Stem op de Genomineerden voor de Tilburgse Vrijwilligersprijzen 2014

stemkaartMevrouw Rimou Chakur, Bert Oerlemans, Herman Fitters, het Sint-Nicolaas Comité, Stichting Social Energy en het Tilburgs Overleg Gehandicaptenorganisaties (TOG). Dat zijn de genomineerden voor de Tilburgse Vrijwilligersprijzen 2014. In totaal werden 22 vrijwilligers voorgedragen en 10 organisaties. (Bron: Brabants Dagblad 24 mei)

Vanaf vandaag tot en met 16 juni kan er gestemd worden met het originele stemformulier in het Brabants Dagblad of via deze speciale website van ContourdeTwern. Stemgerechtigd zijn alleen inwoners van de gemeente Tilburg en slechts eenmalig. De publieksstemmen bepalen voor 2/3 deel de winnaars, een vakjury verdeelt daarnaast nog 1/3 deel. Voor de Jonge Vrijwilligersprijs zijn geen genomineerden, de winnaar is al door de jury aangewezen.

Breng nu je stem uit!

Alle winnaars worden op donderdagavond 26 juni bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse, grote Vrijwilligersfeest. Voor de tweede keer is de Spoorzone het decor van dit altijd drukbezochte (1700 bezoekers in 2013) evenement. De gasten kunnen in twee hallen terecht: een loungeruimte met volop zitplaatsen en een rustig programma en een danshal met een swingende band. Het feest en de prijsuitreiking zijn georganiseerd door ContourdeTwern, in samenwerking met Mundial Productions en aangeboden door de gemeente. Thebe schenkt het prijzengeld, andere partners en bedrijven dragen bij als sponsors.

 

De Genomineerden Individueel:

Rimou Chakur

rimou-chakurHaar oudste zoon werd in de Textielstraat geboren, maar de wieg van de andere acht kinderen stond al aan de Tulpstraat. „Ik ben hier met geen stok meer weg te slaan”, zegt Rimou Chakur (56). De van oorsprong Marokkaanse is dan ook allang ingeburgerd in de wijk Loven. Al sinds 1983 maakt ze zich verdienstelijk. Op de openbare basisschool Yore helpt ze en gaat ze mee op kamp, ze is oppasmoeder, staat in het kinderkookcafé en zit de vrouwenclub. Maar de leukste plek vindt ze de speeltuin aan de Leliestraat. „Daar kom ik nog iedere dag, ook nu mijn kinderen ouder zijn. Ik ben intussen al vijf keer oma.” Ze is weduwe, elf jaar geleden verloor ze haar man. De hele buurt heeft haar gesteund, zoals zij altijd voor anderen klaarstaat. Dat ze genomineerd zou worden voor de Vrijwilligersprijs had ze absoluut niet verwacht. „Het is wel leuk, maar het had niet gehoeven, hoor”, reageert mevrouw Chakur. „Ik hou van alle mensen, mijn hart staat open voor iedereen. Het is toch heel normaal dat je iets voor een ander doet. Dan voel ik mij al een winnaar, daar hoef ik geen prijs voor te hebben.”

Bert Oerlemans

bertoerlemansJe kunt hem gerust een doorgewinterde vrijwilliger noemen. „Ze weten me altijd zo te vinden. Maar als het even kan, ben ik ook het liefst zelf de motor”, biecht Bert Oerlemans (75) eerlijk op. Hij kruiste de degens al met wethouder Frits Horvers over een fatsoenlijke parkeerregeling voor bewoners van Hoogvenne. Was actief bij De Spil, bij Binnenstad, totdat hij naar het Julianapark verhuisde. Vertrouwde omgeving sindsdien is wijkcentrum De Poorten. „Laatst nog een hele mooie themadag over rouwverwerking gehouden.” Maar ook de seniorenbeurs voor Oud-Noord, project Wikiwijk en de duofiets kunnen op hem rekenen. „Het leukste? Het verhalenproject ‘Luisteren in je leunstoel’ voor ouderen.” Bert Oerlemans wil graag iets voor zijn omgeving betekenen. Hij draaide tot dit jaar mee in de ‘Bezoekdienst 75-jarigen’. „Ik heb dik zeshonderd huisbezoeken afgelegd en dan kom je heel wat tegen. Daardoor weet ik dat veel mensen een steuntje in de rug verdienen. Maar als je de problemen van anderen mee naar huis neemt, is het tijd om te stoppen.”

Herman Fitters

herman-fittersHij haalt het beste in mensen boven. Zonder de bezielende kracht van Herman Fitters (45) had kinderboerderij Kerkibo niet meer bestaan, prijzen de vrijwilligers hun coördinator. „Ik voel me bevoorrecht dat ik mij op deze manier kan inzetten voor de wijk. We hebben het thuis zo geregeld dat ik er ook de tijd voor heb”, reageert Fitters bescheiden. Als betrokken bewoner van de wijk Goirke-Hasselt draagt hij al jaren zijn steentje bij aan de sociale cohesie. Eerst vanuit het wijkbeheer en toen zijn kinderen naar school gingen vanuit BS Cleijn Hasselt als lid van de ouderraad. Met de aanleg van een schoolmoestuin bracht hij onderwijs, natuur en milieu samen bij de kinderboerderij. Zoals hij ook de stedenband met Matagalpa combineerde met school, waardoor kinderen samen met een kunstenaar uit Nicaragua een fraaie muurschildering maakten. Als dagelijkse ontmoetingsplek voor jong en oud vervult Kerkibo aan de Bisschop Bekkerslaan een belangrijke functie, meent Fitters. „Deze voorziening is zo waardevol voor de wijk dat hij echt behouden moet blijven.”

De Genomineerden Organisaties:

Sint-Nicolaas Comité Tilburg

sinterklaascomitee_logo_251109Al in 1901 werd op initiatief van Harmonie Orpheus voor het eerst een openbare intocht van Sinterklaas in Tilburg georganiseerd. De inzameling voor de armen leverde naast kleren, schoenen en dekens ook ruim 100 gulden op. Aandacht voor mensen die het kunnen gebruiken, heeft het Centraal Sint-Nicolaas Comité nog altijd. Bij eenzame ouderen worden mandjes uitgedeeld en ook jaarlijks is er een feest voor kinderen in bijzondere omstandigheden.

Stichting Social Energy Tilburg

vlaggen SSEDe nog jonge Stichting Social Energy wil mensen in de stad met elkaar in verbinding brengen. Daartoe worden projecten opgezet en activiteiten georganiseerd. Voorbeelden zijn het maandelijkse Repair Café, het computerproject PC Restart op drie halve dagen in De Boomtak, Energy Café waarin buurtbewoners samenwerken om hun wijkcentrum energie neutraal te gaan maken en  de Energy Garden een moestuin samen met Amarant in de Reitse Hoevenstraat. De ruim  60 vrijwilligers van de stichting leren mensen hoe ze zichzelf bij allerlei zaken kunnen redden. Theorie en praktijk gaan hierbij hand in hand.

Tilburgs Overleg Gehandicaptenorganisaties (TOG)

TOG logoHet TOG, voluit het Tilburgs Overleg Gehandicaptenorganisaties, behartigt de belangen van mensen met een handicap en/of chronische ziekte namens negentien aangesloten clubs. Ook al deze inwoners moeten zelfstandig en volwaardig kunnen meedoen aan de samenleving. Sinds 1985 zijn vele activiteiten georganiseerd. Het TOG heeft een klein, professioneel bureau (1,5 fte) dat de 57 vrijwilligers aanstuurt. Speerpunten zijn toegankelijkheid in de stad en voorlichting op scholen.

Geef een reactie