Destijds: 1972 Quirijnstoklaan

Juni 1972. Er werd veel gebouwd in Tilburg. Fotograaf Frans van Aarle toog op een bewolkte dag richting Wilhelminakanaal waar gewerkt werd aan een bijzondere brug. De brug over het Wilhelminakanaal, die het centrum van Tilburg direct met Tilburg Noord zou gaan verbinden. En de nieuwe weg over de brug kreeg de naam Quirijnstoklaan. In de achtergrond zien we de Bachflat aan de Bachlaan die er net 1 jaar staat.

Quirijnstok is een bijzondere naam die afgeleid is van de Romeinse heilige Sint Quirinus die ook wel Quirijn of sinte Krijn werd genoemd. Volgens de wiki was deze Quirinus van Neuss een Romeins tribuun uit de 2e eeuw, die de marteldood stierf en als heilige wordt vereerd. Het centrum van de verering van Quirinus bevindt zich in Neuss, Noordrijn-Westfalen. Meerdere putten en bronnen werden naar Quirinus vernoemd en hij werd aangeroepen voor de genezing van builenpest, pokken en jicht, been- en voetproblemen, verlamming, steenpuisten, huiduitslag, oorpijn en botschade. Ook werd hij beschouwd als een patroonheilige van paarden en runderen.

Het beeld van Sint Quirinus in de Goirkekerk. Foto. P.R. Lee

In Tilburg-Noord stond aan de grens met Udenhout (bij de Rugdijk) een St. Quirinuskapel waarvan erg weinig bekend is.

In de 19e eeuw werd Sint Quirinus nog  vereerd in de Goirkese kerk. Men haalde er toen nog Quirijnswater tegen schurft. In die kerk bevindt zich nog steeds een beeld van Quirinus dat stamt uit omstreeks 1700.

Stoc is het middelnederlandse woord voor boomstam of uitgehold stuk stam, bijvoorbeeld een offerblok, offerstok of bijenkorf. In de betekenis van Sint Quirinuskapelletje is het waarschjnlijk een paal waarop een nis met het beeld van de H. Quirinus.

De Quirijnstokbrug is nu weer in het nieuws, het college van B&W kwam november 2024 met plannen om de brug voor auto’s te gaan afsluiten. Daar kwam heel veel kritiek op, zodat de plannen weer richting ijskast zijn gegaan, maar een definitief besluit is nog niet genomen.

Geef een reactie