Spring naar inhoud

Tilburgse Koerier nu online bij Regionaal Archief Tilburg

De gemiddelde leestijd bedraagt: 2 minuten
De allerlaatste editie van de Tilburgse Koerier, kerstmis 2019. Foto: Paula Anguita

Iedereen kent het nog, de Tilburgse Koerier die jarenlang wekelijks op de deurmat viel. Eind 2019 viel het doek voor de Koerier.

Twee maanden na het einde van de krant, werden alle papieren uitgaven (14 meter in totaal, ruim 3.000 kranten) overgebracht naar Regionaal Archief Tilburg.

Omdat het huis-aan-huisblad veel interessante informatie bevat voor historisch onderzoek, besloot het Regionale Archief Tilburg alle koeriers te laten digitaliseren. De tijdspanne van 1957 tot 2019 is daarbij interessant. Tilburg is in deze periode sterk veranderd, wat terug te lezen is in de Koerier.

Aangezien het archief bij de overdracht van de Koerier de auteursrechten kreeg, kunnen  de scans nu rechtenvrij op de website gepubliceerd worden. De kranten zijn te bekijken via deze link.

Een groot voordeel is de mogelijkheid om de scans te doorzoeken via OCR (optical character recognition). Dus bij de zoektocht naar een persoon of een bepaalde straat, dan is daar makkelijk op te zoeken binnen alle scans. De Koerier publiceerde wekelijks een lijst van de overledenen: handig voor stamboomonderzoekers.

De kersteditie in het oprichtingsjaar 1957. Foto: Regionale Archief Tilburg

De Tilburgers koerier was een gratis huis-aan-huiskrant en werd in 1957 opgericht door Jos de Beer. Het blad werd tot 1968 gemaakt in het woonhuis aan de Jacob van Campenstraat. De krant werd door de eigen, zelfstandige uitgeverij gemaakt. Door groei verhuisde de redactie naar het kantoor aan het NS-Plein, waar het tot het eind heeft gezeten.

Na het overlijden van de oprichter Jos de Beer, nam zoon Joost de Beer het stokje over. Het verspreidingsgebied liep van Tilburg, Goirle en Riel tot Loon op Zand, Udenhout, Berkel-Enschot, Oisterwijk, Moergestel, Hilvarenbeek en Hulten. De Tilburgse Koerier streefde ernaar om in de redactionele kolommen aandacht te schenken aan alle geledingen in de samenleving. Veel aandacht was er voor het verenigingsleven.

De wekelijkse krant verscheen de laatste jaren van het bestaan op dagbladformaat.  Na 63 jaar moest het blad ermee stoppen door dalende advertentie-inkomsten en stijgende kosten. De oplage in die laatste jaren was 86.000 exemplaren per week.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.