Geen van de tien grootste Nederlandse gemeenten voldoet aan de in het tussen tussen gemeenten, provincies en rijk gesloten klimaatakkoord uit 2007 met daarin de afgesproken doelstelling om vanaf 2015 voor 100 procent duurzaam in te kopen. Dit blijkt uit een woensdag 7 december 2016 gepubliceerd onderzoek naar het inkoopbeleid voor levensmiddelen en sierteeltproducten van deze gemeenten. Het onderzoek getiteld ‘De 10 grootste gemeenten langs de lat’ is uitgevoerd door het onafhankelijke kennis- en adviesbureau CLM in opdracht van Greenpeace Nederland.
In 2015 stuurde het Ministerie van Infrastructuur en Milieu al een plan van aanpak Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) aan de Tweede Kamer. Een van de punten uit dit plan was het opstellen van een manifest.
De initiatiefnemers hebben daarna overheden benaderd om samen te werken en vorm te geven aan de MVI-ambities. Een van de partners van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Tijdens een door het ministerie van Infrastructuur en Milieu in Den Haag georganiseerd congres op 8 december 2016 over duurzaam inkopen tekenen daarom staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) samen met de Nederlandse gemeenten, voor Tilburg wethouder Erik de Ridder, een landelijk manifest voor Duurzaam inkopen 2016-2020.
Het eerder genoemd onderzoek ‘De 10 grootste gemeenten langs de lat’ laat zien dat de gemeenten zich bij het inkopen van etenswaren en groenvoorziening in ruwweg de helft van de gevallen nog niet houden aan de gemaakte afspraken. De vier gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Utrecht eisen wel de afgesproken keurmerken, maar nemen genoegen met minder dan 50 procent: Tilburg (40 procent), Breda (40 procent), Den Haag (nog geen 30 procent) en Eindhoven (16 procent). Groningen eist alleen biologische melk en Almere stelt helemaal geen eisen aan etenswaren.
De gemeente Tilburg vindt Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) erg belangrijk. Met de ondertekening wil de gemeente aan haar inwoners en de markt laten zien dat verantwoord inkopen leidend moet worden in de inkoopprocessen. MVI betekent dat er bij de inkoop van diensten en goederen in rekening wordt gehouden met de sociale, ecologische en economische dimensies van duurzaamheid. Daarnaast spreekt de gemeente ook de ambitie uit om vaker uit te gaan van de levensduur van een product of dienst en niet alleen te kijken naar de aanschafprijs.
Nu bij ondertekening manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen met @sharon_dijksma. Gemeente #Tilburg zet hier in inkoopbeleid op in. pic.twitter.com/TKFoVsSLDF
— Erik de Ridder (@erikderidder) 8 december 2016
.