Te goede afvalscheiding leidt tot 7 miljoen boete aan afvalverwerker Attero

attero+logo+2jpgDe Brabantse gemeentes worden met zeven miljoen euro boete bestraft door afvalverwerker Attero (voorheen Essent Milieu). Reden hiervoor is dat er door de gezamenlijke Brabantse gemeentes te weinig restafval wordt aangeboden omdat Brabanders steeds beter hun afval zijn gaan scheiden. De gemeenten kunnen sinds twee jaar al niet meer voldoen aan het leveringscontract met Attero.

De gezamenlijke Brabantse gemeenten hebben namelijk lang geleden een contract gesloten met de afvalverwerker waarin ze volgens dat contract tot en met 2017 jaarlijks ten minste 510 kiloton (510.000 kilo) restafval aanbieden. Vanwege betere afvalscheiding wordt er steeds minder restafval opgehaald en sinds 2011 is dat zelfs minder dan 510 kiloton.

De afvalverwerker Attero is nu nog eigendom van zes provincies en 116 gemeenten maar wordt waarschijnlijk binnenkort voor 170 miljoen euro verkocht aan investeerder Waterland. de provincie Brabant is met bijna 31 procent de grootste aandeelhouder. De gemeenten willen dat deze opbrengst wordt gebruikt om de 7 miljoen euro boete te compenseren. De provincie Noord-Brabant is echter niet van plan de gemeenten te compenseren voor deze boetes. Provinciebestuurder Bert Pauli (VVD) schrijft dit in zijn voorstel aan Provinciale Staten om Attero te verkopen.

De rekening die afvalverwerker Attero vrijdag aan de Brabantse gewesten heeft verstuurd, gaat over de afgelopen drie jaar. In 2011, 2012 en 2013 werd de 510 kiloton restafval niet gehaald. “De rekening is verstuurd aan de zes gewesten in Brabant”, vertelt woordvoerder Léon Dirrix van Attero. “Zij hebben contact met de gemeenten, die samen het bedrag van 7 miljoen euro betalen. Attero gaat nu met elk gewest individueel in gesprek om te kijken of er een oplossing is”, aldus de woordvoerder.

Restafval:
Restafval of de reststroom is dat gedeelte van de afvalstroom van particulieren, instellingen en bedrijven dat overblijft nadat alle bruikbare en recyclebare afvalstromen van de hoofdstroom zijn gescheiden. De overheid probeert al jaren de hoeveelheid restafval te verkleinen door de burger beter te laten scheiden. Het restafval is datgene dat overblijft nadat de gangbare afvalstromen (glas, blik, metaal, papier- en kartonafval, groente-, fruit- en tuinafval (gft), kca/kga en lompen) uit de hoofdstroom genomen zijn. De verwerking van het restafval kostte doorgaans meer dan de andere afvalstromen.

 

 

Het hoeft nou ook weer niet zo dramatisch te zijn , want als je wel eens op de miljeu straat geweest bent, alle daar aangeboden recycelbare zaken brengen meer geld op als de restafval,de metaal container, hout en dat zijn dan de verloren kilo’s, als dit niet het geval is ga dan alles storten en verbranden, textiel, papier, plastik , is toch een grondstof die geld waard is ,of zie ik dollar tekens die er niet zijn ???

Geef een reactie