Destijds: 1985 Willem II college

We zien hier het hoofdgebouw van het WIllem II college ergens aan het begin van de jaren tachtig. Destijds heette de school Rijksscholengemeenschap Willem II.

In 1969 werd begonnen met de bouw van dit schoolgebouw aan de Tatraweg. De school had toen ongeveer 800 leerlingen. Vanwege de snelle besluitvorming over deze nieuwbouw besloot het ministerie dat het gebouw een kopie moest worden van het Christelijk Lyceum in Veenendaal, ontworpen door architect Geels uit Arnhem. Na de invoering van de Mammoetwet in 1969, verhuisde de school in 1971 naar dit nieuwe gebouw. Nu met mavo, havo en gymnasium (later met atheneum het vwo genoemd). Het aantal leerlingen groeide daarna gestaag door: 1.578 in 1988 en ruim 1.700 in 2004

De historie van de school gaat terug naar de eerste HBS in Tilburg die in 1865 in het voormalige paleis van Willem II aan het Willemsplein was gevestigd.

In 1866 verwelkomde de school een van de meest opmerkelijke leerlingen en zeker de beroemdste: Vincent van Gogh. Hij was leerling van de eerste klas, met een uitstekende cijferlijst van zijn lagere school in Zevenbergen op zak. Ook zijn overgangsrapport naar de tweede klas was met een gemiddelde van 7,36 niet slecht te noemen. Maar hij verliet halverwege het tweede jaar om onduidelijke redenen de school. Zijn ouders woonden nog in Zundert en Vincent logeerde op een adres aan het Sint Annaplein in Tilburg, niet ver van de school. De oudste schoolfoto in de archieven van de school, een typische klassenfoto, zou een van de drie bekende foto’s van Van Gogh zijn.

Vanwege de groei van de school werd op 20 april 1934 een nieuwe gebouw aan de Ringbaan Oost in gebruik genomen. Het was ontworpen door architect Jos. Wielders uit Sittard in de typerende stijl van de jaren dertig. In 1995 kreeg de school de huidige naam: Koning Willem II College

Geef een reactie