunnen realiseren. De eenvoud in het ontwerp is ontstaan uit de ambachten waarmee de studenten moeten kunnen werken. Daarnaast is nagedacht om via een hedendaagse ambacht deze kiosk te vervaardigen. Hierin wordt een antwoord gevonden in de digitale ambachtswereld. Een voorbeeld van zo’n digitale ambacht, welke gecombineerd wordt met een hedendaagse uitvoeringstechniek, is door een foto digitaal te bewerken tot een puntencontrast om deze vervolgens uit een staalplaat te laseren.
Foto via Regionaal Archief Tilburg
Citaat van Pierre van Beek: “Op een meidag van 1895 beleefde Korvel een gloriedag. Koningin Wilhelmina bracht een bezoek aan de voormalige fabriek van Diepen, die thans eigendom was van Van Dooren en Dams, een nog altijd bestaand bedrijf. Er deed zich daarbij een incidentje voor: de koningin scheurde bij dit bezoek haar jurk. Nu zijn ze in de Tilburgse textiel nooit voor een scheurtje omgevallen, maar dit was toch niet zo plezierig. De annalen vermelden, dat Mieke Oostelbos de eer genoten heeft de jurk van een koningin te mogen stoppen. Geen Tilburgse stopster heeft haar dat ooit nog na kunnen zeggen.
Natuurlijk was er wat versiering voor deze gelegenheid aangebracht. Het daarbij gebruikte baldakijn en ander spul schonk Adolf van Dooren aan Korvel. Een deel daarvan is gebruikt voor de bouw van een muziekkiosk naast de kerk.” Bron: CuBra.nl.
Diverse organisaties en ondernemers steunen het initiatief, waaronder de Ambachtsschool, woningcorporatie Tiwos en Bouwbedrijf Doevendans.
Ik kom van Korvel ’t blijft toch een speciale plek in mijn hart houden ik kan mij de kiosk nog levendig voor de geest halen heb heel wat tijd in de kiosk gespeeld als kind jammer dat het ook ’n slachtoffer van de vernielzucht van ons stadsbestuur is geworden,alles onder het mom van wij willen een wereldstad worden en hebben niks te maken wat de bewoners willen
1 reactie
Voeg die van jou toe →Ik kom van Korvel ’t blijft toch een speciale plek in mijn hart houden ik kan mij de kiosk nog levendig voor de geest halen heb heel wat tijd in de kiosk gespeeld als kind jammer dat het ook ’n slachtoffer van de vernielzucht van ons stadsbestuur is geworden,alles onder het mom van wij willen een wereldstad worden en hebben niks te maken wat de bewoners willen