De weersverwachting voor het komende weekeinde: eerste grijs, later zonnig. De zaterdag begint nog met opklaringen, maar daarna veel bewolking waar wat lichte regen of een bui uit gaat vallen. Met 17 graden is het minder zacht. Op zondag is het droog en verdwijnen de wolken in de loop van de dag. Met 18 graden is het dan iets warmer. Na het weekeinde krijgen we zomerweer met temperaturen tot over de 25 graden. Op maandag is het al een graad of 23 en vanaf dinsdag krijgen we een aantal zomerse dagen. Daarbij wisselen zijn en hoge bewolking elkaar af.
De maand mei is prima begonnen. Het bleef droog, de zon scheen geregeld en de temperaturen lagen behoorlijk op niveau met gemiddeld 18 tot 19 graden. De warmste dag was vandaag Bevrijdingsdag, waarbij het kwik in Berkel-Enschot steeg tot 20,8°C. Maar dat zag er vanochtend helemaal niet naar uit. Het viel gewoon tegen. Deze 5e mei begon namelijk met veel bewolking en pas in de loop van de dag begon het wolkendek te breken en werd het meteen warm. Wat er vooral nu speelt is de droogte die vanaf de eerste lentemaand is begonnen. Maart eindigde in onze regio namelijk met 0,9 mm in de regenmeter en daarmee was het de droogste maartmaand ooit gemeten sinds 1878 toen daar de neerslagmeters werden neergezet. En ook april verliep droog, waarbij in totaal slechts 39 mm werd opgevangen.
Terwijl afgelopen februari één van de natste sprokkelmaanden ooit was sinds 1901. Tja, en dat is allemaal al verdampt, waardoor we nu in een droge periode terecht zijn gekomen. En als we de weerkaarten bekijken dan zien we nog niet echt een periode met regen of buien op ons afkomen. Soms glipt er een natte dag tussendoor, maar daar blijft het dan ook bij. Vandaag bleef het vrijwel overal droog.
Maar het scheelde niet veel, want felle buien waren vlakbij. Net over de grens ontstonden namelijk in België allemaal buien die met hagel en plaatselijk onweer gepaard gingen. Rondom Lokeren viel zo’n 24 mm. De komende uren begint de bewolking steeds meer op te lossen. Maar doordat de luchtvochtigheid vrij hoog is ontstaat er nevel en mist. Met 9 graden is het helemaal niet koud, maar de vrijdag start wel in een grijze wereld want de mist gaat over in laaghangende bewolking. Na het wegtrekken van de neveligheid houden we een mix over van zon en wolken loopt de temperatuur flink op naar zo’n 21 graden. Een uitloper van een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk zorgt hiervoor.
In het weekeinde zullen we twee gezichten zien: een meest grijze zaterdag en een meest zonnige zondag. Op zaterdag krijgen we bezoek van een koufront wat gepaard gaat met veel bewolking waar wat lichte regen of buien uit gaan vallen. Daarbij draait de wind naar het noorden en dan duikelt de temperatuur naar beneden en blijft op een graad of 17 steken. Vervolgens breidt het hogedrukgebied zich uit tot over de Britse Eilanden en de Noordzee waar het zondag aankomt. De neerslagkansen verdwijnen en ook later de wolken. Met 18 graden op de thermometer is het wat zachter.
Na het weekeinde is het genieten geblazen en wordt het zomers warm tot meer dan 25 graden. Op maandag zien we bij IJsland een diepe depressie liggen die zich naar het zuiden gaat uitbreiden. Hierdoor komt het hogedrukgebied onze kant op en zakt verder naar het midden van Europa en komt daar tot stilstand. De wind draait naar het westen tot zuidwesten, waarmee zeer warme lucht vanaf de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Maar er komt ook vochtige lucht mee wat zich uit in hoge bewolking en sluierwolken. Het blijft droog en de temperaturen liggen op maandag al op 23 graden en zomerse waarden op dinsdag en woensdag tot meer dan 25 graden. Daarmee zou het de eerste zomerse dag van het jaar zijn. Vorig jaar kreeg Tilburg op 30 maart al de eerste zomerse dag met 25,3°C en de laatste keer was 9 september toen het meer dan 27 graden werd. Wat er vanaf donderdag gaat gebeuren met de temperatuur is nog onzeker. De meeste modellen laten de temperatuur terugvallen tot een graad of 20 tot 21, terwijl andere het helemaal zomers maken tot wel tropische waarden op zondag de 15e.