Een portret van Pierre van Ostade (1917-2005) uit de studio van fotograaf Schmidlin aan het Wilhelminapark. De foto is gemaakt in 1947 toen de presentator Pierre van Ostade net 30 jaar oud was. Pierre, geboren in Goirle, was oorspronkelijk tapdanser en trad zo begin jaren dertig van de vorige eeuw al op in het ensemble van de Tilburgse humorist August de Laat voor vijf gulden per avond. Snel daarop sloot hij zich aan bij het revuegezelschap van zijn broer Jan. Pierre trad toen met name op als solist in een eigen dansgroep, waarvan hij tevens de choreografie verzorgde.
De gebroeders waren vooral in Noord-Brabant erg populair. Ze verzorgden veel benefietvoorstellingen, en voor de Zonnebloem gingen ze zelfs herhaaldelijk op tournee. Rond 1947 werden ze bekend door het radioprogramma in het Brabants Halfuurtje van de KRO.
In 1948 werkten zij mee aan het programma ‘Negen heit de klok’. Ook maakte het gezelschap van Jan en Pierre programma’s voor de allereerste experimentele tv-uitzendingen.
Broer Jan overleed al op jonge leeftijd en Pierre bekwaamde zich verder als presentator bij de Radio en TV. In 1962 presenteerde hij bij Radio Veronica het programma Platenpalet en in 1971 onder het pseudoniem Gaston Huysmans het programma ‘Met de benen op tafel’. Ook presenteerde hij voor Veronica het nostalgische programma ‘Applaus van gisteren’. Verder speelde hij in 1972 de rol van Magister Phillipus in de televisieserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?.
Grootste landelijke bekendheid kreeg hij als ‘spreekstalmeester’ bij de Berend Boudewijnkwis en de Willem Ruisshow in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waar hij steevast werd aangekondigd met de volgende kreet: “En Pierre, wat hebben zij gewonnen?”.
.