Droge en natte dagen wisselen elkaar af

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: droge en natte dagen wisselen elkaar af. Zo is het op maandag droog, maar krijgen we een natte 24 december wat tot aan Kerstavond aanhoudt. In de loop van Kerstavond wordt het droog en verschijnen er opklaringen.

Hierdoor krijgen we een mooie Eerste kerstdag voorgeschoteld waarbij het droog blijft en zon en wolken elkaar afwisselen bij een temperatuur van 9 graden. Op Tweede Kerstdag echter overheerst de bewolking en vallen er in de middag buien en wordt het iets frisser met een graad of 7. De dagen erna lijken droog te verlopen. Daarbij is het overwegend bewolkt met tussendoor een knipoog van de zon en een temperatuur die op 8 graden uitkomt.

Vanochtend om 05:19 uur begon de astronomische winter omdat op dat moment de zon precies boven de Steenbokskeerkring stond en dat is voor ons het zuidelijkste punt. De dagen erna schuift de zon langzaam naar het noorden richting de evenaar waar het op 20 maart aankomt en bij ons de lente van start gaat. Dat betekent dat vanaf morgen de dagen beginnen te lengen. Een weerspreuk zegt, dat het dan ook begint te strengen met kou. Maar daar is geen sprake van. Tot het einde van het jaar blijven we namelijk in de zachte lucht zitten. Een Witte Kerst is dan ook niet aan de orde. Integendeel, deze maand is inmiddels zo zacht geworden dat hazelaars en elzen al in bloei komen te staan. En doordat het de komende week warm blijft met temperaturen van rond de 8 graden vliegen de pollen je om de oren, vooral als het droog is.

Mensen die gevoelig zijn voor hooikoorts zullen daar met de kerst rekening mee moeten houden. En dat we een zachte december meemaken zagen we vooral afgelopen week met een gemiddelde temperatuur van bijna 12 graden.

Daarbij waren dinsdag, donderdag en vrijdag zeer zacht met respectievelijk 15,9°C, 14,5°C en 13,9°C in Tilburg. Voor Midden-Brabant betekende dat voor 19 december overigens een nieuw dagrecord. Want zo warm is het sinds 1950, toen de waarnemingen begonnen, niet geweest.

Dat het allemaal in deze maand zo zacht is hebben we te danken aan depressies ten westen van ons, waardoor we steeds in een zuid tot zuidwestelijke stroming terecht kwamen. Daarmee werden ook van tijd tot tijd neerslaggebieden aangevoerd. Als we geluk hadden bleef het overdag droog en anders hadden we de paraplu nodig.

Gisteren (zaterdag) was zo’n dag, waarbij in de ochtenduren nog een bui viel, maar voor de rest van de dag was het droog. In de avond begon het te regenen en dat zette in de nacht door. Een depressie, die van Engeland via onze regio naar Denemarken trok, is daar de oorzaak van. Je zag het aan de barometer die vanochtend in Berkel-Enschot tot aan 979 hPa daalde. Inmiddels klimt deze langzaam omhoog omdat de depressie verder is opgeschoven. Wij komen dan vanmiddag aan de achterkant van de depressie terecht. Eerst is het droog, gevolgd door buien waarbij het kwik oploopt naar 9 tot 10 graden.

Maandag zitten we tussen twee depressies in. De bewolking overheerst en af en toe kunnen er nog wat druppels vallen, maar veel stelt het niet voor. Ook is er ruimte voor opklaringen, waardoor we de zon af en toe zullen zien. Met een graad of 10 blijft het zacht voor de tijd van het jaar. Op dinsdag krijgen we bezoek van een depressie boven de Noordzee, waarbij de neerslaggebieden over onze regio trekken.

Het wordt een natte dag wat tot Kerstavond aanhoudt. Ondertussen zien we boven Spanje en Frankrijk een hogedrukgebied liggen die de depressie naar het noordoosten wegduwt. Op Eerste kerstdag breidt het hogedrukgebied zich verder uit tot over Brabant. Zon en wolken bepalen dan het weerbeeld en het blijft droog. Bij dit alles staat er een matige westenwind en laat de thermometer 9 graden aanwijzen. In de nacht naar Tweede kerstdag klaart het nog meer op. De temperatuur gaat richting het vriespunt en aan de grond kan het gaan vriezen. Tweede kerstdag begint dus koud.

Maar snel neemt de bewolking toe en begint het kwik te stijgen tot een graad of 7. Oorzaak is een nieuwe depressie die vanaf de Britse Eilanden komt opzetten en koers zet naar de Noordzee waar het vrijdag aankomt. Maar het hogedrukgebied laat zich niet zomaar wegsturen en zet de tegenaanval in. Dit gevecht gaat op vrijdag gepaard met veel bewolking. In het weekeinde zien we dat het hogedrukgebied gewonnen heeft en breidt zich helemaal uit vanaf Portugal tot aan Scandinavië. Hierdoor blijft het droog, maar overheerst de bewolking. De zon probeert wel steeds door de grijze massa heen te breken en vooral in de middag is de kans daarop groot.

Geef een reactie