In Nederland werken ruim 30.000 buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) voor zo’n 1.100 verschillende instanties.
Ook in de gemeente Tilburg zijn BOA’s (ook wel handhavers genoemd) niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Buitengewoon opsporingsambtenaren zijn de ogen en oren van de wijk en vormen het aanspreekpunt van de stad. De BOA’s van de gemeente hebben sinds een half jaar een nieuw uniform. Het Tilburgs bedrijf dat deze kleding maakte (HaVeP), maakte samen met de gemeente een filmpje over de BOA’s. Deze video die deze maand is gelanceerd, geeft een goed beeld hoe het werk van een BOA er in de praktijk uitziet.
Met het voltooien van een praktijkgerichte BOA-vakopleiding heeft een handhaver verschillende opsporingsbevoegdheden binnen een afgebakend gebied. Dit maakt hen deskundig daar waar de politie dat niet is of kán zijn. Zo mogen zij onder andere verdachte personen controleren en aanhouden, overtredingen bekeuren en strafbare feiten opsporen in een bepaald werkterrein. Ze schieten burgers te hulp bij allerhande vormen van overlast en houden samen met de politie toezicht op de lokale orde en veiligheid binnen diverse domeinen.
Om ervoor te zorgen dat zij in hun functie voldoende herkenbaar zijn, legden beroepsvereniging Beboa en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een modeluniform vast voor BOA’s die werkzaam zijn in de openbare ruimte. Samen met het Brabantse werkkledingmerk HaVeP Workwear / Protective wear en Kristels Fashion ontwikkelde de gemeente Tilburg een BOA-uniform volgens deze richtlijn.
2 reacties
Voeg die van jou toe →BOA’s het type “mens” dat gehandicapte mensen beboet voor het niet juist plaatsen van de kliko.
Grappig dat op deze manier de Gemeente zelf de wet overtreed. In de promotiefilm is gebruik gemaakt van een drone na zonsondergang en dat is verboden