Gemeente wil Deprezgebouw terugkopen

Het Deprez-gebouw in de Lange Nieuwstraat Foto: John Geerts

In 2010 heeft gemeente Tilburg het Deprez-gebouw aan de Lange Nieuwstraat in de Spoorzone gekocht en laten renoveren, om het vervolgens te verkopen aan Woningstichting TBV Wonen. Het was in die jaren nog gangbaar dat woningstichtingen, met als taak om te zorgen voor voldoende sociale huurwoningen, daarnaast ook bedrijfsgebouwen kochten en exploiteerden.

Inmiddels wordt daar anders over gedacht; woningstichtingen moeten zich weer concentreren op hun kerntaak – het verhuren van sociale huurwoningen – en andere activiteiten staken. Dat is voor TBV Wonen de reden om het Deprez-gebouw weer terug te verkopen aan de gemeente.

In 2021 betaalde TBV Wonen €2,1 miljoen voor het gebouw. Het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) is bereid om van €2,2 miljoen k.k. ervoor te betalen, maar uiteraard kan dat alleen als de Gemeenteraad dit goedkeurt. In het pand zijn op dit moment organisaties gehuisvest die naar het nieuwe pand voor Mindlabs zullen verhuizen als het klaar is.

Foto: John Geerts

Het College wil zelf meer te vertellen hebben over de ontwikkelingen in de Spoorzone, waar het gaat om innovatieve bedrijven en start-ups. De bedoeling is dat er een mengelmoes komt van bedrijven die elkaar kunnen aanvullen. Enerzijds bedrijven die net beginnen (start-ups) en die bezig zijn met nieuwe producten en diensten, anderzijds bedrijven die aan het groeien zijn en aan de eerste uitbreiding toe zijn. En dit naast onderwijs op hbo- en universitair niveau.

Tussen tafellaken en servet
Concreet is het plan om het Deprezgebouw te verhuren aan Tilburg University. De universiteit kan de ruimte dan beschikbaar stellen aan studenten die vanuit de universiteit een eigen bedrijf willen opstarten. Het gebouw is op wat kleine aanpassingen na, geschikt voor ondernemers die de startersfase ontgroeid zijn, maar nog niet de stap kunnen maken naar het reguliere aanbod in bijvoorbeeld Plan T of het gebouw van MindLabs.

Opleiding voor nieuwe ondernemers
Tilburg University is dringend op zoek naar uitbreidingsruimte voor hun nieuwe opleiding ‘Ondernemerschap en bedrijfsinnovatie’ (Entrepreneurship & Business Innovation). Sinds 2020 is Tilburg University gestart met deze opleiding, die als doel heeft om academisch geschoolde ondernemers voort te brengen.De Universiteit is al bezig met een nieuwe locatie voor deze opleiding: de ‘Young Professionals Campus’, maar deze is op z’n vroegst in 2024 klaar. De universiteit wil het Deprez-gebouw in ieder geval voor vijf jaar huren en mogelijk 10 jaar.

Deprez-gebouw, vóór de renovatie. Foto: John Geerts

Historie
Wie het gebouw in 1879 ontworpen heeft, is niet meer bekend. De opdrachtgevers waren de gebroeders Deprez, die er van 1884 tot 1920 een stoomketelfabriek hadden. Van 1924 tot 1955 was het eigendom van de Nederlandse Spoorwegen, die er een ketelfabriek en kopergieterij hadden en daarna was het tot 1984 een veilinghal. Van 1984 tot 2005 gebruikte NS het gebouw voor opslag en als onderkomen van de personeelsvereniging van de NS Werkplaats. Van 2005 tot 2009, voordat TBV Wonen het kocht, werd  het gerestaureerd en deed  het dienst als informatiecentrum voor de Spoorzone.

Ook een hele mooie plek voor het Stadsmuseum Tilburg met expositie van NS Werkplaats geschiedenis, de Volt, Willem II, Kessels, icm met een Grand Cafe + terras. Deze schatkamer van onze stad past prima in het “museum kwartier” van Tilburg en kan een broedplaats zijn van burgerinitiatieven/stadsgidsen .
Een uniek platform in onze stad van verbinding&ontmoeting tussen burgers jong en oud die bezig zijn met kunst, erfgoed en ondernemen verdiend een vaste verblijfplaats&meetingpoint door politiek gefaciliteerd. Leren, samenwerken en ontmoeten buiten de eigen bubbel is hard nodig in onze verdeelde individuele samenleving. De spoorzone is een bijzonder geschikte plaats. Nu nog een gemeenteraad en college013 die hier prioriteit aan geeft!

Geef een reactie