De Duikplank van kunstenaar Hanshan Roebers (Hengelo 1941) duikt in 1987 voor het eerst in Tilburg op. En wel op de drukke kruising tussen de Spoorlaan en het Viaduct naar het NS-Plein. Op de achtergrond zien we het bankgebouw van de AMRO bank aan de Heuvelring, later gefuseerd tot ABN-Amro. Links daarvan, aan de zuidkant van de Spoorlaan, waren er nog geen kantoren, waar nu het hoofdkantoor van Interpolis (opgeleverd in 1999) en de Rabobank staan
Het werk had destijds geen naam, maar al snel kwam de naam ‘Duikplank’ of de ‘Plénk’ op de proppen. De kunstenaar wou met dit werk een ‘soort tegenbeweging maken om het dominerende beton van het viaduct te breken, tussen de Spoorweg en de Spoorlaan. Op de website van Hanshan Roebers is het volgende te lezen over de ‘Duikplank’. “Een beeld op de middenberm, die de twee weghelften scheidt. Vijf meter hoog, twaalf meter lang, één meter twintig breed. Het viaduct heeft een voorkant en een achterkant. De middenberm waarop het beeld staat, loopt heel ver aan de andere kant van het bouwwerk door. ”
Cupudo (Tilburgse website met alle kunst in openbare ruimte) noemt het werk ‘Brug van Weleer’ en legt verder uit: “In zijn materiaalkeuze stelt Roebers tegenover het robuuste beton het verfijnde koper en het Azobé hout, materialen waarvan de huid onder invloed van het oxidatieproces in de tijd een verandering heeft ondergaan. Aan de zuidzijde van de sculptuur heeft Hans Roebers het loopplank-achtige onderdeel met de koperen reling nog een stuk door laten lopen om het vervolgens abrupt ‘af te laten snijden’. Zo lijkt het bouwsel bijna letterlijk een denkbare gebruiksfunctie te zijn ontnomen.”
Toendertijd kostte het werk een kleine 70.000 gulden.
Tijdens de kunstmanifestatie Kaapstad in augustus 2019 was de Plénk het decor voor de streetart van Frankey (Frank de Ruwe) door er een zwemmer in duikhouding op te zetten.