Grote dia-collectie Ad de Bont online bij Regionaal Archief

In 2021 ontving het Regionaal Archief Tilburg een omvangrijke fotocollectie. Het gaat om de duizenden dia’s van amateurfotograaf Ad de Bont (1930-2018). Hij fotografeerde sinds de jaren vijftig in en rond zijn woonplaats Tilburg.

Hij maakte duizenden dia’s die na zijn dood in beheer kwamen van neef Ruud de Bont. Deze besloot de omvangrijke collectie aan het archief te schenken, waardoor de foto’s nu stapsgewijs voor iedereen beschikbaar komen.

Een nieuwe stad in beeld

Al vanaf de jaren vijftig liep Ad de Bont als dertiger met zijn camera door de stad. Hij fotografeerde nauwgezet de veranderingen die de arbeidersstad in een moderne leefomgeving moeten transformeren. Voorbeelden hiervan zijn de bouw van de schouwburg (1960), de Pastoor van Arskerk (1964), beter bekend als de “Citroenpers”, en woonflat de Katterug (1973).

Februari 1964. De woningen in de Kruidenlaan (Wandelbos) zijn net opgeleverd. Foto Ad de Bont, Collectie Regionaal Archief Tilburg
Februari 1964. De woningen in de Kruidenlaan (Wandelbos) zijn net opgeleverd. Het hoekhuis rechts is huisnummer 1.  Foto Ad de Bont, Collectie Regionaal Archief Tilburg

Daarnaast ontstonden nieuwe wijken voor de lens van De Bont. Buiten de Ringbanen verrezen woonflats en moderne doorzonwoningen in wijken als Stokhasselt, De Reit, Quirijnstok,  Het Zand en het Wandelbos. De fotograaf volgde deze ontwikkelingen vanaf de eerste rang. Hij woonde namelijk zelf in een nieuwe woning bij de Europalaan, Beneluxlaan en Valkenjachtstraat.

Afbraak van het oude Tilburg

Afbraak stadhuis in juni 1971 Foto Ad de Bont Collectie Regionaal Archief Tilburg

Echter, zoals iedere Tilburger weet, gaat aan vernieuwing altijd afbraak vooraf. De Bont fotografeerde de bekende leegstand en braakliggende terreinen in de binnenstad, maar ook de sloop van enkele centrale gebouwen.

De afbraak van het oude stadhuis (1971) staat diep in het collectieve geheugen van de Tilburgers gegrift. In het werk van de Bont is te zien hoe van het neoclassicistische gebouw enkel een berg puin resteert. Eenzelfde sentiment leeft ten opzichte van de afbraak van het voormalige station. Op een foto van De Bont is achter een klassieke Shell-pomp en lijnbus het gehavende gebouw te zien.

Na de na sloop werd er ook weer gebouwd en ook dat brengt De Bont in beeld. We kunnen de bouw van het kroepoekdak minutieus volgen en achter het pijn van het stadhuis verrijst de “Zwarte Doos” van Stadskantoor 1.

Een uniek tijdsbeeld

De Bont fotografeerde tot op hoge leeftijd. Hierdoor beslaat de collectie vele decennia en geeft een uniek beeld van de stadsontwikkeling. Het is een tijdsbeeld waarin de oude stad langzaam transformeert naar het Tilburg van nu.

De fotograaf was nooit getrouwd en kreeg geen kinderen. Volgens een woordvoerder van het Regionaal Archief: “Gelukkig is de waardevolle diacollectie na zijn overlijden in 2018 veiliggesteld door neef Ruud, die op zijn beurt de weg naar het archief weet te vinden. In het depot worden de dia’s nu bewaard voor de toekomst en dankzij digitalisering zullen alle foto’s de komende jaren in fases voor iedereen online beschikbaar komen. Naast de stadsontwikkeling van Tilburg toont de collectie ook beelden van andere gelegenheden, zoals de wijnfeesten en carnaval, dagjes Efteling, de Lovense kerk en bevrijdingsfeesten.”

Gelijktijdig met de dia’s werd ook een bijzondere collectie van eveneens vrijgezelle broer Kees de Bont (1931-2008) opgenomen. Kees noteerde van 1953 tot zijn dood in 2008 weerberichten, welke zijn opgenomen in Archief 1029.

Geef een reactie