De nieuwe huurwet en de Tilburgse invulling

stef blok
Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst

Het nieuwe ‘wetsvoorstel Doorstroming huurmarkt 2015’, zoals de Huurwet van Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst, officieel heet, is woensdag 10 februari 2016 door de Tweede Kamer aangenomen. De Eerste Kamer moet er nog wat van gaan vinden, waardoor nu nog niet geheel zeker is of de nieuwe wet doorgaat. Op vrijdagmiddag blijkt er bij zowel de Eerste als Tweede Kamer niemand aanwezig te zijn die weet wanneer de Eerste Kamer hierover stemt.

De belangrijkste reden voor de minister om deze wet in te voeren, is om het ‘scheefwonen’ tegen te gaan: van mensen die met een ’te hoog inkomen’ in een sociale huurwoning wonen, wil hij dat zij naar een koopwoning verhuizen of dat zij (veel) meer huur gaan betalen. BELASTING-DIENST-EXTEREUR-AMSTERDAMOm hierop te kunnen controleren wil Stef Blok dat de Belastingdienst de inkomensgegevens van huurders gaat doorgeven aan verhuurders. Een week eerder heeft de Raad van State, die elke wet controleert of deze wel mag, nog geoordeeld dat dit verboden is. Daarom is in de nieuwe Huurwet nadrukkelijk opgenomen dat de Belastingdienst verplicht is om dit wel te doen. Alleen ouderen en gezinnen van vier of meer personen worden in deze nieuwe huurwet wat dit betreft met rust gelaten.

huurwoningDe nationale Woonbond schrijft op haar website dat de bond eist dat minister Blok alle voorbereidingen staakt voor het verstrekken van inkomensgegevens van huurders. Wanneer de minister hieraan geen gehoor geeft, overweegt de Woonbond een kort geding aan te spannen. “De Woonbond ziet de uitvoering hiervan liever bij de Belastingdienst liggen dan bij de verhuurder. Inkomenspolitiek bedrijven is een taak van de overheid, niet van verhuurders. Op deze manier hoeven er ook geen privacygevoelige inkomensgegevens worden gedeeld door de Belastingdienst en wordt het systeem van jaarlijkse huurverhogingen niet nodeloos ingewikkeld.” luidt de toelichting op dit standpunt.

De Tilburgse situatie

20150824 Tiwos Stationsstraat WoningbouwverenigingWat dit voor Tilburgse huurders gaat betekenen, daarover weet Jeanny Michielsen duidelijkheid te geven. Jeanny Michielsen is voorzitster van de Huurders Belangenorganisatie (HBO) van Tiwos. Ze vertel dat de drie woningcorporaties (Tiwos, WonenBreburg en TBV Wonen) al heel lang een convenant kennen tussen verhuurders en huurders, waarin afspraken staan. De Prestatieafspraak, die ook onderdeel is van de nieuwe Huurwet, is daardoor al heel lang gemeengoed. “Wij lopen hiermee al jaren voorop.” zegt ze.

Over het scheefhuren vertelt ze enerzijds dat dit probleem in Tilburg niet zo heel veel voorkomt. Tegelijkertijd, en vooruitlopend op de nieuwe Huurwet, is met de woningstichtingen nog iets anders afgesproken.

geldWanneer iemand zich inschrijft voor een sociale huurwoning, wordt in Tilburg niet alleen naar het bruto-inkomen gekeken – zoals landelijk het beleid wordt – maar ook wordt er rekening mee gehouden of de inschrijver schulden heeft en wat het netto-inkomen is. Daardoor kunnen mensen die misschien vanwege het bruto inkomen nét buiten de boot vallen voor een sociale huurwoning, toch in aanmerking komen. Deze afspreek is nieuw en is met ingang van 2016 ingevoerd.

Meer over de nieuwe huurwet is te vinden op de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/…/tweede-kamer-stemt-in…

Geef een reactie