Feest

columnkerstversiering-ophangenHet is 17 uur en de feestverlichting in het centrum gaat aan. Nog een uurtje, en dan zijn de winkels dicht. Alsof de tijd heeft stilgestaan.

Zeker tien jaar geleden beloofde de gemeente de middenstand al eens dat de feestverlichting het jaar daarop echt zou worden losgekoppeld van de straatlantaarns. Zodat het ook in het Tilburgse centrum overdag feestelijk winkelen is. Nu hebben de nachtelijke fietsers een zee van licht in de Heuvelstraat. Dus dat wat in talloze andere grote steden al jaar en dag gebruikelijk is, dat is de bollebozen in Tilburg nog steeds niet gelukt. Lampjes laten branden tijdens winkelopeningstijden.

Net zoals in deze toeristische trekpleister nog steeds geen oplossing is gevonden voor het donkere gat van de Stationsstraat. De entree naar het winkel- en dwaalgebied ontbeert de feestvreugde die bijvoorbeeld de Noordstraat en dit jaar het verlengde van de Heuvelstraat wel gegund is. Geen wonder dat wij binnenstadsbewoners nog immer verdwaalde bezoekers moeten wijzen waar ze hun Sinterklaas- of kerstinkopen kunnen doen. ‘Het centrum? Ja u bent er echt bijna!’ Dat hoef je als bezoeker van Eindhoven of Den Bosch echt niet te gokken.

Jan Hamming onthult eerste 'Word Lid'-posterOnze voormalige populaire PvdA wethouder Jan Hamming heeft recent een onderzoekje mogen presenteren voor de club van rozen zonder doornen. Ze moeten meer op straat gaan horen wat de burgers willen, heeft hij zijn partijgenoten voorgehouden. Jan was daar zelf goed in. Deelde rozen uit op elk plein en in elke achterstandswijk. En om een belofte meer of minder zat Jan vooral in verkiezingstijd niet verlegen. Dat merken ze nu nog op het gemeentehuis. Er is bij zijn vertrek naar Heusden een flink stapeltje niet-afgewerkte dossiers achtergebleven.

We schrijven het wel vaker: luisteren naar wat de burger wil is niet de sterkste kant van het pluche. Zit de gemiddelde Tilburger te wachten op een nieuwe ‘Zwarte Doos’? Ook al vindt de architectenvereniging het Stadskantoor 1 een voorbeeld van simpele schoonheid dat zou moeten worden bewaard. Of dit gebouw blijft staan, wordt gestript en gepimpt of helemaal gesloopt, het zal de doorsnee man en vrouw in de straat echt een worst wezen. Als het voorstel zou komen om op die plek na de sloop van het gebouw weer een Engelse tuin aan te leggen met in het midden het Paleis Raadhuis, dan stemmen ze waarschijnlijk voor het slopen van die zwarte flat.

hans-gemeentehuis2013-2 Maar ja, de volksvertegenwoordigers durven echt moeilijke vraagstukken vrijwel nooit bindend voor te leggen aan het publiek. Dan beroept de meerderheid zich op de eigen verantwoordelijkheid. Precaire zaken verdwijnen achter een muur van ‘vertrouwelijkheid’. Hans Smolders is niet het meest subtiele raadslid, in de manier waarop hij sommige zaken aankaart, maar hij heeft wel regelmatig gelijk dat hij blijft hameren op doorzichtige besluitvorming. Het is maar zeer de vraag of het zo’n onzin was dat hij vragen stelt over de exploitatie van het nieuwe Cinecitta. Hopelijk komt de loop er weer in, het is een geweldig mooi complex. En als Smolders twijfelt aan de zin van een bibliotheek in de Spoorzone, dan geeft menig Tilburger hem daarin gelijk. Een bibliotheek als ‘trekker’? Rotterdam gaat misschien midden in het centrum van een Maasarm een surfparadijs maken, met kunstmatig hoge golven. Over trekker gesproken. Laten we in Tilburg de Spoorzone gewoon ‘laten’. Wat groen, de mooie complexen die er staan opfrissen. Lekker veel ruimte voor kinderen en jongeren, een muziekkiosk, ijscokar, ballonnenverkoper, strandstoelen, ruilboekenkraampjes. Gewoon lekker ontspannen midden in een drukke stad, lekker alternatief. Geen stad in Nederland kent zoiets.

Als ze Hammings advies opvolgen, gaat alvast de PvdA dit signaal op straat oppikken. Smolders kent het al. En dat feestelijke licht in het centrum? Het geluid dat het idioot , stompzinnig en belachelijk is dat ze niemand kunnen vinden die de stroomvoorziening van het sfeerlicht los kan koppelen van die van de straatlantaarns hoort het pluche al meer dan 10 jaar. Oost-Indisch doof, heet dat geloof ik. Of zou het met geld te maken hebben?

Ja een grote stad met een groot colege ,is geen garantie dat het lekker spoepel loopt(of hangt in dit geval)in de dorpen in de omtrek zijn ze heel wat vlugger,en wat de foto,s betreft , die van Hamming is niet meer van deze tijd , zelfs vadertje Drees zou er nu niet meer in geloven,ja en Hans , denkt als de kat van huis is dansen de muizen op tafel,Hoop wel dat hij regelmatig op tafel blijf slaan , ook al valt het bij de resterende partijen steeds in verkeerde aarde,om dat hij ze steeds een slag voor is , met dingen die hun niet durven naar voor te brengen,of niet goed kunnen onderbouwen.

Gaat het toch nog gezellig worden, althans, in een groot gedeelte van de binnenstad! We gaan wel eens kijken als het donker is……

‘kerstverlichting binnenstad: er gloeit hoop’ lees ik net op de website van het Brabants Dagblad, ‘de feestverlichting van de binnenstad van Tilburg er met rasse schreden op vooruit gaat’

Wel raar te lezen dat er in 10 jaar tijd niemand is te vinden die er voor kan zorgen dat hij op winkeliersvereniging afgesproken tijden collectief aan en uit kan. Ik zou zeggen duw de stekker van die Chinese feestverlichting bij de winkeliers naar binnen en laat hun zelf bepalen wanneer ze de stekker erin en eruit hallen.(Dan hoeft de gemeenschap ook de stroomrekening niet te betalen.) Wil je dat collectief? dan bestaat er een digitale schakelaar die je via wifi (draadloos internet) kunt bedienen. Daar heb je zelfs geen glasvezel aansluiting voor nodig.

En wat de hoofdpijndossiers van Jan Hamming betreft, of moeten we hem voortaan Han Jammerling gaan noemen? Door zijn veel belovende straatwandeling in het verleden vallen er nog regelmatig lijken uit de kast bij de, van simpele schoonheid voorziene, zwarte bunker. Hier zou Tilburg ondertussen wel een heel herinneringbos mee vol kunnen leggen. Gelukkig draait het crematorium van de coalitie op volle toeren en voorkomt dit dat Hans Smolders niet overal garen mee kan gaan spinnen.

Er zitten blijkbaar niet veel ” lichten” in de politiek! En als het op practisch handelen aankomt, dan verzint de politiek wel een probleem. De ambtenaren daarentegen hebben het licht dan al lang uitgedaan!

Geef een reactie